Panowie, tak krawedz plyty wisi w powietrzu, bo miedzy wkretami a krawedzia sciany jest jakies 8 cm.
Sam profil aluminiowy pod plyta jest oddalony o jakies 5 cm od sciany.
Czyli tuff tape starczy?
Cześć,
Co mam?
dom buduje sam. Pomijam wcześniejsze etapy, poszło w miare bez problemów Jestem na etapie gdzie pokryty mam dach membrana, są łaty, kontrłaty, zabrałem się za pas okapu. Nie przykręcałem ostatniej łaty i zostawiłęm miejsce na kontrłate. Pierwsza dachówma rozmierzona ale o tym póżniej. Mam też deske czołową 26mm przykrencona do czołą wiązara tak zeby zlicowało się z jego dołem a krawędz deski byłą na równo z połacią kontrłaty. Nachylenie dachu 35st. Dlugość połaci 592,3.
Gdzie pojawił się problem?
Czuje ze zabłądziłem. Pojawiło się kilka pytań w około których się kręce i nie moge podjąc decyzji w obawie ze coś zrypie i jeszcze tego nie widze.
Dachówke rozmierzyłem, wychodziło mi około 5 cm poza deske czołową wiec tak jak ma ybc (miedzy 1/3 a 1/2) rynny. Rynna 125mm.
Problem 1: przymiarka haka doczołowego pokazała ze jest za nisko a nie moge go już wyzej podnieść bo kończy mi się deska do której moge go przymocować. Po przedłuzeniu rynna jest na 3-4 cm ponizej linia dachówki. Jak dodam do tego spadek będzie 5-6 cm. Czy to nie bedzie za duzo? Czy woda nie bedzie sie przelewała?
Problem 2: Jednak cos przy pomiarach w powietrzy z 2 poziomicami nie wyszło i okazuje sie ze dachówka konczy mi sie blizej 6,2mm czyli tak na granicy. Nie wiem czy nie powinienem cos podkładac? a moze szukac innego haka?
jesteście w stanie doradzic?
Nie ma potrzeby dawać aluminiowej taśmy, bo to jest gruba taśma do kątów innych niż 90°, Tuff Tape będzie w sam raz. Ja najpierw wypełniam Rigips Vario, czekam dobę, a taśmę kleje na Rigips Premium Light, ale to są duże opakowanie najmniej po 5kg. Pasowałoby tam jeszcze wcześniej wcisnąć taśme ślizgową, ale widzę że jest ciasno. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
ale na bandaż. Pytanie też jak ta krawędź jest zamocowana do ściany, bo zaszpachlowanych wkrętów w rzędzie nie widać, więc co jest pod spodem? Jeśli krawędź wisi w powietrzu to spoina zawsze będzie i tak pękała.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się