Skocz do zawartości

Gdzie i jaki kredyt na budowę domu.

Recommended Posts

Napisano
Mam już dość mieszkania na 38 m2 gdzie ściany są z gipsu albo z materiału który nie da się "ugryźć". Mam już działkę jestem w trakcie załatwiania pozwoleń i zastanawiam sie nad kredytem hipotecznym. I tu powstaje pytanie W jakim banku go wziąć. Jakie państwo mają doświadczenia z bankami. Dziękuje z góry za odpowiedź
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Proponuję niezależnego doradcę typu OpenFinanse czy Expander. Mają podpisane umowy z wieloma bankami, więc mogą zrobić porównanie a często także mogą zaoferować lepsze warunki niż przypadku ubiegania się o kredyt w tym samym banku.
Napisano
Cytat

Proponuję niezależnego doradcę typu OpenFinanse czy Expander. Mają podpisane umowy z wieloma bankami, więc mogą zrobić porównanie a często także mogą zaoferować lepsze warunki niż przypadku ubiegania się o kredyt w tym samym banku.

I przpuszczam że biorą prowizję od transakcji. Jak wszyscy icon_sad.gif
Napisano
taki system, każdy ma w tym interes.
ja byłem 2 miesiące temu na spotkaniu z przedstawicielem OpenFinanse i byłem pod wrażeniem, dobry kredyt (nawet z dofinansowaniem od ,,rządu polskiego,,) to połowa sukcesu.
sukcesów życze
  • 2 lata temu...
Napisano
Cytat

ja byłem 2 miesiące temu na spotkaniu z przedstawicielem OpenFinanse i byłem pod wrażeniem, dobry kredyt (nawet z dofinansowaniem od ,,rządu polskiego,,) to połowa sukcesu.
sukcesów życze

No każdy musi na czymś zarabiać. O doradcach finansowych piszą tutaj. A w wyborze moze pomóc lektura serwisu o najtańszych kredytach hipotecznych. Może to niektórym rozjaśnić w głowie.
  • 11 miesiące temu...
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

I przpuszczam że biorą prowizję od transakcji. Jak wszyscy :(

I tu Cię rozczaruję, otóż nie mają z tego prowizji . Doradcy finansowi mają podpisane umowy z bankami i są jakby pracownikami banków i przez nich opłacani (dokładnie jak sprawa wygląda z wynagrodzeniem nie wiem), ale na pewno nie są to moje pieniążki.
Ja skorzystałem z usług z Open Finanse ,co doradził mi doradca czy raczej policzył moją zdolność kredytową sprawdziło się na 200%. Po wizycie w Open Finanse udałem się do kilku banków i było tak jak przedstawił mi doradca. Kredyt wziąłem indywidualnie bez pośrednika i takie poniosłem koszty jak bym skorzystał z usług doradcy tak więc żadnych lepszych warunków nie miałbym gdybym skorzystał z usług doradcy.Co do kredytu to niestety musisz udać się do banku i wtedy się dowiesz warunków, bo udzielając kredyt bank podchodzi indywidualnie do każdego klienta.

Cytat

sukcesów życze

O jakim sukcesie piszesz? Gdybyś był w temacie to nie był byś pod tak ogromnym wrażeniem. Dopłata do kredytu Rodzina na Swoim (bo zapewne to miałeś na myśli) jeżeli mieścisz się w kryteriach i spełniasz odpowiednie warunki to należy Ci się jak psu miska.Bynajmniej ja nie widzę w tym żadnej nadzwyczajnej sytuacji.
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Na poczatek radzę trochę poczytać co i jak z kredytami, potem możesz skorzystać z porównywarek kredytów, jest ich sporo tu mam taka z bankiera : porównywarka kredytów, potem doradca.
Jeszcze jedno o RnS, poczytaj nowe opracowania o tych kredytach, bo przpisy się zmieniły (nowelizacja ustawy) i pamietaj, ze ten rodzaj pomocy przysługuje tylko jesli chodzi o kredyty w złotych.
Napisano
Jeżeli chodzi o skorzystanie kredytu RnS to zawsze obowiązywał w złotówkach i tu nic się nie zmieniło bo tak zawsze było icon_lol.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Czemu pralko - suszarka nowa? Co zrobisz ze starymi? I gdzie tu ekologia? 
    • Witam Nie jestem pewna, w którym dziale powinnam zamieścić post. Tytułem wstępu podam kilka według mnie istotnych faktów. Jakiś czas temu mój ojciec nabył od Lasów Państwowych część nieruchomości (pierwotnie był to dom jednorodzinny, który został wstępnie podzielony na dwa lokale). Nieruchomość została podzielona w sposób delikatnie mówiąc mało uczciwy (patrząc na to z perspektywy mojego ojca). Podziału lokalu NIE dokonano po granicy ściany działowej domu, która jest od piwnicy po strych, a z zabraniem części pokoju na parterze celem utworzenia klatki schodowej umożliwiającej wejście do pokojów mieszczących się na piętrze. Patrząc na budynek istniała inna możliwość np dobudowanie klatki (rozbudowanie ganku na szczycie budynku, w którym jest wejściem do budynku i zrobienie tam klatki z wejściem do pokojów na górze). Po podziale ojcu pozostał jeden maleńki pokój, duży pokój, kuchnia, łazienka na górze i strych do zagospodarowania. Sąsiadka otrzymała łącznie 3 pokoje, łazienkę, kuchnię. Piwnica podzielona po ścianie głównej na dwa oddzielne pomieszczenia. Działka podzielona "umownie". No i teraz do brzegu... Od niedawna jestem nowym właścicielem tej części domu przypadającej po ojcu. Ojciec już niestety nie żyje  Pytanie moje jest następujące. Czy istnieje możliwość wystąpienia o ponowny podział tego domu w taki sposób, aby stanowił faktycznie dwa odrębne lokale łącznie z dachem?   Pytanie jest podyktowane głównie brakiem dobrego kontaktu z właścicielką drugiej części (fizycznie tam nie zamieszkuje, wynajmuje jakimś ludziom), w niedalekiej przyszłości trzeba będzie przeprowadzić remont dachu, a przy takiej komunikacji widzę marne szanse na porozumienie. Poza tym, chciałabym ubiegać się o dofinansowanie na remont w ramach "czyste powietrze" i nie wiem, czy istnieje taka możliwość w takim układzie jaki jest teraz. Co można z tym zrobić?  Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie Julia  
    • Jak poprawnie zaprojektować i wykonać wentylację dachu z pełnym deskowaniem, pokrytego papą i blachodachówką, przy połaci o długości 10 m i kącie 30°?
    • Przygotowuję się do odświeżenia łazienki. Kwestia tego, że nie chcę się pchać w generalny remont, ponieważ robiłam taki 13 lat temu i zasadniczo płytki "siedzą" porządnie.  Zdecydowałam się więc na metamorfozę. Płytki ścienne pomaluję na biało, jedynie w strefie prysznicowej (też zamieniam wannę na prysznic) zastosuję fornir kamienny lub płytę węglową, które przykleję na istniejące płytki. Na podłodze na istniejące płytki położę panele winylowe.  Zrobiłam kosztorys. Z wymianą wszystkich sanitariatów, mebli łazienkowych, drobnymi przeróbkami hydraulicznymi i zakupem pralko-suszarki wyszedł na kwotę około 17.000 zł.  Edit: zapomniałam dodać, że wszystkie prace wykonam samodzielnie z wyjątkiem przeróbek hydraulicznych. 
    • Przy 5 m² w bloku i wymianie wanny na prysznic plus nowe płytki, realnie trzeba dziś liczyć mniej więcej: remont podstawowy (bez „wodotrysków”): okolice 15–20 tys. zł z robocizną, bardziej „na bogato” (lepsza armatura, zabudowy, droższe płytki): spokojnie 20–30 tys. zł i wyżej. Wymiana samej wanny na prysznic (brodzik, odpływ, kabina + przeróbki hydrauliczne i płytki w tej strefie) to często już 5–10 tys. zł, zależnie od tego, co tam wyjdzie po skuciu starego. Najlepiej popytać lokalnie 2–3 ekipy o wycenę „pod klucz” na podstawie kilku zdjęć i przybliżonego metrażu – szybko się okaże, w jakim widełkach faktycznie będziesz się poruszać w Twojej okolicy.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...