Skocz do zawartości

działka rolna

airkadio_k

Recommended Posts

Napisano
witam serdecznie sprawa wygląda następująco otóż chodzi o działkę rolną o całkowitej powierzchni 6300m2. działka zarasta właściciel nic nie uprawia od lat , grunt klasy 4a i 3b na całości .obok występują zabudowania , domki jednorodzinne i budują się dwa nowe domy .Od frontu działki droga utwardzona , w której to mieści sie wodociąg, a nad drogą "leci linia z prądem " do zabudowań .Za dwa lata rusza kanalizacja .Brak zagospodarowania przestrzennego biała plama na mapie .wymiary działki to front 30metrów długość 210metrów.wiem dobrze że podział roli możliwy jest tylko na 3000m2.Wraz z dwojgiem przyjaciół chcielibyśmy wybudować trzy domy jednorodzinne ,czyli potrzebujemy trzech działek (dla każdego po jednej )ale o powierzchni 1000m2 ( bo dziękuję za koszenie trawy na 3000m i cena za 3000m też zwala z nóg ). co zrobić aby kupić działke od tego pana o powierzchni 1000m2 ? czy wystąpić o warunki zabudowy na 3000m2 dla trzech domów (z wyznaczenie na mapce drogi dojazdowej do pozostałej częsci działki).czy istnieje inny sposób?
Napisano
Witam
Jest dokladnie tak jak piszesz musisz wystapic o warunki zabudowy a po wybudowaniu domu podzielic dzialke na 3 jezeli powiedzieli ci ze jest taka pozliwosc

Jezeli moge to dolacze sie do postu zeby nie zasmiecac forum
sytuacja podobna jak u autora tylko ze ja mam 5000m2 w urzedzie gminy powiedzieli mi ze moge wydzielic min 3000m
a co z pozostalymi 2000 czy po sprzedazy nowy wlasciciel dostanie zgode na budowe domu

pozdrawaim
Napisano
Jeszcze jedno pyanie
Czy np.po wydzieleni tych 3000m i po wybudowaniu domu moge w przyszlosci gdy bedzie juz plan zagospodarowanie przestrzennego podzielic dzialke na równe czesci?
  • 3 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Jeszcze jedno pyanie
Czy np.po wydzieleni tych 3000m i po wybudowaniu domu moge w przyszlosci gdy bedzie juz plan zagospodarowanie przestrzennego podzielic dzialke na równe czesci?

Mam podobną sytuację, czy ktoś wie co można zrobić takiej sytuacji?
Napisano
Kompetentny w sprawie możliwości zabudowy i podziału gruntów jest urząd gminy, gdzie należy zasięgnąć informacji w tych sprawach. Bowiem oprócz ogólnych przepisów obowiązuje również prawo lokalne uchwalane przez radę gminy.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam .Mam pytanie do Państwa specjalistów ,potrzebuje silikon najwyższej jakości do płytek pod kabina prysznicową.Czy może położyć figę tam na płytki ?Normalny silikon trzeba wymieniać po 3-4 miesiącach ponieważ robi się czarny czyli pleśń .Słyszałem o jakimś dobrym za około 100 zł że raz się da i jest spokój ? Pozdrawiam.
    • Czy przy ścianie nośnej powinna być belka stropowa patrząc na plan 
    • Szalunki gotowe więc pora na kręcenie zbrojenia i wrzucenie wszystkiego na górę. Belki swoje ważą więc lekko nie ma. W pojedynkę praca ta nie byłaby możliwa.  
    • Dziękuję za odpowiedź, zawsze to jakiś krok do przodu. Teraz moje pytanie, co najlepiej zrobić, żeby ten problem usunąć? Mostek cieplny przy drzwiach balkonowych, czyli to jest kwestia ich wymiany? A jeśli chodzi o wentylację, co można zrobić, żeby ją usprawnić? Przy tej ścianie jest zasłona, czy ona może powodować, że ta ściana jest w gorszej kondycji? Jakieś rady jak się zabrać do tego, żeby ten problem tej ściany usunąć ?
    • Dzień dobry, W mieszkaniu chciałbym przenieść ściany działowe. Dla uproszczenia niech będzie to tylko jedna ściana działowa, dołączyłem grafikę. Prace chciałbym komuś zlecić, bo się na tym nie znam, ale samemu najpierw chciałbym zrozumieć problemy. Proszę o pomoc. W standardzie deweloperskim wykonano: - ściany działowe z bloczków gipsowych (multigips) 8 cm. Są one już oszpachlowane (do poprawy). Nie trzeba było ich tynkować. - jastrych cementowy zatarty na gładko. Jeden poziom w całym mieszkaniu. Zapewne są dylatacje obwodowe w każdym pomieszczeniu i inne dylatacje techniczne (np. salon jest długi więc pewnie będzie przecięty w połowie itp.). - tynki gipsowe maszynowe na żelbetowych ścianach zewnętrznych mieszkania oraz na suficie. Z tego co rozumiem, po usunięciu ściany działowej, powstaną pasy: - Bez jastrychu pod ścianą, - Bez tynku nad, - Bez tynku na zewnętrznej ścianie żelbetowej. Oprócz tych pasów, jeszcze może się okazać, że pomieszczenia A i B mają różne głębokości tynków na ścianach/stropie. Posadzka powinna być niby taka sama. Tynki: Jak sobie poradzić z uzupełnieniem tynku na suficie i ścianach? Jakiego materiału użyć? Jak się postępuje w przypadku wyrównania grubości tynków pomiędzy pomieszczeniami? Może lepiej wyjdzie ten sufit zabudować płytami GM (nie robię obniżanego sufitu)? Jastrych: Czym uzupełnić pas pod ścianą działową? Czy ta łata powinna mieć dylatacje obwodową? Czy jak jastrych już wyschnie, to może go zszyć razem z posadzką pomieszczenia A? A może trzeba skuć całą posadzkę i na nowo zrobić? Docelowo planuję klejoną deskę. Nowa ściana multigips lub GK: Nie mogę jej stawiać bezpośrednio na jastrychu, bo akustyka będzie kiepska i się drgania będą przenosiły pomiędzy pomieszczeniami. Trzeba skuć pas pod ścianę, postawić ścianę, a później poprawić posadzkę? Dzięki za zerknięcie na to!
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...