irzyk Napisano 20 kwietnia 2008 #1 Napisano 20 kwietnia 2008 W kominie dymnym mojego domu osadziła się gruba warstwa smoły, która wychodzi na ściany wewnątrz mieszkania tworząc ciemne plamy, zacieki i przy tym brzydko pachnie. Proszę o informację w jaki sposób usunąć smołę z komima.
lf65 Napisano 20 kwietnia 2008 #2 Napisano 20 kwietnia 2008 Cytat W kominie dymnym mojego domu osadziła się gruba warstwa smoły, która wychodzi na ściany wewnątrz mieszkania tworząc ciemne plamy, zacieki i przy tym brzydko pachnie. Proszę o informację w jaki sposób usunąć smołę z komima. należy ją wypalić ale nie radze samemu
adamis Napisano 21 kwietnia 2008 #3 Napisano 21 kwietnia 2008 Przede wszystkim trzeba zaprzestać palenia wilgotnym opałem i na niskich temperaturach,bo to jest główna przyczyna powstawania takiej smoły.
irzyk Napisano 21 kwietnia 2008 Autor #4 Napisano 21 kwietnia 2008 A czy istnieją jakieś środki chemiczne którymi można usunąć smołę z komina? Jeśli tak to jakie?
1950 Napisano 21 kwietnia 2008 #5 Napisano 21 kwietnia 2008 spróbuj Sadpalem,ocieplij komin albo włóż wklad do komina z kwasówki
Redakcja Napisano 22 kwietnia 2008 #6 Napisano 22 kwietnia 2008 Przede wszystkim trzeba utrzymywać odpowiednio wysoką temperaturę wody na kotle, ponad 70 st. C, wtedy smoła nie będzie się osadzać. A czyszczenie komina to zajęcie dla kominiarza. Przydałby się też wkład kominowy.
lf65 Napisano 22 kwietnia 2008 #7 Napisano 22 kwietnia 2008 nie dajcie sie zwieść wkładowi z blachy bo smoła zawsze będzie jak teraz jest a po drugie jak ktoś pali np kotłem z podajnikiem czy na miał czy na groszek a węgiel bedzie miał duża zawartość siarki to po roku dziury bedą w wkładzie a producent od kominów powie że na te kotły nie daje gwarancji nawet jak będzie kwasówka czy niby żaro to i tak dziury polecą musi byc dobry węgiel żeby ta blacha długo służyła
tomaszL Napisano 15 maja 2008 #8 Napisano 15 maja 2008 Cytat nie dajcie sie zwieść wkładowi z blachy bo smoła zawsze będzie jak teraz jest a po drugie jak ktoś pali np kotłem z podajnikiem czy na miał czy na groszek a węgiel bedzie miał duża zawartość siarki to po roku dziury bedą w wkładzie a producent od kominów powie że na te kotły nie daje gwarancji nawet jak będzie kwasówka czy niby żaro to i tak dziury polecą musi byc dobry węgiel żeby ta blacha długo służyła no to w/g ciebei nie nalezy ogrzewac domu wogóle.. ? poprostu tak jak ktos wyzej napisal , wieksza temperatura...
lf65 Napisano 18 maja 2008 #9 Napisano 18 maja 2008 Tak jak ktoś wcześniej pisał że trzeba mieć wyższą temperaturę na kotle ale 70sto w ciepłe dni to za dużo ale można założyć zawór trójdrogowy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się