Skocz do zawartości

Stare przyłącze wodne

Recommended Posts

Napisano

Kupiłam stary dom, w którym jest stare przyłącze wody. Problem w tym że na mapie nie ma zapisu jaka jest średnica rury. W domu wychodzi stalowa rura 30mm. Przyłącze pewnie jest bardzo stare może być nawet lata 70-80. Mój budynek to 12 sąsiada młodszy 11 i zapisy są jakie wielkości rur. Myślę o zmianie miejsca przyłącza ale żeby już nie ciągnąć tak jak stara rura do okoła budynku tylko tak jak różowa kreska blisko granicy działki. Czy ktoś się orientuje czy w przypadku takiej zmiany jest potrzebny projekt czy wystarczy tylko geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza ?

Screenshot_2025-12-13-23-02-38-491_com.mi.globalbrowser.jpg

IMG_20260318_223020.jpg

Napisano

Trzeba pytać w zakładzie wodociągowym. Prawdopodobnie wydadzą tzw. warunki techniczne przyłączenia. W nich są zaś opisane wymogi, także te formalne. Pod względem formalnym możliwa jest uproszczona procedura, w której nie wykonuje się projektu i robi jedynie inwentaryzację powykonawczą. Jednak najczęściej w warunkach technicznych przyłączenia wpisywana jest konieczność zrobienia projektu i uzgodnień. Tak jest łatwiej i bezpieczniej  dla firmy wodociągowej, szczególnie jeżeli w gruncie są już jakieś rury, kable itp.

Napisano
4 godziny temu, Jusmi napisał:

Granica jest przy budynku zielona przerywana. Załamanie jest w pasie drogowym.

Tylko żebyśmy się dobrze zrozumieli. ja nie pytam o granicę działki (granicę własności terenu) a pytam o granice własności rury. Bo na przykład u mnie granica własności włazi mi do domu. Znaczy rura wodociągów wchodzi mi do domu i dopiero po wodomierzu mogę sobie grzebać we wszystkim jak chcę. 

I tak prawdopodobnie będzie tez u Ciebie. Tam gdzie rurą zarządzają wodociągi, nie możesz niczego zmienić bez ich zgody. I bez spełnienia warunków które postawią. A czy będzie potrzebny projekt czy nie, to już ich decyzja.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...