Skocz do zawartości

Trasa elektryczna przewodów

Recommended Posts

Napisano

Cześć. Elektryka zrobiona na chudziaku, cześć  przewodow przebiega przez łazienkę i są dociągniete  do kuchni i salonu. Czy jest to błąd? W internecie są  rozne informacje. Jest chudziak folia -przewody w korytkach- styropian 15cm-jastrycm 6cm- płytki 

Napisano
1 godzinę temu, Kucharz 18315 napisał:

Czy jest to błąd?  

A kto to wie? Diabeł (jak zwykle) leży w szczegółach, a Ty ich nie podajesz. Jakie przewody? Do czego? w czym prowadzone? Pokaż szkic w jakich warstwach i gdzie leżą, chudziak jest na gruncie? itd. Przewód pod styropianem to utrudnione warunki odprowadzania ciepła. Liczy się tez ilosć przewodów w korytku (się dogrzewają wzajemnie) 

Czyli Ty masz raczej przewody pod łazienką a nie przez łazienkę, tak?

Napisano

Jest na chudziaku korytko plastikowe w korycie przewody 3x2,5 do łazienki 4 obwody oraz drugie korytko przebiegające przez łazienke do kuchni 5 obwodów 3x2,5mm oraz przewod do indukcji. Chudziak - folia- korytko 4x6cm - styropian 15cm -ogrzewanie podlogowe-jastrych6cm -płytki 

12 minut temu, retrofood napisał:

A kto to wie? Diabeł (jak zwykle) leży w szczegółach, a Ty ich nie podajesz. Jakie przewody? Do czego? w czym prowadzone? Pokaż szkic w jakich warstwach i gdzie leżą, chudziak jest na gruncie? itd. Przewód pod styropianem to utrudnione warunki odprowadzania ciepła. Liczy się tez ilosć przewodów w korytku (się dogrzewają wzajemnie) 

Czyli Ty masz raczej przewody pod łazienką a nie przez łazienkę, tak?

Chudziak na gruncie. Tak przewody pod płytkami jastrychem styropianem i w korytkach

Napisano

Korytko - jaki wymiar? Te przewody do kuchni bardzo są upakowane? Gdyby byly luźno, to nie byłoby problemu. Chudziak trochę ciepła odprowadzi, ale więcej idzie w górę, z tego powodu myślę o tych obwodach do kuchni. Tam raczej obciążenia nie są stałe, ale bywają duże i czasem kilkugodzinne. Wytrzymać to powinno, ale łatwo miało nie będzie. Nie było innej drogi? 

Napisano
10 minut temu, retrofood napisał:

Korytko - jaki wymiar? Te przewody do kuchni bardzo są upakowane? Gdyby byly luźno, to nie byłoby problemu. Chudziak trochę ciepła odprowadzi, ale więcej idzie w górę, z tego powodu myślę o tych obwodach do kuchni. Tam raczej obciążenia nie są stałe, ale bywają duże i czasem kilkugodzinne. Wytrzymać to powinno, ale łatwo miało nie będzie. Nie było innej drogi? 

Korytko 4x6cm i jest 8 przewodów 3x2,5 w korycie plus indukcja Od rozdzielni do kuchni ok 7m. Byla by inna droga ale wiadomo , nie bylo to  przemyślane. Bardziej chodzi o to czy to będzie bezpieczne bo w wiadomo w łazience moze powstać nieszczelność wyciek wody a prąd  z wodą  za bardzo sie nie lubią.

Napisano
29 minut temu, Kucharz 18315 napisał:

Bardziej chodzi o to czy to będzie bezpieczne bo w wiadomo w łazience moze powstać nieszczelność wyciek wody a prąd  z wodą  za bardzo sie nie lubią.

Nie przesadzajmy, przewody są izolowane, wiec jeśli izolacja nie jest uszkodzona, ani nie ma pod płytkami i styropianem łączeń, wodę można sobie odpuścić. 

Woda mogła by być niebezpieczna wtedy i tylko wtedy, jeśli przewody leżałyby w niej miesiącami i latami. A tego raczej w domu nie przewidujesz, nawet w łazience, prawda?

Widziałeś kiedyś styropian tonący w wodzie? Ja widziałem. Miałem go nawet w rękach. Ale leżał w wodzie dociśnięty przez kilkanaście lat. Z przewodów też potrafi wyciekać woda. Ale nie z takich, które zmokną na deszczu. Bez obaw.

Korytko 4 x 6, więc luźno tam nie jest. Dlaczego ludzie nie pamiętają, ze przepływ prądu to ciepło? Kiedyś każdy elektryk nawet po zawodówce wiedział co to jest długotrwała dopuszczalna obciążalność przewodów i jak się zmienia po dokładaniu przewodów obok. W nocy o północy pamiętał, że to należy sprawdzać w tabelach przed położeniem kabli. A dzisiaj - czysta amatorszczyzna. Niebieskie migdały...

Napisano
9 minut temu, retrofood napisał:

Nie przesadzajmy, przewody są izolowane, wiec jeśli izolacja nie jest uszkodzona, ani nie ma pod płytkami i styropianem łączeń, wodę można sobie odpuścić. 

Woda mogła by być niebezpieczna wtedy i tylko wtedy, jeśli przewody leżałyby w niej miesiącami i latami. A tego raczej w domu nie przewidujesz, nawet w łazience, prawda?

Widziałeś kiedyś styropian tonący w wodzie? Ja widziałem. Miałem go nawet w rękach. Ale leżał w wodzie dociśnięty przez kilkanaście lat. Z przewodów też potrafi wyciekać woda. Ale nie z takich, które zmokną na deszczu. Bez obaw.

Korytko 4 x 6, więc luźno tam nie jest. Dlaczego ludzie nie pamiętają, ze przepływ prądu to ciepło? Kiedyś każdy elektryk nawet po zawodówce wiedział co to jest długotrwała dopuszczalna obciążalność przewodów i jak się zmienia po dokładaniu przewodów obok. W nocy o północy pamiętał, że to należy sprawdzać w tabelach przed położeniem kabli. A dzisiaj - czysta amatorszczyzna. Niebieskie migdały...

Jest jeszcze możliwość  żeby dołożyć jedno koryto, powiem elektrykowi zeby dołożył bede spał spokojniej, co myślisz?

Napisano
53 minuty temu, Kucharz 18315 napisał:

3 fazy

A nie dwie?

:icon_biggrin:

Tak naprawdę, to bez znaczenia na tym etapie.

1 godzinę temu, podczytywacz napisał:

Trzy fazy?

4x?

Ile byś chciał? 2,5 na przewód wystarcza dla zdecydowanej większości typów.

nawet jak na trzeciej fazie dać piekarnik.

Napisano
6 godzin temu, podczytywacz napisał:

Bardziej chodzi mi o fizyczny wymiar przewodu w nie za dużym korytku i możliwości rozpraszania ciepła...

Na przewodzie jest napisane H05VV-F 5G2 5mm² od indukcji

A zasilanie siły na zewnatrz 5x4, a tego orzewodu od indukcji nie potrafię przeczytac

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...