Skocz do zawartości

Blacha trapezowa z filcem Problem!

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie 

Potrzebuję pomocy kogoś doświadczonego. 

Pomimo że byłem jako jedyny przeciwny pokrywania dachu blachą trapezowa z filcem to takie pokrycie zastosowano. 

Jest to budynek garażowo-gospodarczy, wspólnoty z dachem dwuspadowym. 

Firma która wymieniała poszycie postarała się żeby jak najbardziej zminimalizować wentylację dachu. Filc oczywiście nie został usunięty z żadnej strony. W części okapowej firma na murze dawała zaprawę betonowa i na tej zaprawie leży blacha. Skutkiem jest brak nawet małej szczeliny ponieważ profil blachy wypełnia beton. 

W części szczytowej pod kalenicą na łączeniu dwóch połaci zastosowano taśmę dekarska uszczelniającą. Skutek wiadomo jaki. 

Jedyny wlot powietrza to widoczne okienka w ścianie 10cmx40cm.

Sąsiad zamontował wywietrznik wentylacyjny oraz rozciął tą taśmę w szczycie ale chyba to nic nie dało. Podczas temperatury na zewnątrz plus 2-3 stopnie filc robi się wilgotny po nocy a po południu jest poprostu mokry. Widać też krople wody na filcu. 

Proszę o pomoc czy można coś w tym temacie zrobić? Czy jest szansa żeby ten dach jakoś uratować we własnym zakresie?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje i pomoc. 

IMG_20251101_143007396~3.jpg

IMG_20251101_143016505~2.jpg

Napisano

Dzień dobry,

Po zdjęciu, trudno określić czy jest to nasz produkt, natomiast analizując ten problem jesteśmy zmuszeni jednoznacznie stwierdzić niezgodność montażu w wytycznymi zawartymi w instrukcji montażu blach trapezowych oraz karcie technicznej produktu. Instrukcja montażu blach trapezowych z antykondensatem ściśle określa warunki techniczne jakie powinny być spełnione dla tego rodzaju produktów. Prawidłowo funkcjonująca wentylacja wewnątrz budynku z zastosowaną włókniną antykondensacyjną jest kluczowa dla zagwarantowania deklarowanych przez producenta walorów. Zachęcamy do zapoznania się wytycznymi zawartymi w Instrukcji – włóknina antykondensacyjną, zalecenia stosowania.

Napisano
2 godziny temu, Ekspert Pruszyński napisał:

Dzień dobry,

Po zdjęciu, trudno określić czy jest to nasz produkt, natomiast analizując ten problem jesteśmy zmuszeni jednoznacznie stwierdzić niezgodność montażu w wytycznymi zawartymi w instrukcji montażu blach trapezowych oraz karcie technicznej produktu. Instrukcja montażu blach trapezowych z antykondensatem ściśle określa warunki techniczne jakie powinny być spełnione dla tego rodzaju produktów. Prawidłowo funkcjonująca wentylacja wewnątrz budynku z zastosowaną włókniną antykondensacyjną jest kluczowa dla zagwarantowania deklarowanych przez producenta walorów. Zachęcamy do zapoznania się wytycznymi zawartymi w Instrukcji – włóknina antykondensacyjną, zalecenia stosowania.

Dziękuję za odpowiedź. Jednak trochę ona brzmi jak gotowy szablon. Tym bardziej tak uważam ponieważ przesyła mi Pan instrukcję pomimo że napisałem że jako jedyny byłem przeciwny blachy trapezowej z filcem na tego typu budynku. A skoro byłem przeciwny to tym samym musiałem znać zasady i wytyczne montażu takiej blachy. 

Blacha która jest zamontowany to produkt firmy Blachotrapez. 

To że ten dach jest niewłaściwie zrobiony to jest to mi wiadome. Znak również wytyczne co do montażu blachy trapezowej z filcem. 

Zależało mi bardziej na odpowiedzi czy można coś z tym dachem jeszcze zrobić. Jeżeli można to co należy zrobić? Reklamacja na źle wykonaną pracę nie wchodzi w grę ponieważ po tym wszystkim widać że firma nie ma pojęcia co i jak. 

Jeżeli można coś zrobić we własnym zakresie żeby ten dach funkcjonował poprawnie to będę wdzięczny za wskazówki. 

Jeszcze raz będę wdzięczny za dalsze wskazówki. 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...