Skocz do zawartości

Montaż markizy bocznej na balkonie

Recommended Posts

Cześć,

Zakupiłem kiedyś takie ustrojstwo jak markiza boczna. Dałem się złapać na promocję ;)

Natomiast powoli zbliża się sezon i zamontować to na balkonie. Problem polega na tym, że nie może to zostać przymocowane do ściany, a raczej do balustrady balkonowej. Natomiast uchwyty i elementy w zestawie nie pozwalają na taki montaż.

Załączam zdjęcie balkonu. I zdjęcie tej markizy jak to zazwyczaj jest montowane.

Chciałbym uniknąć:
- wiercenia w płytkach
- wiercenia w płytach działowych pomiędzy balkonami (to jest jakieś gówno z mieszanki gipsu i czegoś)

CleanShot 2025-03-08 at 16.27.45@2x.png

CleanShot 2025-03-08 at 16.27.40@2x.png

CleanShot 2025-03-08 at 16.28.41@2x.png

1 godzinę temu, Ch1ndler napisał:

Chciałbym uniknąć:
- wiercenia w płytkach
- wiercenia w płytach działowych pomiędzy balkonami (to jest jakieś gówno z mieszanki gipsu i czegoś)

Więc pozostaje ci zakup jakiegoś płaskownika stalowego, ucięcie dwóch kawałków i wygięcie ich na odpowiednie kształty, wywiercenie otworów, wiercenie w elementach balustrady i skręcenie wszystkiego tak, aby nawet nie drgnęło. Oczywiście jak powyginać i gdzie nawiercić to trzeba wymyślić, to najważniejsza część całej roboty.

Pytanie pomocnicze. czy ta kaseta z markizą może być przy balustradzie, nie będzie tam narażona na deszcz? Bo jeśli tak, to jej żywotność mocno się skróci.

@retrofood akurat o tę żywotność aż tak chyba nie dbam. Strasznie w okna mi naparza słońce i płytki na balkonie też się nagrzewają więc tworzy się niezła fala ciepła tam. A balkon jest na całą długość mieszkania w zasadzie. Taki beznadziejny układ. To znaczy. Fajnie, bo duży balkon, ale oba pokoje mają drzwi balkonowe i przez to zmniejsza się "ustawność" tych pomieszczeń. Ale nie o tym...

1. Zastanawia mnie na co to montować? Nity? To jedyne co mi przychodzi do głowy. Bo jeszcze jak będą miejsca gdzie będzie można dać śrubę i nakrętkę to ok. Ale nie wiem czy nie będę robić otworów w dolnej części balustrady, tam przy płytkach ta pozioma belka. I tak nie będę miał dostępy by coś "nakręcić" :)

2. I nie powiem. Kusi mnie montaż do tej ścianki działowej 😈 Bo to by w sumie ułatwiło sprawę :D Ewentualnie jak się za jakiś czas uszkodzi to wymienić na coś trwalszego. Jakiś panel HPL w podobnym kolorze i wtedy na spokojnie na nity zamontować.

Edytowano przez Ch1ndler (zobacz historię edycji)
36 minut temu, Ch1ndler napisał:

1. Zastanawia mnie na co to montować? Nity? To jedyne co mi przychodzi do głowy. 

Nie nity. Nitonakrętki. Słyszałeś o czymś takim? Wiercisz otwór i wstawiasz w niego nitonakrętkę, do której później wkręcasz śrubę. Ja mam bramę wjazdową, wiszącą na nitonakrętkach wstawionych w kwadratową rurkę, znaczy słupek.

image.png.b089e03cb7e75eb04f4884de9e87f7a6.png

Tylko do tego trzeba kupić nitownicę do nitonakrętek, inaczej nie osadzisz nitonakrętki właściwie.

Przyda się w domu na pewno. To jest bardzo dobra sprawa.

image.png.87ea17c9603bc3639aec27055572df78.png

Tylko pamiętaj! Nitonakrętkę należy bezwzględnie nakręcać całą na trzpień!!! Cały gwint nakręcić! Szwagier se nakręcił połowę i zerwał gwint trzpienia. I do wyrzucenia. 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...