16 godzin temu, aaaa napisał:Tak, jesteśmy zadowoleni od prawie 15 lat
![]()
Po właczaniu ogrzewania od 0 potrzeba trochę czasu, żeby nagrzać te masy betonu, zakładam , że jest podłogówka wszędzie), podłogówke trzeba wygrzać, ale to nieco inna kwestia
na kilka dni nieobecności nie warto wyłączać ogrzewania, ewentualnie troche obniżyć, w nowym dobrze zaizolowanym domu temperatura będzie powoli spadać
hałas - słychać, ale nie jest to uciążliwe, zależy gdzie ta PC będzie zamontowana. Dla mnie jest trochę głośniejsza niż lodówka
tak , ponownie wybrałbym PC
u mnie akurat gruntówka - w tamtym okresie PC-pw jeszcze nie było praktycznie dostępne, pojawiły się masowo 1-2 lata później, dzisiaj pewnie byłaby powietrzna
Dom mimo, że budowany ponad 15 lat temu spełnia z naddatkiem dzisiejsze standardy (20cm styro na ścianach, 30cm wełny w dachu, WM z rekuperatorem), dom 150m2, do tego nieogrzewany, odizolowany garaż) i piwnica
Ja to raczej województwo i umiejscowienie PC bym podał.
Na szczycie Góbałówki jak nie chcesz popłynąć w mln zł za prąd to (nawet super hiper skandynawskie) to górale palą drewnem Dla turystów w sezonie letnim jest PC
Nad morzem w PL, gdzie temp. są dodatnie to PC ma sens. Z kolei w na naszym "biegunie zimna" jak góry - uważaj....
Środkowa polska wahania temp -3 do +5 zimą policz....
Południe polski zimy jak teraz PC jest OK (około 0*C) Jak przyjdzie -15, -25 to tylko kocioł Cie uratuje.
Wiedz, że troszke producenci oszukują, bo COP podają dla 7-10*C (na PLUSIE), więc raczej to dla Holandii i terenów ze stała temp niż tych, gdzie sa wahania. A wg.mnie totalnie nie nadaje sie na teren gdzie zima ma zawsze "minus sto" i pługi z sola nie nadążają czyścić dróg
Dobry sprzedawca jednak i Eskimosowi sprzeda lód....
Pamiętaj, że zawsze możesz przy kalkulacji energetycznej domu zażądać notarialnego potwierdzenia, że ta i ta pompa w Twoim domu pobierze tyle i tyle energii.
Z moich rozmów juz wiem, że jedna firma na 250 zgodzi sie coś takiego podpisać ....
Sam więc oceń ich wiedze fachową i produkty, które sprzedają....
To oczywiście PC powietrze/woda.
Dla środkowej, południowej polski ro raczej woda/woda (studnie, głebinówki itp) lub gruntowe (gwarancja) skoro woda w kranie nie zamarza, to i PC da radę. Tu tez z głową - czy po placu (odtep miedzy rurami zachowany) czy grunt pionowo w ziemię) — temat rzeka.
Za mało informacji.