Skocz do zawartości

Przeniesienie pralki w mieszkaniu od dewelopera

Recommended Posts

Chciałbym przenieść w mieszkaniu deweloperskim pralkę w inne miejsce w łazience. Lepiej przenieść oryginalne przyłącza wody/odpływu (wersja A), czy może wykorzystać przyłącza z prysznica (wersja B), gdzie będzie odpływ liniowy? Wersja A to więcej kucia w posadzce, a będzie przecież jeszcze kuta na odpływ. Wersja B to wykorzystanie odpływu prysznicowego i tu obawiam się, że może to być problematyczne np. z wybijaniem wody, czy śmierdzeniem.

VjhAs0ERUH.png.ea6944f6d089cafeb5d312abbb4548fc.png

Czy masz już dostęp do tego mieszkania, czy na razie kombinujesz tylko na planie, który dostałeś od dewelopera?

Jak wygląda pion kanalizacji? Czy w tej chwili układ trójników na pionie pozwoli na odbiór ścieków z odpływu liniowego?

Czy ewentualnie jest możliwość zmian układu w pionie, jeśli w planach dewelopera jest odpływ z wanny (sporo wyżej, niż wymaga liniowy).

Gdybym był u Ciebie na miejscu, nie zadawałbym tyle pytań, tylko zajrzał tu i tam, obejrzał plany i coś - wspólnie z innymi userami - coś spróbował doradzić...

Plan, który pokazałeś, daje za mało informacji :bezradny:

Gdzie w tym nowym układzie ma stanąć pralka? We wnęce obok prysznica? Taka zmiana wymaga przestrzegania pewnych zasad. Przede wszystkim gniazdo z którego będzie zasilana musi znajdować się poza strefą 2, czyli ponad 60 cm od obrysu brodzika/kabiny. Na to zaś nie bardzo widzę miejsce. To jest zaś wymóg obowiązkowy, z normy powołanej w rozporządzeniu. Ponadto teoretycznie wystarczy aby pralka miała stopień ochrony (szczelności) IPX4, co chyba wszystkie współczesne pralki spełniają. Jednak w praktyce pralkę powinno się oddzielić od prysznica stałą ścianką lub ścianką kabiny, żeby nie była ciągle zachlapywana. 

Co do samych przyłączy wod.-kan to teoretycznie oba warianty są dopuszczalne. Ale trudno coś rozstrzygać bez wiedzy o położeniu pionu. Podejrzewam, że jest obok sedesu. 

Zastanowiłbym się jednak, czy to przeniesienie pralki ma w ogóle sens. Zasadnicza sprawa problem z odległością gniazda zasilającego względem kabiny. Jednak jeżeli ustawimy pralkę z lewej strony, pod grzejnikiem, to dostęp do kabiny będzie utrudniony. Z prawej strony będzie go przecież ograniczać umywalka. Oszczędność miejsca dałoby tylko ustawienie pralki p prawej stronie, obok umywalki. Ale wówczas będzie to musiała być pralka ładowana od góry.  

PS. W tym ostatnim wariancie (przy wszystkich jego wadach) nie ma przynajmniej kłopotu z wodą i kanalizacją. 

Edytowano przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne (zobacz historię edycji)
6 godzin temu, podczytywacz napisał:

Czy masz już dostęp do tego mieszkania, czy na razie kombinujesz tylko na planie, który dostałeś od dewelopera?

Mam

Jak wygląda pion kanalizacji?

Na zdjęciu będzie to prawy górny róg, ten "klocek"

Czy w tej chwili układ trójników na pionie pozwoli na odbiór ścieków z odpływu liniowego?

Nie rozumiem w jaki sposób miałby nie pozwolić? Chodzi o to czy posadzka jest wystarczająco gruba?

Czy ewentualnie jest możliwość zmian układu w pionie, jeśli w planach dewelopera jest odpływ z wanny (sporo wyżej, niż wymaga liniowy).

Nie, odebrałem już mieszkanie

5 godzin temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

Gdzie w tym nowym układzie ma stanąć pralka? We wnęce obok prysznica?

Tak

Przede wszystkim gniazdo z którego będzie zasilana musi znajdować się poza strefą 2, czyli ponad 60 cm od obrysu brodzika/kabiny. Na to zaś nie bardzo widzę miejsce. To jest zaś wymóg obowiązkowy, z normy powołanej w rozporządzeniu. Ponadto teoretycznie wystarczy aby pralka miała stopień ochrony (szczelności) IPX4, co chyba wszystkie współczesne pralki spełniają. Jednak w praktyce pralkę powinno się oddzielić od prysznica stałą ścianką lub ścianką kabiny, żeby nie była ciągle zachlapywana.

Nawet nie wiedziałem. Obecnie mam pralkę obok wanny, raz na jakiś czas coś kapnie, ale nawet nie sądziłem, że może to być jakimś problemem. W zasadzie aż zacząłem się zastanawiać, czy jest to bezpieczne - wszak mieszkanie będzie pod wynajem i nie wiem co komu tam przyjdzie do głowy robić w prysznicu. Choooociaż... od obrysu kabiny do ściany z grzejnikiem mam 70 cm, tak że da radę zmieścić się w normie

Zasadnicza sprawa problem z odległością gniazda zasilającego względem kabiny. Jednak jeżeli ustawimy pralkę z lewej strony, pod grzejnikiem, to dostęp do kabiny będzie utrudniony. Z prawej strony będzie go przecież ograniczać umywalka. Oszczędność miejsca dałoby tylko ustawienie pralki p prawej stronie, obok umywalki. Ale wówczas będzie to musiała być pralka ładowana od góry.  

PS. W tym ostatnim wariancie (przy wszystkich jego wadach) nie ma przynajmniej kłopotu z wodą i kanalizacją. 

Nie widzę problemu z wejściem do kabiny w żadnym układzie. Ja planowałem taki - rozsuwane drzwiczki:
SketchUp_hiunmenROJ.thumb.png.bba2a4f688107e26abb0d03ad50d090e.png

Przede wszystkim gniazdo z którego będzie zasilana musi znajdować się poza strefą 2, czyli ponad 60 cm od obrysu brodzika/kabiny. Na to zaś nie bardzo widzę miejsce. To jest zaś wymóg obowiązkowy, z normy powołanej w rozporządzeniu. Ponadto teoretycznie wystarczy aby pralka miała stopień ochrony (szczelności) IPX4, co chyba wszystkie współczesne pralki spełniają. Jednak w praktyce pralkę powinno się oddzielić od prysznica stałą ścianką lub ścianką kabiny, żeby nie była ciągle zachlapywana.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...