Dyskusja na forum: BioModule: Jak legalnie zbudować oczyszczalnię na bazie istniejącego zbiornika?
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Witam, Chciałem zapytać bo z google już wariuje. Ile artykułów tyle innych odpowiedzi. Temat wygląda następująco. Działka 1300m2 , pierwsze 600m2 jest budowlane, pozostałe jest rolne. Jak wygląda sprawa z budową budynku gospodarczego około 35m2 na działce budowlanej i jak wygląda sprawa budowy budynku gospodarczego 60m2 na części rolnej. Brak miejscowego planu zagospodarowania terenu. Wszędzie dookoła budynki mieszkalne. Ogólnie chciałbym się dowiedzieć jaka jest kolejność czynności? Masłem maślanym dla mnie jest to, że gdzieś piszą - nie trzeba nic zgłaszać a za jest artykuł z zaprzeczeniem tych informacji stąd moja rejestracja na forum
-
Przez Zdaniem Czytelnika · Napisano
Komentarz dodany przez Urzędnik Starostwa Powiatowego: Chociaż obecność znaku CE na urządzeniu jest ważna, nie jest ona wystarczającym dowodem na zgodność z polskimi i europejskimi normami dotyczącymi przydomowych oczyszczalni ścieków. Oznaczenie CE sygnalizuje deklarację producenta, że produkt spełnia ogólne wymogi dyrektyw Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa, zdrowia i ochrony środowiska. Nie gwarantuje to jednak automatycznej zgodności z konkretnymi normami technicznymi, takimi jak PN-EN 12566. Norma PN-EN 12566, odnosząca się do małych oczyszczalni ścieków, precyzuje szczegółowe wymagania techniczne dla takich instalacji. Obejmują one efektywność oczyszczania, szczelność, trwałość konstrukcyjną oraz bezpieczeństwo użytkowania. Aby oczyszczalnia była uznana za zgodną z tą normą, konieczne jest przeprowadzenie odpowiednich badań i uzyskanie certyfikatów potwierdzających spełnienie jej wymagań. W związku z tym sam znak CE na urządzeniu, takim jak wkład do szamba czy moduł napowietrzający, nie zapewnia, że cała instalacja oczyszczalni spełnia wymogi polskiego prawa budowlanego i norm europejskich. Pełna zgodność z normami wymaga przedstawienia Deklaracji Właściwości Użytkowych oraz certyfikatów potwierdzających spełnienie norm, na przykład PN-EN 12566. Podsumowując, aby legalnie zainstalować i użytkować przydomową oczyszczalnię ścieków w Polsce, niezbędne jest sprawdzenie nie tylko obecności znaku CE, ale także zgodności z odpowiednimi normami technicznymi, takimi jak PN-EN 12566-3. Wielokrotnie eksploatowane, stare szamba nie spełniają obowiązujących norm i nie mogą być wykorzystane jako elementy przydomowych oczyszczalni ścieków. W linku znajduje się opinia Instytutu Techniki Budowlanej, która informuje, że przerabianie szamba na oczyszczalnię jest niezgodne z przepisami i stanowi zagrożenie dla środowiska. https://www.kingspan.com/pl/pl/kampanie/nie-przerabiaj-szamba/ -
W obliczu rosnących kosztów wywozu nieczystości oraz zaostrzenia przepisów dotyczących gospodarki ściekowej, właściciele nieruchomości coraz częściej poszukują alternatywnych rozwiązań. Jednym z nich jest przekształcenie istniejących zbiorników bezodpływowych w efektywne przydomowe oczyszczalnie ścieków. Na rynku pojawił się BioModule firmy JFC Polska, który jako pierwszy w Polsce posiada oznakowanie CE, zapewniające możliwość jego sprzedaży na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego - EOG. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/woda-i-kanalizacja/a/113164-biomodule-jak-legalnie-zbudowac-oczyszczalnie-na-bazie-istniejacego-zbiornika
-
Dzień dobry, myślę nad zakupem działki pod płatny parking i zastanawiam się jaki to rodzaj działki musi być. U, MU?
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się