Skocz do zawartości

Plamy po położeniu gipsowej masy szpachlowej

Recommended Posts

Witam, trzy dni temu, oczywiście po uprzednim zagruntowaniu, na ścianę położyłem gipsową masę szpachlową "Knauf G-K START". Na początku myślałem, że po wyschnięciu koloryt się wyrówna, ponieważ przez pierwsze godziny plamy stopniowo "zanikały", tak jakby była to właśnie kwestia schnięcia. Jednak po trzech dniach, ściana wygląda jak na załączonym zdjęciu. Do pewnego momentu te plamy zanikały, natomiast od wczoraj nie zmieniło się już nic. Czy to jest jakiś problem? Masa wygląda na związaną, nic nie odpada, jest twarda, nie odparza się ani nic. Jedynie te plamy. W dalszej kolejności planowałem kłaść jakąś szpachlę typu finish no i wykończenie częściowo farbą, częściowo tapetą. Zastanawiam się jednak czy nie będzie jakichś problemów, w stylu wykwity na kolejnych warstwach itd.

Pozdrawiam 

PXL_20241117_094920259.jpg

2 godziny temu, Ferdynand napisał:

Witam, trzy dni temu, oczywiście po uprzednim zagruntowaniu, na ścianę położyłem gipsową masę szpachlową 

A co to za ściana? Stara  czy nowo postawiona? Jednolita, czy naprawiana?

Wietrzysz to pomieszczenie czy jest zamknięte? Jaka jest temperatura? Mierzyłeś wilgotność powietrza?

Ściana stara, mieszkanie z lat 70/80. Do tej pory była tapeta winylowa i stare warstwy farby, wszystko było zdzierane i szlifowane, drobne ubytki naprawione, położyłem grunt. Podkręciłem kaloryfery na maksa w całym mieszkaniu, więc raczej wydaje się że jest sucho, na pewno dość ciepło. Nie wiem czy otwierać okna przy obecnej pogodzie, na zewnątrz mży lekko deszcz i jest wilgotno. To pomieszczenie to jest przedpokój, więc też nie ma bezpośredniego dostępu do okna.

Możliwe też jest, że w niektórych miejscach było trochę więcej, w niektórych trochę mniej tej gipsowej masy nałożone, ściana była trochę nierówna. Ale dalej wydaje mi się to podejrzane, że jest taka rozbieżność między wysychaniem poszczególnych obszarów.

22 minuty temu, Ferdynand napisał:

Ale dalej wydaje mi się to podejrzane, że jest taka rozbieżność między wysychaniem poszczególnych obszarów.

To trzeba najpierw zbadać, chociażby po to, aby nadmierne zawilgocenie wykluczyć. Bo jest wysoce prawdopodobne, że przy moczeniu tapet i pracach przygotowawczych, praz przy gruntowaniu, namoczyłeś ścianą nierówno, a przy tej właśnie pogodzie - duża wilgotność powietrza - ona nie ma jak wyschnąć. 

Stare budownictwo też temu sprzyja. Bo nie znasz izolacji ścian.

Jak masz dostęp do nagrzewnicy, to mógłbyś ją uruchomić i nawiew skierować na ścianę, na te ciemne plamy. Po godzinie, dwóch, miałbyś odpowiedź.

Dostępu do nagrzewnicy nie mam, ale to podjadę jutro do marketu i kupię w takim wypadku, jeśli to może być to. Zdejmowanie tapet miało miejsce z trzy miesiące temu, mieliśmy mały przestój w remoncie od tamtej pory, więc jedyne co tu mogło wpłynąć to gruntowanie, bo je zrobiłem dwa dni przed kładzeniem masy gipsowej. Spróbuję z nagrzewnicą wobec tego, a jak nie pomoże to się odezwę, w każdym razie dziękuję za rady 😀

To czy gładź czy szpachla jest jeszcze mokra to czuć przy dotknięciu dłonią, a czasem w rogach nawet to jest niewyczuwalne. Takie plamy od razu można rozróżnić, czy to mokre czy suche dotykając po prostu dłonią. Żeby to było mokre dalej, to w tych ciemniejszych miejscach musiałoby być z 2mm więcej szpachli czy gładzi żeby się tak odznaczyło jak na tej fotce. Obstawiam, że w tych ciemniejszych miejscach mógł głebiej wsiąknąć klej do tapet.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

18 minut temu, vlad1431 napisał:

Są dwie opcje, gładź, albo skuwanie. Jak gładź, to jedna warstwa może nie wystarczyć. Trzecia, zadrzeć tarczą do betonu i dopiero gładź i wtedy już napewno jedną warstwą się tego nie wyprowadzi. 

Ja bym tę ścianę posuszył i ponownie zagruntował to co jest. Ale ostrożnie, nie nadmiernie gruntu, cienka warstewka i w miarę równo. Dopiero potem warstwa gładzi i odczekanie co to da.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...