Dnia 23.05.2024 o 11:43, lukas198820 napisał:Zauważyłem że wokoło podłogi ludzie dają taka biała piankę poliuretanowa na ścianę.
Zastanawia mnie jednak jak oni ja mocują do ściany?
Wracając do pytania jak i co z tym zrobić.
Przy ogrzewaniu podłogowym to w trakcie układania styropianu wstawia się przy ścianie styropian o grubości 10mm i "trzyma go" styropian ułożony na posadzce.
Ty już masz ten etap zrobiony, więc co teraz?
Masz laser?
Ustawiasz go na wysokość wylewanej posadzki, jak nie to poziomicą przenosisz poziomy dookoła rysujesz kreskę ołówkiem, to jest dość trudne ale da się i kreska musi się zejść po obwodzie ścian.
Potrzebujesz kupić styropian, jedynkę twardą 10 mm grubą, wystarczy czasem jedna paczka, tniesz ten styropian na paski o odpowiedniej szerokości, mierzysz do linii i przyklejasz te paski do ściany, do wysokości tej kreski.
Przyklejasz klejem montażowym Tytan Professional FIX²,
Klejenie pasków styropianu na odpowiednim poziomie ułatwi ci potem wylewanie posadzki do prawidłowego poziomu.
Jak jest potrzebna dylatacja na środku posadzki to musisz teraz wyrzeźbić rowek w styropianie i wstawić tą jedynkę w pionie do odpowiedniej wysokości. Taką dylatację też się wstawia w trakcie układania styropianu na posadzce.
23 minuty temu, podczytywacz napisał:A wewnętrzne ściany? wystarczy dylatacja...
Dalej mam cię douczać !!!!!!
Mostek termiczny to nie wszystko.
Weź się nie ośmieszaj, posadzka podgrzewana bardziej się rozszerza i dlatego tamtą piankę w rolce możesz sobie powiesić w kiblu, na haku.
8 mm to minimum, minimum, wujek Gogleeee już ci chyba wybił to z głowy.