Skocz do zawartości

Historia edycji

grzeniek

grzeniek

Witam,
Szukam porady na temat warunków zabudowy na działce jaką zamierzam kupić.

Kiedyś działka 1122/9 była w całości i miała około ~18a wielkości.
Zostały dane na nią warunki zabudowy – z dnia 15.02.2023 – załącznik.

Właściciel miał w planie budować na niej dom – zmienił jednak plany i zdecydował się podzielić działki tworząc:
1122/12 ok 8a i 1122/13 około 10a – załącznik z podziału gruntów oraz decyzji w załączeniu.
Decyzja z dnia 16.06.2023.

W tej chwili jestem zainteresowany w tej chwili działką 1122/13 – 10a.
Wiem, że druga działka także zostanie wkrótce sprzedana.

Chciałem przenieść WZ na siebie – w urzędzie jednak poradzono mi że względu na to, że chciałbym wybudować dom parterowy będę potrzebował nieco większej powierzchni zabudowy niż wskazane zostało to w warunkach zabudowy.

W warunkach zabudowy wskazano, że powierzchnia zabudowy nie może być większa niż 15%.
Co z 10a daje około 150m2 – natomiast na wymarzony dom potrzebuję 230m2.
Jestem na etapie zebrania podpisów od sąsiadów i wypełnieniu wniosku do urzędu.

Ale w związku z tym mam kilka wątpliwości, które mnie martwią.
1. Jeżeli warunki zabudowy zostały wydane na działkę 1122/9 (przed podziałem 18a) to są tak samo ważne na dwóch podzielonych działkach 1122/12 – 8a oraz 1122/13 -10a?
2. Czy osoba, która zakupiła drugą mniejszą działkę może przenieść na siebie warunki zabudowy jeżeli ubiegnie mnie w urzędzie z tą decyzją?
3. Czy podczas występowania o zmianę WZ powinienem poprosić o wydanie decyzji dotyczącej tylko mojej działki – 1122/13 – czy decyzja nawet jeżeli będzie zmieniona będzie ważna na dwie działki – bo była wydane na 1122/9 a teraz to dwie działki.
4. Czy jest ryzyko, że nie będę mógł wybudować tam jakiegokolwiek domu?
5. Jak najlepiej uargumentować wniosek o zmianę WZ powierzchni z 15 do 23% - de facto chciałbym tylko dom parterowy a nie dom z poddaszem użytkowym.

Mapa podzialu.jpg

Analiza 2.jpg

Analiza 1.jpg

Decyzja o podziale 2.jpg

Decyzja o podziale 1.jpg

WZ2.jpg

WZ1.jpg

grzeniek

grzeniek

Witam,
Szukam porady na temat warunków zabudowy na działce jaką zamierzam kupić.

Kiedyś działka 1122/9 była w całości i miała około ~18a wielkości.
Zostały dane na nią warunki zabudowy – z dnia 15.02.2023 – załącznik.

Właściciel miał w planie budować na niej dom – zmienił jednak plany i zdecydował się podzielić działki tworząc:
1122/12 ok 8a i 1122/13 około 10a – załącznik z podziału gruntów oraz decyzji w załączeniu.
Decyzja z dnia 16.06.2023.

W tej chwili jestem zainteresowany w tej chwili działką 1122/13 – 10a.
Wiem, że druga działka także zostanie wkrótce sprzedana.

Chciałem przenieść WZ na siebie – w urzędzie jednak poradzono mi że względu na to, że chciałbym wybudować dom parterowy będę potrzebował nieco większej powierzchni zabudowy niż wskazane zostało to w warunkach zabudowy.

W warunkach zabudowy wskazano, że powierzchnia zabudowy nie może być większa niż 15%.
Co z 10a daje około 150m2 – natomiast na wymarzony dom potrzebuję 230m2.
Jestem na etapie zebrania podpisów od sąsiadów i wypełnieniu wniosku do urzędu.

Ale w związku z tym mam kilka wątpliwości, które mnie martwią.
1. Jeżeli warunki zabudowy zostały wydane na działkę 1122/9 (przed podziałem 18a) to są tak samo ważne na dwóch podzielonych działkach 1122/12 – 8a oraz 1122/13 -10a?
2. Czy osoba, która zakupiła drugą mniejszą działkę może przenieść na siebie warunki zabudowy jeżeli ubiegnie mnie w urzędzie z tą decyzją?
3. Czy podczas występowania o zmianę WZ powinienem poprosić o wydanie decyzji dotyczącej tylko mojej działki – 1122/13 – czy decyzja nawet jeżeli będzie zmieniona będzie ważna na dwie działki – bo była wydane na 1122/9 a teraz to dwie działki.
4. Czy jest ryzyko, że nie będę mógł wybudować tam jakiegokolwiek domu?
5. Jak najlepiej uargumentować wniosek o zmianę WZ powierzchni z 15 do 23% - de facto chciałbym tylko dom parterowy a nie dom z poddaszem użytkowym.

WZ1.jpg

WZ2.jpg

Decyzja o podziale 1.jpg

Decyzja o podziale 2.jpg

Analiza 1.jpg

Analiza 2.jpg

Mapa podzialu.jpg

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• skoro macie pismo z banku, że bank skoryguje ten wpis w bik, to powinniście iśc tym tropem Jeśli kredyt faktycznie został spłacony w tym 2023 roku to nie powinien to byc problem, ale nie wiem czy nie byłoby lepiej, żeby Bank dostał pismo w tej sprawie od jakiegoś prawnika (napisał pismo w waszym imieniu)  
    • Tak, jesteśmy zadowoleni od prawie 15 lat Po właczaniu ogrzewania od 0 potrzeba trochę czasu, żeby nagrzać te masy betonu, zakładam , że jest podłogówka wszędzie), podłogówke trzeba wygrzać, ale to nieco inna kwestia na kilka dni nieobecności nie warto wyłączać ogrzewania, ewentualnie troche obniżyć, w nowym dobrze zaizolowanym domu temperatura będzie powoli spadać hałas - słychać, ale nie jest to uciążliwe, zależy gdzie ta PC będzie zamontowana. Dla mnie jest trochę głośniejsza niż lodówka tak , ponownie wybrałbym PC   u mnie akurat gruntówka - w tamtym okresie PC-pw jeszcze nie było praktycznie dostępne, pojawiły się masowo 1-2 lata później, dzisiaj pewnie byłaby powietrzna Dom mimo, że budowany ponad 15 lat temu spełnia z naddatkiem dzisiejsze standardy (20cm styro na ścianach, 30cm wełny w dachu, WM z rekuperatorem), dom 150m2, do tego nieogrzewany, odizolowany garaż) i piwnica
    • 130m, baxi , temperatura 20 stopni ręczne, nie wyłączam ogrzewania, jedynie wakacje, ale to szybciutko wodę nagrzewa po powrocie, ustawiam urlop by z rana już zaczęło grzać.   Jedynie na początku wyłączyłem na służy okres +-8dni jak płytki trzeba było kłaść bo podłogówka,  to wydaje mi się, że dość szybko po ponownym włączeniu bylo odczuwac cieplo mimo lutego/marca, sama przechodzi w tryb letni, w domu 21.5 stopnia, wygodne bardzo, raz na rok serwis, energooszczędny + fv i magazyn   Trochę cięło by po kieszeni x2 gdyby nie fv, jestem bardzo zadowolony. Ogólnie ok, bałem się zużycia w zimę, ale surowych zim nie ma także w kieszeni więcej
    • Witajcie    Czy ktoś z Państwa posiada pompę ciepła w swoim domu? Zasadniczo interesują mnie informacje dosyć ogólne, w stylu: - czy są jesteście (biorąc pod uwagę całokształt)? - czy dom się szybko nagrzewa? (jest to dla mnie istotne, gdyż często wyjeżdżam na kilka dni lub tygodni, więc sytuacje, w których dom stał nieogrzewany, pusty przez kilkanaście dni będą się zdarzać regularnie) - czy taka pompa generuje hałas? - czy wybralibyście ponownie pompę ciepła (bez zastrzeżeń)? Ponadto będę wdzięczny, jak zaznaczycie jaki macie rodzaj pompy i w jakim standardzie budowaliście swój dom (klasyczny, energooszczędny itd). Ponadto jeśli macie porównanie do innych typów ogrzewania domu, to również możecie się odnieść  .    Pytania są dosyć ogólnikowe i takie odpowiedzi również będą najlepsze, gdyż nie da się wszystkiego porównać (trzeba by mieć taki sam dom w tej samej lokalizacji wyposażony w dwa różne systemy) dlatego też szczególnie liczę na wasze zwyczajne opinie. Dzięki za odpowiedzi i powodzenia w budowie ;)
    • Nie to był pracownik Banku oraz potem również znalazły się pieniążki, ale teraz przez ich błąd jesteśmy w Bik negatywnie .Ale jak można tak z ludźmi robić, a tym bardziej Bank i ludzi tak krzywdzić. To teraz człowiek gdzie ma z tym iść jedynie co do Banku ,ale byliśmy już i mieli to zrobić lecz jakoś niezadzialalo.Moze muszę zgłosić i opisać Bank wtedy zaczną działać bo powoli to nierobi się śmieszne
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...