Skocz do zawartości

bloczki zamiast betonu i wykopy

Recommended Posts

chce sie upewnic, ze wykonawca mnie nie nabiera w przedstawionym kosztorysie:

- jak przeliczyc sobie ile potrzebuje bloczkow betonowych 38x25x15 na sciany fundamentowe zamiast (jak w projekcie) ok. 17m3 betonu ? jest tu jakis wspolczynnik przeliczeniowy ?

- dodatkowo jak szeroki ma byc wykop - wykonawca w kosztorysie przyjal sobie 1,6 m dla law fundamentowych 45 cm

z gory dzieki;
Bloczek to prostopadłościan do którego wymiarów trzeba dodać dwie spoiny po ok. 1,5 cm i obliczyć jego objętość. Dzieląc objętość betonu przez objętość bloczka otrzymamy ilość bloczków. Natomiast wykop musi umożliwić murowanie ścian fundamentowych, więc musi być znacznie szerszy.
- czy jest do tego jakas norma, przepis - czy cos takiego ? czy tylko matematyczne obliczenie ? bo w rzeczywistosci np. na narozach czy innych "zakretach" - nie wyjda cale sztuki ....?

- to samo do wykopow - przyjeto 1,6, a mozna 2m ? - tu tez calkowita dowolnosc, czy jakas norma, przepis ?

pozdrawiam;
Co do wykopów to mogą być nawet 4m.
Chodzi tylko o to by wygodnie murować fundament z bloczka i tyle.
A co do reszty to tak jak mówisz czysta matematyka. A jak zostanie Ci 5-10 bloczków to nic strasznego sie nie stanie.
A na pewno mogę powiedzieć, że na budowie się one mogą jeszcze przydać.
Cytat

- jak przeliczyc sobie ile potrzebuje bloczkow betonowych 38x25x15 na sciany fundamentowe zamiast (jak w projekcie) ok. 17m3 betonu ? jest tu jakis wspolczynnik przeliczeniowy ?

- dodatkowo jak szeroki ma byc wykop - wykonawca w kosztorysie przyjal sobie 1,6 m dla law fundamentowych 45 cm

z gory dzieki;

Wystarczy zapytać na czym wykonawca oparł swoje wyliczenia?Własne czy z KNM/katalog norm materiałowych/i poprosić o wyjaśnienia.Szerokość wykopu uzależniona jest od klasyfikacji gruntu i i tego o czym pisze redakcja.Bob icon_biggrin.gif
Cytat

z gory dzieki;

Potrzebujesz około 1'050 bloczków . Objętość jednego bloczka ze spoinami to 0,0162m3.
17m3 : 0.0162m3
A ile wyliczył twój wykonawca?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Mam jeszcze jedno pytanie. Jakie rozwiązanie zawierał projekt, jak zgodnie z nim miała wyglądać wentylacja kotłowni? Bardzo wątpię, żeby miało to być tak, jak to wykonano. A w takiej sytuacji to wykonawca i kierownik budowy ewidentnie nie wywiązali się ze swoich obowiązków. Przecież kierownik jest po to, żeby pilnować realizacji zgodnie z projektem. Jeżeli coś jest zmieniane to ma on natomiast pilnować, żeby wszystko odbyło się zgodnie z przepisami i zasadami wiedzy technicznej. 
    • Dzień dobry,  Mam prośbę czy ktoś by mógł mi pomóc ponieważ nie mogę uzyskać odpowiedzi. Sytuacja wygląda następująco. Mam działkę na której chce postawić dom który w pierwszym założeniu miał być drewniany i letniskowy (zgłoszenie 21 dni) ale okazało się że nie będę mogła go sprzedać w przyszłości (takie niby są przepisy) To nie ma być docelowe miejsce mojego życia.... Wstępnie chce mieć coś własnego. W przyszłości chce kupić coś np nad morzem a ten dom letniskowy sprzedać. Do czego zmierzam po rozmowie z architektami i kierownikami budowy wszyscy mnie namawiają na dom mieszkalny którego nie chciałem budować. Myślę że chcą na mnie zarobić strasząc mnie że nie będę mógł sprzedać domu letniskowego drewnianego na zgłoszenie (21 dni zgłoszenie nie po jednym dniu). Czy ktoś może mi pomóc i wyjaśnić co najlepiej mam zrobić ? 
    • Dziękuję! O coś takiego mi chodziło. Mam nadzieję, że to rozwiąże spór.
    • I tu masz calkowita racje, ale... Wszak o tym domku z serduszkiem mowie od samego zalozenia tego watku . I on bedzie, ale dopiero, jak budowa bedzie zakonczona. Wtedy wybiore ostateczna lokalizacje, zeby potem nie zalowac, ze ten dolek pod wychodek moglby byc z pol metra w inna strone. Poza tym, budowa trwa, panowie wywijaja roznymi materialami w rozne strony, domek z serduszkiem moglby teraz troche przeszkadzac. A tak w ogole, to mam zamiar obsadzic go wiciokrzewem, ale podobno na wiciokrzewach bardzo lubia mieszkac mszyce. Ale to zabawa na przyszlosc 
    • To co jest teraz, to nie jest wentylacja grawitacyjna. Tu w ogóle nie ma pionowych przewodów wentylacyjnych wentylacji grawitacyjnej.   Zastosowanie ma tu norma PN-83/B-03430 Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej – Wymagania wraz ze zmianą PN-83/B-03430/Az3 luty 2000    Pogrubienia dodałem sam. Polecam zwrócić szczególną uwagę na punkt 5.1.2, który jednoznacznie rozstrzyga sprawę.   2.1.8. Odpływ powietrza z kuchni, łazienek, ustępów oraz pomocniczych pomieszczeń bezokiennych powinien być zapewniony przez otwory wywiewne, usytuowane w górnej części ściany i przyłączone do pionowych przewodów wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej zgodnie z 2.1.4. Do poszczególnych pionów wentylacyjnych powinny być przyłączone tylko pomieszczenia o tym samym charakterze (kuchenne, sanitarno-higieniczne itd.). Nie dopuszcza się wykorzystywania pionów obsługujących mieszkania do usuwania powietrza z pomieszczeń niemieszkalnych (piwnice, pralnie, suszarnie itp.).   Ponadto mamy tam:   2.2.7. Inne pomieszczenia (np. usługowe, techniczne itp.), znajdujące się w budynkach mieszkalnych, powinny być wentylowane zgodnie z wymaganiami rozdziału 4 lub z ewentualnymi szczegółowymi wymaganiami technologicznymi.   Zastosowanie ma ten fragment rozdziału 4:   4.6. Odpływ powietrza z pomieszczeń nie przeznaczonych do pobytu ludzi powinien być zapewniony bezpośrednio przez przewody wywiewne wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej.   Natomiast w rozdziale 5.1 opisano jak mają być prowadzone takie pionowe przewody wywiewne wentylacji grawitacyjnej.   5.1. Wentylacja grawitacyjna (…) 5.1.2. Przewody wywiewne. Powietrze z pomieszczeń należy odprowadzać za pomocą przewodów indywidualnych, wyprowadzonych ponad dach budynku.   5.1.3. Prowadzenie przewodów. Przewody wywiewne należy prowadzić pionowo przy ścianach wewnętrznych. Dopuszcza się odchylenie przewodów od pionu do 30°.Wyloty przewodów ponad dachem powinny być zabezpieczone przed opadami atmosferycznymi oraz przed nawiewaniem powietrza w wyniku działania wiatru.   5.1.4. Otwory wentylacyjne łączone z przewodami wywiewnymi powinny być usytuowane tak, aby odległość górnej krawędzi otworu od sufitu nie przekraczała 150 mm. Otwory te powinny mieć wyposażenie umożliwiające redukcje wolnego przekroju do 1/3, obsługiwane z poziomu podłogi. Obudowa otworu powinna umożliwiać zabudowę stałej przesłony (kryzy) dla dławienia nadmiaru ciśnienia.   Co do nawiewu powietrza to dopuszczalne będzie zarówno wykonanie w tym pomieszczeniu nawiewnika okiennego jak i ściennego. Napływ powietrza z pomieszczeń przyległych nie wchodzi w grę, gdyż zaburzałby działanie wentylacji w pozostałych wnętrzach. Wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna nie byłaby już wentylacją zrównoważoną.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...