Zgadzam się – naprawdę warto działać, póki są dostępne środki. Ja również skorzystałam z programu „Czyste Powietrze” i przy okazji zdecydowałam się na montaż fotowoltaiki. Zdecydowałam się na firmę Ekoplus i to była świetna decyzja – pomogli mi też ogarnąć wszystkie formalności związane z dofinansowaniem. Całość poszła sprawnie, a rachunki za prąd spadły praktycznie od razu. Jeśli ktoś się jeszcze waha – polecam poszukać porządnej ekipy i korzystać, póki można!
Tak jak pisałem, po ułożeniu izolacji cieplnej od poziomu gruntu w górę, efekt będzie całkiem niezły. Nie będzie jednak idealny, bo pozostanie ucieczka ciepła na drodze ściana zewnętrzna piwnicy - grunt. Chociaż moim zdaniem jest to do przyjęcia. Przecież i tak będzie o wiele lepiej niż obecnie. Natomiast izolowanie ścian piwnicy poniżej poziomu gruntu wymagałoby bez porównania większego nakładu pracy. Pracy trudnej i potencjalnie niebezpiecznej, polegającej na odcinkowym odkopywaniu fundamentów.
Powtarzam, pozostanie mostek cieplny, ale moim zdaniem lepiej pogodzić się z jego istnieniem. Załączam szkic, pokazujący, którędy będzie uciekać ciepło.