Skocz do zawartości

Historia edycji

demo

demo

Dnia 31.01.2024 o 07:03, Swierol napisał:

Wydaje mi się to trochę dziwne.

Rozwiń  

Dlaczego dziwne?

Oni liczą maksymalną wydajność chyba przy swobodnym przepływie i poziomie zero.

Każdy opór, czyli wysokość nad lustro wody czy filtry, powodują że wydajność dość drastycznie spada.

Miałem taką samą pompę ale po 3 latach padła.

Pompowała na wysokość ok 1,2 metra i woda przechodziła jeszcze przez zamknięty filtr i lampę UV.

W efekcie z kaskady woda bardzo słabo ciurlikała.

Teraz mam taka samą ale o wydajności z tego co pamiętam 11 tys litrów/h  i to jest chyba odpowiednia struga wody, by wyraźnie było słychać szum i widzieć tę płynącą wodę.

Ale może u Ciebie nie będzie takiego tłumienia tego ciśnienia bo masz jakieś otwarte filtry.

U mnie inna sytuacja i może u Ciebie wystarczy tak którą kupiłeś.

Ogólnie to te 3,500 l/h to jest naprawdę niewiele i gdybyś się przed zakupem zapytał, to bym polecił przynajmniej o 100% większą wydajność.

Bo to się tak wydaje że to kupa wody, ale jak dojdzie tłumienie na filtrach, przewodach, plus wysokość to na wylocie robi się bardzo niewiele.

demo

demo

Dnia 31.01.2024 o 07:03, Swierol napisał:

Wydaje mi się to trochę dziwne.

Rozwiń  

Dlaczego dziwne?

Oni liczą maksymalną wydajność chyba przy swobodnym przepływie i poziomie zero.

Każdy opór, czyli wysokość nad lustro wody czy filtry, powodują że wydajność dość drastycznie spada.

Miałem taką samą pompę ale po 3 latach padła.

Pompowała na wysokość ok 1,2 metra i woda przechodziła jeszcze przez zamknięty filtr i lampę UV.

W efekcie z kaskady woda bardzo słabo ciurlikała.

Teraz mam taka samą ale o wydajności z 11 tys litrów/h  i to jest chyba odpowiednia struga wody, by wyraźnie było słychać szum i widzieć tę płynącą wodę.

Ale może u Ciebie nie będzie takiego tłumienia tego ciśnienia bo masz jakieś otwarte filtry.

U mnie inna sytuacja i może u Ciebie wystarczy tak którą kupiłeś.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...