Skocz do zawartości

Odrolnienie działki, zgłoszenie budowy bez pozwolenia (różnice działka do celów rekreacyjnych, a mieszkaniowych) - niuanse

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dzień dobry,

Mam działkę rolną, którą zakupiłem jakiś czas temu, otrzymałem do niej warunki zabudowy, czy mogę na wybudować domek przeznaczony do celów rekreacyjnych do 35m2 na zgłoszenie, przy poniższej decyzji (wklejam urywki)? Pytam o formalności, ponieważ domek ma być domkiem rekreacyjnym na wakacje, czy w zimę, żeby odpocząć pod miastem :). I tutaj chciałbym zaznaczyć, ze przyśpieszony termin 21 dni działa, nie czekałem dłużej na decyzję. 

image.thumb.png.e8716b4dae08ec8d9bd92584f51c74ea.png.254e545839e671e4a7d98a09567d42de.png

W decyzji jest WZ jest zawarta poniższa informacja:

1. Moje pytanie czy w związku powyższym należy robić zgłoszenie na budynek mieszkalny jednorodzinny (z pełnym projektem u architekta - większe koszty), czy jest dowolność zgłoszenia domku rekreacji indywidualnej? Wiem, że różnica polega na tym, że w przypadku takiego zgłoszenia domku do celów rekreacyjnych, nie ma potrzeby dołączenia profesjonalnego projektu i kosztownych dostosowań, a taki jak usłyszałem kosztuje (dostosowanie) około 5 do 6 tysięcy. Kupiłem projekt gotowy i czy w związku z decyzją Warunków zabudowy mieszkalnej muszę zaopatrzyć się w projekt dostosowany przez architekta? Czy wystarczającym będzie projekt budowlany zakupiony w internecie (mowa o projekcie "dom za 25 tyś" dostosowany przez wykonawcę)?

image.png.cd9e25a2211adcaa3a66ee6f0051d32b.png.9a35a705e8adafaea6fe62cc7a5ac1c1.png

Poniżej też wycinek mówiący, że działka nie wymaga odrolnienia, ale chciałbym się upewnić.

image.thumb.png.63f4c91b6a3c0472d94c06d4943b291a.png.b00f50f99a15139e229004978ab08261.png

3. Czy kierownik budowy jest niezbędny, mam wybranego wykonawcę, który twierdzi, że poprowadzi budowę i dziennik budowy samodzielnie. 

4. Jeśli chodzi o przyłącza to woda jest już zrobiona, kanalizacja ma się pojawić i też mam zapewnienie w tej kwestii. Umowa z dostawcą energii została podpisana i dostawca ma wymagania, jak poniżej:

image.png.3440a08885f0266b7d001864cadf05d7.png.e17e1c1daa3ca1e8ad3a2e4543609a51.png

Czy z punktu 1 projekt zagospodarowania działki może zostać dostarczony na mapie zasadniczej i oznaczony przeze mnie lub wykonawcę?

pytam ponieważ w definicja jest zapis, jak poniżej:

image.png.24e71d60d9bc4bf524597b60701116a8.png.983bd507b1cafee04e7960c152df6631.png

image.png.0bcea3acfad9952e8ad9e1e52c5f484d.png.9157607a17097b58a73261bc2104e09d.png
Jak widać na powyższym obrazku jest informacja o terminie dostarczenia projektu zagospodarowania oraz rozpoczęcia prac, chyba ten termin się wydłuży, więc pewnie wystarczy to zgłosić do Operatora?

Dziękuję z góry za porady doświadczony osób :). 

Edytowano przez Hszbr (zobacz historię edycji)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam, ostatnio oglądałem drzwi od WIATRAK-a i na 99 procent wiem że je chce, ale jest ten jeden procent niepewności ,bo wiadomo niemało pieniędzy trzeba wyłożyć (11tys. skrzydło plus dostawka) i rozmyślam czy nie będę żałował. Pana wypowiedzi wydają mi się logiczne i pomocne więc gdyby mógł Pan powiedzieć za te pieniądze ok albo za te pieniądze nie pchaj się w nie i ogólnie czy często bywa że są z drzwiami z tej firmy problemy
    • Taras z naturalnego drewna to inwestycja w estetykę i komfort przestrzeni zewnętrznej. Aby jednak drewno zachowało swoje walory na długie lata, kluczowa jest odpowiednia impregnacja i konserwacja już na etapie przygotowania desek. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób impregnacji nowej deski tarasowej, oparty na produktach marki OSMO. 1. Wstępna impregnacja – WR Aqua Osmo Pierwszym krokiem jest wstępne zabezpieczenie desek. Impregnat WR Aqua Osmo to bezbarwny środek ochronny na bazie wody, który skutecznie zabezpiecza drewno przed sinizną, pleśnią oraz szkodnikami. Kiedy? Impregnację wykonujemy przed montażem, najlepiej 2 dni przed planowanym olejowaniem. Jak? Środek nanosimy pędzlem lub wałkiem na wszystkie powierzchnie deski – zarówno widoczne, jak i niewidoczne – w jednej warstwie. Po co? Zapewnia to równomierną ochronę drewna i zapobiega jego degradacji od środka. 2. Olejowanie przed montażem – Osmo Olej Tarasowy Po upływie co najmniej 48 godzin od impregnacji WR Aqua, przystępujemy do pierwszego olejowania. Produkt: Olej tarasowy OSMO – bezbarwny lub kolorystycznie dobrany do naturalnego odcienia deski. Jak? Nakładamy z dwóch stron deski cienką warstwę oleju, używając pędzla, szmatki lub wałka. Pozwalamy na dokładne wchłonięcie i wyschnięcie. Dlaczego? Takie przygotowanie pozwala zabezpieczyć również powierzchnie deski, które po montażu będą niewidoczne, co znacząco zwiększa trwałość całej konstrukcji. 3. Montaż desek i finalne wykończenie Po wyschnięciu oleju przystępujemy do montażu tarasu. Gdy deski są już solidnie zamocowane, możemy wykonać drugą warstwę oleju tarasowego – tym razem tylko na widocznej stronie. Cel: Ta warstwa nadaje ostateczny wygląd i zapewnia pełną ochronę przed działaniem czynników atmosferycznych – deszczu, UV i zmian temperatury. Wskazówka: Prace najlepiej prowadzić w suchy, ciepły dzień, unikając pełnego słońca, które może zbyt szybko wysuszyć produkt. Dlaczego warto trzymać się tej kolejności? Poprawna impregnacja i olejowanie przed montażem to inwestycja w trwałość i wygląd tarasu. Chroniąc drewno z każdej strony, zapobiegamy jego wypaczaniu, pękaniu i przedwczesnemu starzeniu. Produkty OSMO tworzą elastyczną, mikroporowatą powłokę, która nie łuszczy się i pozwala drewnu oddychać, co jest szczególnie ważne przy konstrukcjach zewnętrznych.   Podsumowanie – schemat impregnacji nowej deski tarasowej: Impregnacja WR Aqua OSMO – minimum 2 dni przed olejowaniem Pierwsza warstwa oleju tarasowego – z dwóch stron przed montażem Montaż desek tarasowych Druga warstwa oleju – na wierzchnią, widoczną stronę po montażu
    • Planuje dzialke na wsi, lub na obszarze znacznie oddalonym od miasta (tak, wiem ma malo czasu - do polowy nast. roku, dlatego badam temat).
    • Mógłbyś to przetłumaczyć na język polski?
    • Nie we wszystkich lokalizacjach takie rozwiązanie jest dozwolone, Zależy gdzie masz działkę. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...