Krristof Napisano 24 grudnia 2021 #1 Napisano 24 grudnia 2021 Witam szanownych Panów. W przypadku gruntowania ścian przed szpachlowaniem mogę to zrobić np. w niedzielę, a szpachlować dopiero w poniedziałek ok. 11 czy lepiej gruntować i szpachlować tego samego dnia? Pozdrawiam
podczytywacz Napisano 25 grudnia 2021 #2 Napisano 25 grudnia 2021 Czytałeś informacje na opakowaniu? Grunt MUSI WYSCHNĄĆ. Jeśli są warunki - temperatura, wentylacja - aby mógł wychnąć po porannej aplikacji, wieczorem możesz szpachlować... ale przeważnie zaleca się 24 godziny schnięcia...
retrofood Napisano 25 grudnia 2021 #3 Napisano 25 grudnia 2021 2 minuty temu, podczytywacz napisał: ale przeważnie zaleca się 24 godziny schnięcia... Jednak gruntować trzeba w poniedziałek, a malować we wtorek. Niedziela jest na zbieranie sił.
podczytywacz Napisano 25 grudnia 2021 #4 Napisano 25 grudnia 2021 17 minut temu, retrofood napisał: Niedziela jest na zbieranie sił. To jest przesąd... u nas, w naszej kulturze... W innych regionach świata są inne dni tygodnia na zbieranie sił... Jeśli są siły i okoliczności tego wymagają - gruntuj kiedy możesz... Ale dopilnuj, aby grunt DOBRZE wyschnął...
retrofood Napisano 25 grudnia 2021 #5 Napisano 25 grudnia 2021 3 godziny temu, podczytywacz napisał: To jest przesąd... u nas, w naszej kulturze... W innych regionach świata są inne dni tygodnia na zbieranie sił... Ależ oczywiście. Ale skoro u nas większość zbiera siły w niedzielę, to nie można im przeszkadzać odgłosami pracy. Po co drażnić sąsiadów?
podczytywacz Napisano 25 grudnia 2021 #6 Napisano 25 grudnia 2021 Wiem, że to już może być "międlenie" tematu niemal zenkowanie, ale... jeśli nie będzie zbijał gwoździami rusztowania z desek, to co to za hałasy mogą być przy gruntowaniu pędzlem, czy wałkiem??? A sąsiadów czasem drażni spuszczenie wody w sedesie...
retrofood Napisano 25 grudnia 2021 #7 Napisano 25 grudnia 2021 44 minuty temu, podczytywacz napisał: A sąsiadów czasem drażni spuszczenie wody w sedesie... No właśnie. Widzę, że rozumiesz. W niedziele mają dodatkowo wyostrzony słuch. I wszystko może im przeszkadzać. Ja już miałem, że muzyka z radia doprowadzała babę do szału.
Adam1984 Napisano 18 stycznia 2022 #8 Napisano 18 stycznia 2022 Możesz spokojnie szpachlować na drugi dzień. A z ciekawości, jakiego gruntu używasz?
Eksperci Śnieżka Napisano 31 stycznia 2022 #9 Napisano 31 stycznia 2022 Szanowni Państwo, Grunt najlepiej aplikować zgodnie z wytycznymi producenta zawartymi w karcie technicznej produktu. Do aplikacji gładzi można przystąpić, gdy grunt dokładnie wyschnie. Rekomenduję zastosowanie gruntu polimerowego Śnieżka Acryl-Putz® GU40, który można nanosić bez rozcieńczania.
konrad87 Napisano 21 kwietnia 2022 #10 Napisano 21 kwietnia 2022 No, ale jeśli grunt, to jedna Sigma Coatings. Fakt, droższy (nie ma co dewagować), ale chodzi jednak o jakość na lata.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się