Skocz do zawartości

Defro Alfa Ii Plus 40kW

krzysiuwisniewski57

Recommended Posts

Bo mam go już 17 lat ponad i pracuje w wyjątkowo dla niego ciężkich warunkach. Od dawna miałem zamiar go wynienić, ale miałem kilka kubików drewna do spalenia i skurczybyk chodzi dalej. Jest za duży, bo przewidziany był na dodatkowe 70m2 i chodzi na 45°C. A kosztował tylko 2300zł.Natomiast kolejne 3 na ekogroszek u braci już tak mocne nie były. Bardzo ważne jest, z resztą jak w każdym kotle na paliwo stałe, by pilnować temperatury powrotu. Ale przy takiej powierzchni raczej nie będzie z tym problemu.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

A żebym ja wiedział, to stary piec 18Kw na wszystko. Nawet w nim kiedyś słód do piwa paliłem, bo bratu myszy napoczęły worki. Ale za bardzo ziemniakami śmierdziało. Natomiast kolejne modele zasypowe już tak wytrzymałe nie były. Brat miał też za niską temperaturę w obiegu i po 3 latach zjadła go korozja. Zespawali, ale wytrzymał tylko rok. U drugiego brata była ta sama historia.

U brata np. po pierwszym zalaniu piwnicy dwóch serwisantów po gwarancji przyjechało z Kielc do Krakowa za 300zł do spawania pieca po gwarancji. Brat był przygotowany na przynajmniej 1000zł, ale jakoś tam chyba wstępnie się dogadali na 300zł! Było to co prawda 5 lat temu, ale dla obydwu nas był to szok, bo nigdy od 89tego roku się z czymś takim nie spotkaliśmy. W ten sposób Defro dba o swoją markę, nawet serwisem pogwarancyjnym i usługą za grosze. Ale wiadomo że jedna jaskółka wiosny nie czyni. To był jednostkowy przypadek. Natomiast to, jak w jakiejś tam błahej sprawie do nich dzwoniłem, podali mi nr do handlowca z mojego rejonu i też fachowo zostałem potraktowany, także to wszystko bardzo działa na plus.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• solidnie? nooo, jak architekt budował...   prędzej pomyśl o wdmuchaniu w szczelinę materiału izolacyjnego, a potem o stolarce
    • Da się nawet w warstwie docieplenia. Nie mam teraz czasu szukać, ale kiedyś to widziałem. Poza tym istnieją okna "wysuwane" poza linię ściany, umożliwiające obserwację obszaru 180 stopni. Wiele obiektów ma takie okna, hotele szczególnie.  
    • Witam serdecznie pierwszy raz na forum i proszę o poradę.   Chciałbym przeprowadzić kompleksową termo-modernizację sporego domu z lat 80-tych, tj. w pierwszym etapie wymienić okna i docieplić ściany. Dom wybudowany jest w powszechnej wówczas technice ściany 3-warstwowej, patrząc od wewnątrz: warstwa nośna pustak "Max" - pustka powietrzna ~5cm - warstwa osłonowa cegła kratówka Dom wybudowany jest bardzo solidnie bo budował go architekt dla siebie.    I tu pojawia się podstawowy problem na który nigdzie nie znalazłem żadnego fachowego opisu, stąd niniejsze pytanie na tym forum. Chciałbym wymienić okna skrzynkowe na nowoczesne drewniane oraz ocieplić ściany styropianem lub płytami PIR ale nie wiem w którym miejscu ściany zamontować okna. Teoretycznie okna powinny zostać zamontowane w warstwie nośnej, tylko że wtedy bo dodaniu docieplenia płaszczyzna okna będzie oddalona od lica ściany o ponad 30 cm, co będzie wyglądać komicznie. Czy da się zamontować okna w warstwie osłonowej z cegieł żeby uniknąć tego problemu?   Z w/w wiąże się drugie pytanie: czy do warstwy osłonowej z cegły można przymocować ocieplenie?   Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.  
    • Takie spalanie ma plusy i minusy, na plus to bezpieczniejsze spalanie drewna, na minus niestety z dużą stratą kominową, powietrze niebiorące udziału w procesie spalania wychładza kominek.     Szyber na kominie trzeba usunąć dla własnego bezpieczeństwa.   Procesy spalania paliwa reguluje się doprowadzaniem powietrza do komory spalania, a nie zmniejszaniem przekroju kanału odprowadzającym spaliny.    Powietrze pierwotne w palenisku powinno być podawane  u dołu z „pleców”  kominka.(Powietrze doprowadzone z zewnątrz budynku).    Powietrze wtórne powinno być podawane od wnętrza paleniska  na szybę wkładu.(Powietrze doprowadzone z zewnątrz budynku, czasami z pomieszczenia, w którym znajduje się kominek, zależne od budowy kominka).   Powietrze do paleniska nie powinno być podawane z wnętrza pomieszczenia to spora strata na ogrzewaniu.   Dno kominka powinno być pełne wyłożone szamotem, ściany boczne również, u góry  nad paleniskiem powinien wisieć  deflektor. Proszę sobie kupić i postawić.   Czujnik tlenku węgla (czadu) Kidde K10LLDCO LCD (10 lat bateria)    https://allegro.pl/oferta/czujnik-czadu-kidde-k10lldco-z-wyswietlaczem-lcd-12171431511?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YzQxNjE1ZmItNGYxNS00Njk4LWE0MzUtYjYwNzA0YzNkMTExAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bf605530-0a24-4b81-946b-75cf2d5cd1b8    
    • Napotkałem artykuł https://freelancehunt.com/pl/blog/jak-wystawic-fakture-vat-bez-wlasnej-firmy/. To pierwszy raz, kiedy dowiedziałem się, że nie jest obowiązkowe posiadanie JDG, aby wystawiać fakturę. Czy ktoś już korzysta z takiego rozwiązania? Mój budowlaniec zaproponował i nie wiem jak na to reagować
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...