Dnia 28.06.2021 o 11:06, Papito napisał:
Instalator (uprawniony), który będzie mi robił niedługo instalację zrobi mi tak jak w aktualnym projekcie (niebieska linia).
Dodatkowo umówię się z nim że wstawi zamontuje mi dodatkowe 15 mb rury (zgodnie ze sztuką i przepisami prowadzenia instalacji). Obecnie nie będzie ona częścią instalacji więc formalnie będzie po prostu rurą (zaślepioną z obu końców).
Uprawniony instalator ci tego nie położy. Chyba, że znajdziesz rurę o takiej długości, że nie będzie musiała być po drodze łączona. Rury gazowe nie mogą być zabudowywane i prowadzone tak, że zaistnieje choćby teoretyczna możliwość gromadzenia się gazu. A przeprowadzenie rury łączonej pod podłogą taką możliwość tworzy. Nie możesz jej również poprowadzić nad sufitem podwieszonym. Dlatego albo w ziemi i poza domem, jak wspomniał redaktor powyżej, albo na wierzchu przez salon, co będzie jego wątpliwą ozdobą.
A tak w ogóle, jaki jest sens tworzenia kominka gazowego? Chcesz ogrzewać chatę kominkiem, czy po prostu nie masz gdzie i jak wyrzucić pieniędzy?