Adam mam pytanie dlaczego jesteś zagorzałym fanem WM? Wentylacja grawitacyjna działa wtedy kiedy jest potrzebna tzn wtedy kiedy jest zimno i nie otwiera się okien. Ja dodatkowo wspomagam ją wentylatorkiem kanałowym z higrostatem w łazience.
Wdami tej wentylacji dla mnie jest koszt założenia i brudne kanały których nigdy nie wyczyścisz, powietrze nigdy nie będzie w 100% czyste. Jest to taki modny kit dla łosi.
Jest jeden wyjątek jeżeli ktos popełni błąd i ma dom na działce skarżonej ekologicznie pyłami i syfem gdzie normy sa wielokrotnie przekroczone to faktycznie WM ma sens ale ja jednak zdecydowałbym sie na WM kanałową np 2 szt działającą sekwencyjnie, łatwo ją wyczyścić i kosztuje ok 2000 za 2 szt. Bez monstrualnych rur można ją założyć po zamieszkaniu i przetestowaniu że jest w ogóle potrzebna.
W moim przypadku nie płacę za ogrzewanie nic , WM będzie dla mnie strata generującą koszty eksploatacyjne i inwestycyjne, ale ja mieszkam w fajnej okolicy nie kupowałem działki w
Jeżeli ktoś mieszka w sąsiedztwie lasów i łąk i powietrze ma czyste i pachnące to w nocy wietrzy dom aby te aromaty wniknęły do domu a nie będzie piłował rekuperator który zużyje prąd a niczego w lecie nie odzyska. Reasumując WM nie dla wszystkich i nie zawsze. Tylko dla ratowania sytuacji na skażonych terenach. Ale w sumie może lepiej nie budować tam domów wyjdzie taniej i zdrowiej. Z trzeciej strony to nie taki głupi pomysł bo i tak można nie dożyć spłaty kredytu tak ze człowiek długo się nie będzie męczył