26 minut temu, animus napisał:
Ściana z betonu o masie 300 kg/m² może osiągać izolacyjność akustyczną na poziomie 50-55 dB.
Więc niczego to raczej nie zmieni jeżeli wykonano pomiar i wyszło np.
ale jakim cudem wyciągniecie rur z mojej/naszej wspólnej ściany ma nie poprawić akustyki skoro wyciągną :
- rurę z wodą ciepła prysznic
- rurę z wodą zimną prysznic
- rurę z wodą ciepła umywalka
- rurę z wodą zimną umywalka
- odpływ umywalka -32mm
rozumiem że miałeś takie przypadki i wypowiadasz się z własnego doświadczenia ?
głównie chodzi o szum wody w mojej ścianie.
chciałbym aby wypowiedział się ktoś kto ma/miał taką sytuacje i na własnej skórze przeszedł przez ten cały proces i jak powie mi że to nic nie da to wtedy uwierzę.
prostuje moje doświadczania tylko po to aby pomóc innym osobom którzy borykają się z takim problemem bo większość ludzi z różnych forum od razu mówiło mi ze PINB nawet nie weźmie takiej sprawy, od razu zakładając że nic nie zdziałasz gdzie ja konsultowałem to z biegłymi sądowymi którzy brali udział w takich sprawach i całkiem co innego się dowiedziałem niż to co spotykam na forach.
jak dla mnie może tot rwać i 5 i 10 lat jakie to ma znacznie jeśli ktoś być może będzie mieszkać w danym miejscu kolejne 50lat ? to co nie warto poprawiać sobie komfortu :D?
dodatkowo byłem pytać ludzi którzy maja te same układy i mówili że dosłownie nic nie słyszą z łazienki sąsiada.
przedściankę zrobię, jeśli sąsiedzi naprawią i efekt dalej nie będzie dla mnie zadowalający