Czy warto zdecydować się na rolety rzymskie w kuchni?
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
jest normalna, nie przejmuj się
-
Cześć. Do mieszkania zamówiłem sobie ekran do projektora. https://supremascreen.pl/suprema-ekrany/polaris-pro-v3/ Początkowa wycena instalacji tego w suficie była na 1500zł. Nagle okazało się, że dodali kolejne 6000zł i całość instalacji ma kosztować mnie 7500zł. To chyba nie jest normalna cena?
-
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Na razie zapowiedziano przesuniecie wprowadzenia ETS2 o rok, czyli od 2028 r. Niewiele, ale w 2026 i 2027 r. w wielu krajach unijnych będą wybory. Osobiście też jestem zdecydowanym przeciwnikiem wprowadzania ETS2. On przede wszystkim spowoduje wzrost kosztów energii - paliw do ogrzewania, paliw do samochodów itd. A to oznacza wzrost cen praktycznie wszystkiego. Natomiast spodziewany efekt ekologiczny jest co najmniej wątpliwy. -
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Tak jak pisałem wcześniej - ściana pomiędzy mieszkaniami jest pod względem akustycznym zaprojektowana jak najbardziej poprawnie. Tu mamy dwie masywne przegrody rozdzielone warstwą materiału elastycznego. O ile ktoś nie zrobi w nich dziur - czytaj przejść na rury wod.-kan. lub przewody wentylacyjne - to o akustykę z tej strony nie mam obaw. Pozostaje kwestia szachtu instalacyjnego po stronie Waszej sypialni. Najkrócej mówiąc - co w nim biegnie i gdzie są z niego przebicia? Najważniejsze żeby uszczelnić wszelkie przejścia na rury w Waszej łazience oraz na styku szachtu ze stropem i ścianą. Bo każda szczelina to "przejście" dla dźwięków (tzw. mostek akustyczny). Zaś samym szachem i rurami dźwięki się przenoszą dość swobodnie. -
I właśnie o to chodzi. Nie można "bzdurami" nazwać czegoś, co jest technicznie poprawne. Pewnie, że łatwiej w cokole, albo za nim, ale i tak kawałeczek przewodu trzeba wyprowadzić do góry. Do gniazdek króciutko i tutaj te dwa podane sposoby są prawidłowe, chociaż istnieje i trzeci. Otóż przy prowadzeniu w pionie można skorzystać z drucianego pilota i przez dziurki przeciągać przewód pod płytą g/k. Wtedy profile nie stanowią przecież przeszkody. Robiliśmy też takie myki (kiedy inwestor zażądał dodatkowego obwodu już po zaszpachlowaniu ściany z dwóch płyt g/k) że wycinało się w ścianie duże kółka, aby operować w ścianie całą dłonią. I przeciągało się przewód przez profile (otwory zabezpieczone rurką pcv aby nie zakaleczyć przewodu). I tak było łatwiej taką ścianę naprawić bez śladu niż zdejmować z niej płyty.
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się