boryskrystian Napisano 1 grudnia 2020 #1 Napisano 1 grudnia 2020 Witajcie, kupiłem okna 3-szybowe, kiedy zobaczyłem je po montażu rzucił mi się w oczy pewien "problem" odbicie w 3 szybach jest zniekształcone. Czy to jest normalne?
podczytywacz Napisano 1 grudnia 2020 #2 Napisano 1 grudnia 2020 W zespołach szybowych dobrej marki komory międzyszybowe wypełnione są argonem pod niewielkim nadciśnieniem i to moś=że powodować niewielkie zniekształcenia powierzchni zespołu. Ale to raczej świadczy o "dobroci" wyrobu... To nie jest problem... może tylko wizualny Dokładniej wyjaśnią to eksperci od okien Fakro, Oknoplast, Sokółka, Velux, - jest ich kilku... 1
staruszek Napisano 5 grudnia 2020 #3 Napisano 5 grudnia 2020 Dnia 1.12.2020 o 18:57, boryskrystian napisał: Witajcie, kupiłem okna 3-szybowe, kiedy zobaczyłem je po montażu rzucił mi się w oczy pewien "problem" odbicie w 3 szybach jest zniekształcone. Czy to jest normalne? Przestrzeń pomiędzy szybami wypełniona jest gazem, najczęściej argonem, którego objętość jest uzależniona od temperatury i ciśnienia w momencie jej produkowania. Wszelkie zmiany ciśnienia i temperatury po zamontowaniu pakietu powodują, że zmienia się objętość tego gazu, więc szyby zbliżają się do siebie bądź oddalają, co może skutkować zniekształceniem obrazu. Zjawisko to świadczy o hermetycznym zespoleniu pakietu i nie jest traktowane jako wada. 1
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się