Komentarz dodany przez krytyk: Teoretycznie artykuł słuszny. Ale wykonawczo pytałem kilku sprzedawców o certyfikaty energetyczne albo poświadczone przez ITB do użytku w budownictwie dotychczas nigdy nie dostałem żadnej odpowiedzi. Podejrzewam, że to jest zwykły grzejnik elektryczny bez wykoszystania zjawiska podczerwieni sprzedawany za cenę podczerwieni i tzw. marketing.
Na wiosnę planuję ocieplić niewielki dom rodziców (80 m2) i wymienić w nim okna i drzwi wejściowe. Mieszkają w nim od kwietnia do listopada, na zimę wracają do mieszkania w bloku. Do tej pory sporadycznie korzystali z pieca na węgiel (w pokojach są grzejniki), wodę podgrzewali elektrycznie. Chciałbym zamienić kocioł na urządzenie bardziej ekologiczne, bezobsługowe i nie generujące wysokich kosztów ogrzewania. Nie chcę przy tym rujnować ścian i parkietów. Generalny remont wnętrz nie wchodzi w grę, ewentualnie drobne prace. Czytałem o panelach na podczerwień. Jak one działają i czy faktycznie mogą być wydajnym źródłem ciepła?
Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe-i-grzejniki/porady/105011-panele-grzewcze-na-podczerwien-do-remontowanego-domu
Recommended Posts