racuh Napisano 29 lipca 2020 #1 Napisano 29 lipca 2020 Dzień dobry, chciałbym poprosić o opinię w następującej sprawie: Niespodziewanie wszedłem w posiadanie działki rolnej o powierzchni 20ar. Działka 30 km od dużego miasta - rolna tylko z nazwy. Wokół znajdują się domy jednorodzinne. Na planie zagospodarowania widnieje jako "zabudowa mieszkaniowa pod domy jednorodzinne". Jest połączenie z drogą główną. Chciałbym zapytać co Waszym zdaniem jest najbardziej opłacalnym rozwiązaniem w kwestii takiej działki. Czy opłaca się ją przemianować na budowlaną? Wiem, że to może długo trwać. Może większą korzyścią jest sprzedaż jako działka rolna? Raczej interesuje mnie sprzedaż - w przypadku chęci budowy można chyba przemianować tylko część powierzchni? Serdecznie proszę o porady.
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 30 lipca 2020 #2 Napisano 30 lipca 2020 Jeśli w MPZP jest to teren przeznaczony pod zabudowę, to praktycznie jest to działka budowlana, a rodzaj i warunki zabudowy określają przepisy tego planu.
racuh Napisano 30 lipca 2020 Autor #3 Napisano 30 lipca 2020 Dziękuję za odpowiedź. Czy mógłby Pan doprecyzować co oznacza stwierdzenie, że działka jest praktycznie budowlaną? Na planie widnieje jedynie informacja, że przeznaczona jest pod zabudowę jednorodzinną. Do kogo można się zwrócić z prośbą o informację? Do urzędu Gminy?
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 31 lipca 2020 #4 Napisano 31 lipca 2020 Ewidencyjnie działka sklasyfikowana jest jako rolna (m.in. do celów podatkowych) a MPZP dopuszcza przznaczenie jej na cele budowlane. Status bdowlanej uzyska więc po wydaniu pozwolenia na budowę/zgłoszenia.
racuh Napisano 31 lipca 2020 Autor #5 Napisano 31 lipca 2020 Orientuje się Pan jaki może być koszt takiego pozwolenia?
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 31 lipca 2020 #6 Napisano 31 lipca 2020 O pozwolenie /zgłosenie występuje potencjalny iwestor ( po sprzedazy) na konkretny obiekt i dla mieszkaniówki jest bewzpłatne
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się