Skocz do zawartości

Historia edycji

animus

animus

42 minuty temu, mhtyl napisał:

Nie będzie zachowku bo darowizna została przekazana za życia darczyńcy.

A jak po śmierci darczyńca może przekazać  darowiznę?

8 godzin temu, kasbro napisał:

A czy takie coś nie będzie dla US podejrzane i nielegalne? (rodzice mnie coś darują, a ja im daruję pieniądzę kilkadziesiąt tysięcy zł)

Umowa darowizny ukryta pod pozorną umową sprzedaży, w której cena ustalona jest na symbolicznym poziomie lub w wyniku której w ogóle nie doszło do zapłaty ceny. Taka umowa  będzie nieważna, tj. własność nieruchomości nie przejdzie na nabywcę.

Pamiętać trzeba  o tym, by nie zawrzeć  umowy, której będzie można zarzucić pozorność. Skarbowy ma aż 5 lat na to, by zakwestionować  akt notarialny.

animus

animus

34 minuty temu, mhtyl napisał:

A czy takie coś nie będzie dla US podejrzane i nielegalne? (rodzice mnie coś darują, a ja im daruję pieniądzę kilkadziesiąt tysięcy zł)

Umowa darowizny ukryta pod pozorną umową sprzedaży, w której cena ustalona jest na symbolicznym poziomie lub w wyniku której w ogóle nie doszło do zapłaty ceny. Taka umowa  będzie nieważna, tj. własność nieruchomości nie przejdzie na nabywcę.

Pamiętać trzeba  o tym, by nie zawrzeć  umowy, której będzie można zarzucić pozorność. 

animus

animus

15 minut temu, mhtyl napisał:

Umowa darowizny ukryta pod pozorną umową sprzedaży, w której cena ustalona jest na symbolicznym poziomie lub w wyniku której w ogóle nie doszło do zapłaty ceny. Taka umowa  będzie nieważna tj. własność nieruchomości nie przejdzie na nabywcę.

Pamiętać trzeba  o tym, by nie zawrzeć  umowy, której będzie można zarzucić pozorność. 

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...