Skocz do zawartości

Ile może kosztować zrobienie fundamentu pod ogrodzenie?

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie:)

Mam pytanie dotyczące podmurówki czy fundamentu pod ogrodzenie.

Mam działkę 1000m2,(przód i tył 28m, prawy bok 34m, lewy bok 38m)  która podniesiona jest z 0,5 m ziemią, chce zrobić ogrodzenie drewniane z 3 stron a z przodu jakieś ładniejsze, murek z drewnem. Jak proszę firmy o wycenę to wyceniają mi zrobienie fundamentu 1,20 m (0,5 m podniesiona ziemia + 10 cm będzie wystawać nad działką + z 60 cm w ziemi by nie zalewać sąsiada) + słupki i sztachety drewniane w cenie od 60.000 do nawet dostałam wycenę 90.000 zł

PYTAM ZA CO !!!!!

Czy ktoś mi powie ile może kosztować zrobienie takiego fundamentu pod ogrodzenie?

Przesyłam zdjęcie ceny 1m2 za zrobienie u mnie fundamentu, jednej z firm????- czy jest to możliwe?

Pozdrawiam 

MAGDALENA GRONOWSKA

6680255554

magdalenkagronowska@gmail.com

cena 1m2 fundamentu.rtf

• 3 tygodnie temu...
Napisano

Koszt fundamentu zależy od wielu czynników. Np. od tego, jak głęboko jest budowany - powinien sięgać poniżej strefy przemarzania gruntu, czyli pow. 80-120 cm w zależności od rejonu Polski; zależy od tego, czy są spadki terenu; itd. Zachęcamy do kontaktu z wykonawcami, z którymi nasza firma współpracuje. Dane firmy można wyszukać na naszej stronie: https://www.joniec.pl/partnerzy.html

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Myślę, że nie odstaje. Podłoga się nie ugina, leży sztywno na całej powierzchni. W płytach jest opcja prowadzenia rury prostopadle w miejscu łuków, a łuki są dwa, tak aby moża było zrobić jednocześnie nawrót i poprowadzić rurkę w poprzek, albo zrobić tylko nawrót. W tych miejscach folia aluminiowa nie otula tak fajnie rurki jak w pozostałych.   Na zdjęciu widać czerwony kolor między łukiem a tą prostopadłą rurką i fioletowy chłodniejszy "trójkąt" między łukami. A ta prostopadła rurka leci praktycznie przy samej ścianie. Nawet w wariantach z aluminiowymi promiennikami - nie widziałem aby były dostępne w wersji na łuki, tylko proste odcinki. Swoją drogą, cały czas zastanawiam się czy i jak zmieniły by się temperatury gdybym dołożył takie promienniki.   Jednak na ten moment najgorzej, że obecnie podłoga ma 23-24*C max a panele w dotyku są poprostu chłodne. Może nie zimne, ale jednak chłodne, a bez paneli podłoga mimo sporej róznicy temperatur była jednak ciepła i przyjemna w dotyku. Mam wrażenie że zamiast ogrzewania podłogowego wyszedł tylko taki bajer, który sprawia że podłoga nie jest całkowicie zimna, tylko letnia. A wykonana została w zasadzie w takim samym standardzie jak na poniższym filmie (polecam od 2:30), tylko zamiast płyt Fermacell 12.5mm, został położony 20mm sklejony i skręcony na zakładkę (EE20).   Nie wiem co jest nie tak, ale jak dla mnie to troche śmieszne, że podłogówka, która w teorii ma dawać większy komfort termiczny przy niższej temperaturze zasilania, polecana do ogrzewania niskotemperaturowego jak pompy ciepła nie jest w stanie zagrzać tego pokoju, a robi to grzejnik Purmo C22 o długości 100cm.
    • Chodzi o to, że jastrych odstaje od ekranu z folii aluminiowej, tam przy ścianie, on musi do niej dotykać.  Widać rurkę, ale ciepło nie rozlewa się na ekran, nie widać przesyłu tak jak w środkowej części zdjęcia.   Przy ścianie pomiędzy ekranem a tą rurką jest większa Δ𝑇.
    • W lewym górnym rogu jest styk podłogi i ściany. Zdjęcie wykonane jeszcze przed położeniem podkładu i paneli. Widać rórkę idącą wzdłóż ściany, prostopadle do całości podłogówki.   Po położeniu całej podłogi, temperatury jak na drugim zdjęciu, czyli ok 3*C niższe niż na samym jastrychu. Niestety kamerkę musiałem oddać zanim podłoga została wykończona, ale porównywałem z pirometrem i różnice między pirometrem a kamerką termowizyjną wynosiły +/-0.5*C. Także mam tylko 1 zdjęcie pojedynczego panela leżącego na podkładzie, gdzie sam podkład był zwinięty w rolkę więc nieco odstaje miejscami od jastrychu - co widać na zdjęciu w postaci niższej temperatury podkładu. Ale po położeniu całej podłogi efekt jest taki sam na całej podłodze.
    • U góry w lewym rogu, to styk ze ścianą zewnętrzną? Gdzie podziała się folia, czy tam jest pustka, słabo ekran przylega do jastrychu? 
    • Jeżeli jest tam papa w ścianie to masa KMB też może być.   Mas KMB nie można kleić na mokro, przed nałożeniem wymagają czystego i suchego podłoża, dla ATK 812 nie ma to znaczenia.    
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...