Ta działka jeszcze nie jest publiczną. ![]()
Historia edycji
Ta działka, a co za tym idzie, jeszcze nie jest publiczną. ![]()
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Hmm... Reasumując, wychodzi zatem na to, że mogę robić wszystko co nie wymaga zgłoszenia lub pozwolenia. Jeśli coś wymaga zgłoszenia/pozwolenia, to organ administracji architektoniczno-budowlanej może (lecz nie musi) zaangażować w cały proces również konserwatora. A zatem: -docieplenie i remont elewacji - dla budynków poniżej 12 m wysokości nie jest wymagane nawet zgłoszenie, więc mogę go sobie swobodnie docieplić -ogród zimowy - wymagane jest zgłoszenie dla ogrodów powyżej 35m2 i pozwolenie dla ogrodów trwale połączonych z budynkiem - w moim przypadku w sprawę może zostać zaangażowany konserwator -taras na kondygnacji - wymaga przynajmniej zgłoszenia i projektu, więc również może otrzeć się o konserwatora -dodatkowo wybicie w ścianach otworów drzwiowych na taras i do ogrodu - może wymagać zgłoszenia lub pozwolenia, więc znowu konserwator. O większość rzeczy trzeba więc pytać u źródła (w urzędzie), więc sprawa jest mocno uznaniowa i zależy od widzi mi się osoby decyzyjnej...
-
Przez Budujemy Dom - budownictwo ogólne · Napisano
Są specjalne kołki do płyt-g-k i trudno wyrwać potem. Fischer wspomniany ma te słynne duopower i mają też wiele filmów z mocowaniem w wielu podłożach. -
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
jeżeli to rzeczywiście materiał jak na przesłanym zdjęciu, to welon szklany w ogóle nie stanowi przeszkody dla pary wodnej. Zgodnie z deklaracją producenta (karta techniczna - https://www.isover.pl/documents/karta-produktu-pds/kt-super-vent-202206.pdf) współczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej – MU wełny pokrytej welonem oraz wełny bez niego jest dokładnie taki sam i wynosi 1. To oznacza opór podobny jak w przypadku powietrza. Czyli ta podłoga w ogóle nie maiła izolacji przeciwwilgociowej - o ile to faktycznie jest wełna z welonem. -
Przez Piotr_Budowniczy · Napisano
Cześć, jakie kołki użyć do zawieszenia szyny pod szafki wiszące, jeśli do żelbetonu mam dystans około 4 cm? Ten dystans to 2 płyty g-k, gładź i sporo kleju - było dane tak, w celu wyrównania ściany w bloku. Oryginalny plan nie przewidywał wieszania szafek na tej ścianie. Dlatego tak elegancko zrobione. Fischer duopower 10x80 da radę czy to będzie za mało? W najgłębszym punkcie kołek byłby tylko w 3-4cm w żelbetonie, a reszta w gipsie. -
Analizowałem przyczynę zawilgocenia tej wełny ("wełna była cała mokra"), wspominał pan o obecności papy w posadzce. Jej wysoki współczynnik oporu dyfuzyjnego (Sd) wskazuje, że jest to materiał niemal paroszczelny. Więc jak? W związku z tym pomyślałem, że ułożono wełnę stroną z papą do góry, co uniemożliwiło jakiekolwiek odparowanie wilgoci. Po doprecyzowaniu okazało się jednak, że czarny materiał nie jest papą, lecz welonem szklanym. Jest to warstwa w pełni paroprzepuszczalna, umożliwiająca swobodne przenikanie pary wodnej. To wyjaśnia, dlaczego wilgoć mogła wnikać w strukturę materiału i powodować jego zawilgocenie. Jakie warstwy leżały jeszcze na posadzce? Ale warunki się nie zmieniły.
-
-
Popularne tematy