Skocz do zawartości

Historia edycji

usiek

usiek

Na szybko w miejscowym sklepie dorwałem naświetlacz jak na fotce niżej. 30W, 2100lm i nadaje się to do oświetlania chyba wychodka. 86zł wyrzucone.

0280da8c75d6e639.jpg

Pomyślałem, że teraz kupię 2x50W z allegro ale w ostatniej chwili zrezygnowałem i zacząłem się przyglądać tym naświetlaczom.

100W, 8000lm za 80zł https://allegro.pl/oferta/naswietlacz-halogen-lampa-led-100w-8000lm-gw-36msc-7826013417?bi_m=mpage&

oraz tutaj chyba wyższa półka 374zł https://allegro.pl/oferta/przenosny-naswietlacz-led-ip65-8000lm-brennenstuhl-8501917957?bi_m=mpage&

Jak go zobaczyłem od razu go chciałem mieć :)

Czy warto dać te 374zł czy może wystarczy 100W 8000lm za 80zł. I co bym tak nie dokupował na końcu stwierdzając, że i tak potrzebuję tego za 374zł

Aha.... ma on służyć pracom wykończeniowym na budowie. Ocieplanie poddasza, gipsowani ścian, jakieś sufity podwieszane...

usiek

usiek

Na szybko w miejscowym sklepie dorwałem naświetlacz jak na fotce niżej. 30W, 2100lm i nadaje się to do oświetlania chyba wychodka. 86zł wyrzucone.

Pomyślałem, że teraz kupię 2x50W z allegro ale w ostatniej chwili zrezygnowałem i zacząłem się przyglądać tym naświetlaczom.

100W, 8000lm za 80zł https://allegro.pl/oferta/naswietlacz-halogen-lampa-led-100w-8000lm-gw-36msc-7826013417?bi_m=mpage&

oraz tutaj chyba wyższa półka 374zł https://allegro.pl/oferta/przenosny-naswietlacz-led-ip65-8000lm-brennenstuhl-8501917957?bi_m=mpage&

Jak go zobaczyłem od razu go chciałem mieć :)

Czy warto dać te 374zł czy może wystarczy 100W 8000lm za 80zł. I co bym tak nie dokupował na końcu stwierdzając, że i tak potrzebuję tego za 374zł

Aha.... ma on służyć pracom wykończeniowym na budowie. Ocieplanie poddasza, gipsowani ścian, jakieś sufity podwieszane...

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• dzięki wielkie za ta rozpiskę co gdzie idzie, dam znać jak poszło
    • W puszkach B i C zamontujesz wyłączniki schodowe. Mają one 1 styk wspólny i 2 styki przełączalne. I w puszce B tę żyłę fazową idącą od puszki A podłączysz do styku wspólnego wyłącznika. Natomiast do styków przełączalnych podłączasz dwie żyły przewodu idącego do puszki C. Tam jest przewód  4-ro żyłowy, więc dwa kolory dowolne, byle nie zielono-żółty!!!  Natomiast w puszce C na styki przełączalne wyłącznika schodowego dajesz te żyły, które idą od wyłącznika z puszki B, natomiast do styku wspólnego podłączasz przewód fazowy idący do lampy III.  Pozostają do podłączenia pozostałe 2 żyły przewodu ód lampy III, znaczy neutralna i ochronna Możesz je poprowadzić od A poprzez puszkę C. Czyli wykorzystując 2 żyły przewodu 4-ro żyłowego z A do C. Zielono-żółtą jako ochronna. a szarą zamienić na niebieską. 2 żyły z tego przewodu (czarna i brązowa) pozostaną niewykorzystane. I ten drugi przewód 3 żyłowy pomiędzy A i B niewykorzystany cały.    Drugi wariant to pomiędzy stykami przełączalnymi wyłączników B i C prowadzimy żyły czarną i brązową, a pozostałe 2 żyły (szara i zielono-żółta) wykorzystujemy jako N i PE poprowadzone do lampy III. Wtedy przewód 4-żyłowy pomiędzy A i C będzie cały niewykorzystany.     Pytaj jeśli coś niejasne.
    • Nie mam, ewentualnie jak pojadę do ojca do domu, to wtedy przetniemy. Chyba, że złamię młotkiem. Ale to prawda, jeśli odetnę kilka pasków i będzie wyraźna struktura to znaczy, że to nie pleśń rośnie we wzorek, tylko to po prostu struktura kamienia.  Myślę, że tak będzie, bo mieszkanie poza tym nie sprawia wrażenia "wilgotnego". 
    • Szlifierką kątową - efekt będzie zapewne taki sam, jak to co widać na zdjęciach.
    • Więc tak, z oświetleniem górnym chyba nie będziesz miał problemu. Przewód czterożyłowy wystarcza na dwa obwody, na lampę I i lampę II. Żyła szara jest najbardziej zbliżona do niebieskiej, ale dobrze jest oznaczyć ją trwale jako niebieską. Najlepiej na końce w puszkach zakładać rurkę termokurczliwą niebieską. Czyli w puszce A łączysz niebieski z zasilania wraz z niebieskim (szarym) idącym do lampy I, a tam łączysz też niebieski (szary) do lampy II. Przewód fazowy z zasilania łączysz na styk wspólny wyłącznika dwuklawiszowego, A na styki klawiszy dajesz na jeden - przewód czarny idący do lampy I a przewód brązowy na styk 2 klawisza. Przy czym do lampy I podłączasz przewód czarny, a brązowy łączysz do żyły brązowej przewodu między lampami i przedłużasz zasilanie do lampy II. Żyły zielono-żółte łączysz wszędzie ze sobą i nie używasz do żadnych innych celów. Jeśli lampy posiadają styk ochronny, to przewód zielono-żółty podłącza się do niego. jeśli nie posiadają to przewód zielono-żółty pozostawia się pod lampą nie podłączony do niczego. Ale ma tam być!!! Czyli żyła czarna (czwarta żyła) przewodu pomiędzy lampami pozostaje wolna, nie jest podłączona nigdzie.   Z kolei obwód oświetlenia nad łóżkiem będzie zasilany z puszki A. Wykorzystasz do tego jeden z przewodów 3-żyłowych do puszki B. Żyły należy połączyć do tych samych kolorów jakie ma przewód z zasilania.  Reszta za parę minut, bo mnie już wołają do zacierania betonu.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...