1 godzinę temu, uroboros napisał:Czy to są DOKŁADNIE te same pęknięcia? (po usłojeniu tej "zielonej" belki wydaje mi się, że nie ale mogę się mylić...)
Jeśli tak, to trudno jest nazwać płatwią tą "zieloną" belkę... ona jest jakoś przymocowana pomiędzy krokwiami i zwieńcza kawałek "ścianki jakby-kolankowej" Pęknięcie na niej jest spowodowane naciskiem krokwi przy ścianie szczytowej i tu pewnie nie ma - jak pisałem wcześniej - wieńca, tylko bloczek wiążący ze szczytową ścianą i pęknięty jest tylko tynk (kawałek pofalowany pęknięcia)...Ciekawe, czy masz fotki z budowy przed zatynkowaniem tego miejsca?
Tak to te same pęknięcia, drugie zdjęcie pokazuje problem z bliska. Zdjęć z budowy przed zatynkowaniem nie mam kupiłem gotowy od dewelopera nie budowała to moja ekipa. Zawszę mogę skuć ten tynk betonowy i sprawdzić aby mieć pewność, czy się mylę?
1 godzinę temu, uroboros napisał:Raczej tak... dachówka ceramiczna jest najcięższym pokryciem i trudno pomyśleć, że na więźbę projektowaną na dachówkę bitumiczną można położyć dachówkę ceramiczną...
W projekcie konstrukcyjnym znalazłem następujące informacje:
Słupy i słupki ścianki kolankowej: żelbetowe monolityczne o przekrojach i zbrojeniu jak na rysunkach. Beton C16/20, stal A-III i A-0 (strzemiona).
Wieńce: żelbetowe monolityczne o przekrojach i zbrojeniu jak na rysunkach. Beton C20/25, stal A-III i A-O (strzemiona).
Nadproża: żelbetowe monolityczne o przekrojach i zbrojeniach jak na rysunkach. Beton C20/25, stal A-III i A-O (strzemiona).
Dach: drewniany dwuspadowy, nachylony pod kątem 40 stopni, konstrukcji płatwiowo-kleszczowej z płatwiami pośrednimi. Drewno sosnowe klasy C-27 zabezpieczone preparatami grzybobójczymi i ogniochronnymi np. "FireSmart Bio/Ppoż", "Drewnochron" lub "Fobos M4".
51 minut temu, Budujemy Dom - działka i dom napisał:Znaczy, najpierw trzeba ustalić czy dach wykonano zgodnie z projektem.
Załączam projekt konstrukcji dachu, fundamentów i stropów.