Skocz do zawartości

Historia edycji

Bogdan1973

Bogdan1973

Witam może ktoś z forumowiczów miał podobny problem tj. od  lipca 2019r posiadam piec gazowy VITODENS 100W B1HC z pogodówką i czujnikiem pokojowym temperatury (pakiet vitoconnect OT2) .Temperaturę reguluję przez aplikację vitocare lub na czujniku pokojowym. Ogrzewam tylko wodę w kaloryferach w sumie 140 żeberek po 0,3 litraw każdym. Od połowy lipca 2018r. miałem cały czas właczony piec i ustawiony na 18 stopni temperatury powietrza więc  praktycznie cały czas był na czuwaniu i nie włączał pompy ani palników gdyż temperatura powietrza była wysoka. N.admienaim,iż zaraz po instalacji pieca robiliśmy testy z instalatorem i piec po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wyłaczał palniki i pompe. ( po około 2-3 minutach) .W dniu 18 września 2019r  o godz. 6.00 .podniosłem temperaturę załaczania pieca na aplikacji vitocare do 22 stopni i piec załaczył się i po około 30 minutach wyłaczył osiągając temperature 22 stopni w pomieszczeniu gdzie posiadam czujnik temperatury.( piec wyłaczył palniki i pompę) .Nastepnie po kilku godzinach obniżyłem temperaturę załaczania na czujniku pokojowym do 21.5 stopnia (automatycznie wskaoczylą mi taka sama temperatura na aplikacji vitocare w telefonie).I tu zaczęly się problemy tzn. piec po osiągnieciu tejże temperatury wyłacza tylko palniki natomiast pompa chodzi non stop i piec chuczy ;-(. Po kilku godzinach pracy pompy (bez palników) zaczałem szukać przyczyny tego stanu rzeczy . Zadzwoniłem więc do serwisanta ,ktory kazał wyłaczyć mi pogodówke (mam taką mozliwość gdyz posiadam wyłacznik na kablu)  i odłaczyć piec od zasilania . Zrobiłem to i faktycznie po ponownym właczeniu piec nie właczał pompy (temperatura na czujniku 21,5 stopnia)Tak było prze około 3 godziny . (już się cieszyłem że wszystko ok) .Nastepnie po spadku temperatury piec ponownie uruchomił się i po 15 minutach gdy uzyskał wskazaną temperatuerę -nie wyłaczył  pompy która chodzi non stop od ponad 30 godzin ;_( .Obecnie jest weekend serwis nie pracuje ;-( . N a różnych forach wyczytałem ,że jest to jakiś bład w logice pompy, jej złym podłaczeniu do płyty głownej lub złych ustawieniach w trybie serwisowym, awarii termostatu itp. ale nic konkretnego na temat rozwiązania tego problemu ;-( Może ktoś z Was miał podobny problem i go rozwiązał ? lub może pomoże mi specjalista z Viessmana? pozdrawiam

Bogdan1973

Bogdan1973

Witam może ktoś z forumowiczów miał podobny problem tj. od  lipca 2019r posiadam piec gazowy VITODENS 100W B1HC z pogodówką i czujnikiem pokojowym temperatury (pakiet vitoconnect OT2) .Temperaturę reguluję przez aplikację vitocare lub na czujniku pokojowym. Ogrzewam tylko wodę w kaloryferach w sumie 140 żeberek po 0,3 litraw każdym. Od połowy lipca 2018r. miałem cały czas właczony piec i ustawiony na 18 stopni temperatury powietrza więc  praktycznie cały czas był na czuwaniu i nie włączał pompy ani palników gdyż temperatura powietrza była wysoka. N.admienaim,iż zaraz po instalacji pieca robiliśmy testy z instalatorem i piec po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wyłaczał palniki i pompe. ( po około 2-3 minutach) .W dniu 18 września 2019r  o godz. 6.00 .podniosłem temperaturę załaczania pieca na aplikacji vitocare do 22 stopni i piec załaczył się i po około 30 minutach wyłaczył osiągając temperature 22 stopni w pomieszczeniu gdzie posiadam czujnik temperatury.( piec wyłaczył palniki i pompę) .Nastepnie po kilku godzinach obniżyłem temperaturę załaczania na czujniku pokojowym do 21.5 stopnia (automatycznie wskaoczylą mi taka sama temperatura na aplikacji vitocare w telefonie).I tu zaczęly się problemy tzn. piec po osiągnieciu tejże temperatury wyłacza tylko palniki natomiast pompa chodzi non stop i piec chuczy ;-(. Po kilku godzinach pracy pompy (bez palników) zaczałem szukać przyczyny tego stanu rzeczy . Zadzwoniłem więc do serwisanta ,ktory kazał wyłaczyć mi pogodówke (mam taką mozliwość gdyz posiadam wyłacznik na kablu)  i odłaczyć piec od zasilania . Zrobiłem to i faktycznie po ponownym właczeniu piec nie właczał pompy (temperatura na czujniku 21,5 stopnia)Tak było prze około 3 godziny . (już się cieszyłem że wszystko ok) .Nastepnie po spadku temperatury piec ponownie uruchomił się i po 15 minutach gdy uzyskał wskazaną temperatuezył pompy która chodzi non stop od ponad 30 godzin ;_( .Obecnie jest weekend serwis nie pracuje ;-( . N a różnych forach wyczytałem ,że jest to jakiś bład w logice pompy, jej złym podłaczeniu do płyty głownej lub złych ustawieniach w trybie serwisowym, awarii termostatu itp. ale nic konkretnego na temat rozwiązania tego problemu ;-( Może ktoś z Was miał podobny problem i go rozwiązał ? lub może pomoże mi specjalista z Viessmana? pozdrawiam

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...