Skocz do zawartości

Ile mogę oszczędzić i który projekt wybrać

Recommended Posts

Napisano

Witam, jak w temacie zastanawiam się z narzeczoną nad wyborem dwóch projektów. Chciałbym  spytać o radę co zmienić żeby zaoszczędzić na budowie i wykończeniu. W obu projektach z pewnością chcemy się pozbyć kominka. Mam nadzieje, że dorzucicie parę fajnych pomysłów, byłbym wdzięczny :) . 
Projekt nr 1 - https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-szmaragdach-mb2922945355dc?gclid=CjwKCAjw7uPqBRBlEiwAYDsr1x4XIYHsypGus5Bse8BmdCEK8vQMAG7EWjBIlVc4ofyZCJFrUttNtxoCJEEQAvD_BwE
Projekt nr 2 - https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zielistkach-15-me7a2445587a44 

Jeśli ktoś budował domy z tych projektów też byłbym wdzięczny za komentarz w tej sprawie :).

Napisano

Do mnie bardziej przemawia Dom w Zielistkach - brak wciecia w bryle, mniejszy taras, mniejsza powierzchnia zabudowy, wyższa ścianka kolankowa, brak jaskółki, dach można chyba zmienic żeby był prosty, dwuspadowy, bez tego full zadaszenia nad tarasem, z tego co widzę tylko jedno okno dachowe (w Szmaragdach są trzy). Zmienilabym też okno narożne w kuchni na zwykłe, ciemno nie będzie.

Jak dom będzie usytuowany wzgledem stron świata?

Powodzenia w decydowaniu!

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Napisano
26 minut temu, agnosta napisał:

Do mnie bardziej przemawia Dom w Zielistkach - brak wciecia w bryle, mniejszy taras, mniejsza powierzchnia zabudowy, wyższa ścianka kolankowa, brak jaskółki, dach można chyba zmienic żeby był prosty, dwuspadowy, bez tego full zadaszenia nad tarasem, z tego co widzę tylko jedno okno dachowe (w Szmaragdach są trzy). Zmienilabym też okno narożne w kuchni na zwykłe, ciemno nie będzie.

Jak dom będzie usytuowany wzgledem stron świata?

Powodzenia w decydowaniu!

Dzięki za rady, jeśli dom w zielistkach to jaki pomysł na zadaszenie tarasu?  
Wschód słońca na 90 % będzie od tylnej ściany budynku. :) 

Napisano
Dzięki za rady, jeśli dom w zielistkach to jaki pomysł na zadaszenie tarasu?  
Wschód słońca na 90 % będzie od tylnej ściany budynku.  
Czyli od strony tarasu?
Jest trochę idei zadaszenia, my będziemy mieć nad tarasem lekko przedłużony dach, w przyszłości chciałabym markizy automatyczne zamontować. Zależy jak bardzo potrzebujesz oszczędzić, tzn jaki masz budżet na dom ;)
Jeszcze mi się rzuciło w oczy ze w tym drugim projekcie strasznie dużo przestrzeni się marnuje na poddaszu na komunikację, szkody by mi było tych metrow korytarza.

Napisano

Tak słońce od tarasu. budżet na dom  będzie około 400 tyś. Generalnie podjęliśmy decyzje i wybraliśmy projekt w szmaragdach. Byliśmy u architekta który zobrazował nam zalety tego projektu podczas budowy po kilku zmianach.  Podobno jest tańszy w budowie niż jego rywal. :) 
Jeszcze raz dziękuję za rady :)

Napisano
Tak słońce od tarasu. budżet na dom  będzie około 400 tyś. Generalnie podjęliśmy decyzje i wybraliśmy projekt w szmaragdach. Byliśmy u architekta który zobrazował nam zalety tego projektu podczas budowy po kilku zmianach.  Podobno jest tańszy w budowie niż jego rywal.  
Jeszcze raz dziękuję za rady
A podzielisz się, tak w skrócie, czym uzasadnia to że te szmaragdy tańsze? Bardzo mnie to zaintrygowalo.

Napisano

Głownie chodzi o powierzchnie dachu i przestrzenność w domu tzn. tutaj część tarasu jest już zadaszona co zmniejszy koszta tam trzeba by było kombinować z tym tarasem z zadaszeniem. A nam zależny w sumie na części zamkniętej tarasu. W dodatku usuwając szybę w salonie nie tracąc przy tym światła, mowie tu lewej stronie domu oszczędzamy nie małą sumę, zmienimy też okno narożne dzieląc je filarem przy samej budowie. co też pozwoli nam trochę zaoszczędzić, w projekcie nie będziemy też uwzględniać niezadaszonej części tarasu. Usuniecie kominka to jak już pisałem częściej + zamiana dużych okien na poddaszu na mniejsze,  z 2 metrowych np na 1 m. Jeśli chodzi o dach z 3 okien dachowych zostawimy jedno w łazience. I to chyba wszystkie zmiany. Architekt na dzień dzisiejszy wyliczył koszt SSZ na 150 tyśś chyba, że będziemy jeszcze zmieniać strop ale nad tym się zastanawiamy, musimy spytać się dokładnie na ten temat z osobą wykonującą tą pracę :). 
Jeżeli chodzi o dom w zielistkach tam musieli byśmy dodawać i usuwać w projekcie,  co praktycznie zmieniło by nam cały projekt. No i nie ma tak przestrzennej strefy dziennej jak w szmaragdach. Jeśli będę znał resztę szczegółów to dam znać :) .

Napisano
6 godzin temu, Patryk.Satora napisał:

tutaj część tarasu jest już zadaszona

Domek b ładny. Ja bym zrezygnował z tego wygryzka tarasu na rzecz powiększenia salonu. Zadaszony taras bym zrobił przez przedłużenie części dachu, albo inaczej.

Wygryzek zmniejsza niepotrzebnie pow. salonu, wcale nie polepsza wyglądu domu, pogarsza ciepło nad tarasem (podraża termoizolację), ale tez i salonu.

A więc powiększyłbym salon o taras. :)

I jeszcze jedno - napalanie się na oszczędność 2,3 % jest niezdrowe - trzeba dokładnie przeanalizować, czy tanie nie będzie w sumie droższe.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
    • Naprawa podłogi olejowanej produktem Osmo jest stosunkowo prosta, ponieważ jedną z największych zalet olejowanych powierzchni (w przeciwieństwie do lakierowanych) jest możliwość miejscowej renowacji bez konieczności cyklinowania całej podłogi. Oto jak krok po kroku naprawić olejowaną podłogę Osmo: 1. OCENA USZKODZENIA Drobne zarysowania lub matowość – wystarczy odświeżenie powierzchni. Głębokie rysy lub plamy – konieczne będzie miejscowe szlifowanie i ponowne olejowanie. 2. CZYSZCZENIE PODŁOGI Użyj środka Osmo Wisch-Fix (koncentrat do czyszczenia i pielęgnacji podłóg olejowanych), by usunąć brud, tłuszcz i resztki poprzednich środków pielęgnacyjnych. 3. MIEJSCOWA NAPRAWA (punktowa renowacja) Jeśli masz do czynienia z lokalnymi uszkodzeniami (np. rysa, plama): Delikatnie zeszlifuj uszkodzone miejsce drobnym papierem ściernym (np. 180–240). Oczyść pył – najlepiej odkurzaczem lub ściereczką z mikrofibry. Nałóż cienką warstwę odpowiedniego oleju Osmo (np. Osmo TopOil, Osmo Olej do Podłóg lub Hardwax-Oil – ten sam, którym była wcześniej olejowana podłoga). Pozostaw do wyschnięcia (ok. 8–12 h). W razie potrzeby powtórz. Uwaga do w/w - nowość w ofercie Osmo 1. środek do usuwania plam 2. pasta do usuwania rys 4. ODŚWIEŻENIE CAŁEJ PODŁOGI (jeśli całość wygląda na zużytą) Użyj Osmo 8019 (do usunięcia trudnych plam) oraz Osmo Olej do Renowacji np. 3079: Umyj całą podłogę Intensywnym środkiem myjącym nr 8019. Nałóż cienką warstwę renowacyjnego oleju Osmo za pomocą pada lub szmatki np. 3081. Poleruj do równomiernego rozprowadzenia. Pozostaw do wyschnięcia. Nie ma potrzeby całkowitego szlifowania ani zdejmowania starych warstw, co oszczędza czas i materiał. Wskazówki: Zawsze wykonuj próbę na niewidocznym fragmencie. Używaj tylko oryginalnych produktów Osmo, ponieważ są one ze sobą kompatybilne. Unikaj stosowania zwykłych środków czystości – mogą zniszczyć powierzchnię olejowaną.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...