Skocz do zawartości

grill ogrodowy


Recommended Posts

Napisano
Proszę o opis, jak wykonać grilla ogrodowego.Jaki wykorzystać materiał, z czego zrobić palenisko itd. Grill ma być wkomponowany w ogród na stałe.
  • 3 lata temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Mo że ognioodporną? Są takie zaprawy?


Mój jest połączony z wędzarnią wykonany z kamienia i cegły szamotowej, zaprawa była tradycyjna.

DSC01446.jpg

Napisano
Cytat

Mój jest połączony z wędzarnią wykonany z kamienia i cegły szamotowej, zaprawa była tradycyjna.



Ładny. Niepokoi mnie tylko ta butelka po lewej. icon_lol.gif
Napisano
Cytat

Mój jest połączony z wędzarnią wykonany z kamienia i cegły szamotowej, zaprawa była tradycyjna.



Nie słuchaj człowieka. Widać że włożyliście sporo pracy i grill jest super. Ja bym posadziła jakieś rośliny za grillem - wtedy aż oczy będzie rwać do jedzonka icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Ładny. Niepokoi mnie tylko ta butelka po lewej. icon_lol.gif


Miło że tak dbasz o moje morale icon_biggrin.gif Buteleczke polecam do kupienia w aptekach i sklepach nazywa się "Owocowa Spiżarnia" firmy Herbapol icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Nie słuchaj człowieka. Widać że włożyliście sporo pracy i grill jest super. Ja bym posadziła jakieś rośliny za grillem - wtedy aż oczy będzie rwać do jedzonka:grin:


Miło że się podoba. Ja zwiozłam kamienie z jednego końca działki na drugi, resztę zrobił zawodowiec z ekipy icon_biggrin.gif . Rosną tam chinki ale są bardzo malutkie pozatym dookoła jest dużo drzew, no wiesz taki mały park z grilem i letnią altanka. Super sprawa na upalne dni.
Napisano
Cytat

Nie słuchaj człowieka. Widać że włożyliście sporo pracy i grill jest super. Ja bym posadziła jakieś rośliny za grillem - wtedy aż oczy będzie rwać do jedzonka:grin:


Miło że się podoba. Ja zwiozłam kamienie z jednego końca działki na drugi, resztę zrobił zawodowiec z ekipy icon_biggrin.gif . Rosną tam choinki ale są bardzo malutkie pozatym dookoła jest dużo drzew, no wiesz taki mały park z grilem i letnią altanka. Super sprawa na upalne dni.
Napisano
Cytat

Miło że się podoba. Ja zwiozłam kamienie z jednego końca działki na drugi, resztę zrobił zawodowiec z ekipy icon_biggrin.gif . Rosną tam chinki ale są bardzo malutkie pozatym dookoła jest dużo drzew, no wiesz taki mały park z grilem i letnią altanka. Super sprawa na upalne dni.



To pole za grillem to całe twoje? icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Nie to za grilem to sąsiadów icon_biggrin.gif. Gril stoi na końcu mojej działeczki.



Jeśli zdjęcie jest nowe to masz strasznych leni za sąsiadów. Nic jeszcze nie zbudowali .icon_lol.gif
Napisano
Cytat

Jeśli zdjęcie jest nowe to masz strasznych leni za sąsiadów. Nic jeszcze nie zbudowali .icon_lol.gif


Zdjęcie bardzo aktualne, a sąsiedzi nie są leniwi. Dom już mają a ja jeszcze buduję. W sumie jak na razie mogą być no i chyba muszą. icon_wink.gif
Napisano
Cytat

Najlepiej samo palenisko wyłożyć cegłą szamotową, murowaną na zaprawie szamotowej.Bob icon_biggrin.gif


Cegła szamotowa jest i tu i tu ale jaka zaprawa? icon_eek.gif Chyba tradycyjna ja się nie znam Wszystko pięknie działa to chyba jest OK icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Wędzarnia to to po prawej?


Tak to po prawej. Tam wieszamy szyneczki a palenisko jest z boku za grillem icon_biggrin.gif Mam nadzieję że nie zagmatwałam opisu.
Napisano
Cytat

Cegła szamotowa jest i tu i tu ale jaka zaprawa? icon_eek.gif Chyba tradycyjna ja się nie znam Wszystko pięknie działa to chyba jest OK icon_biggrin.gif


Można bez zaprawy wyłożyć samą cegła na sucho.Z zaprawą stabilniej.Bob icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Można bez zaprawy wyłożyć samą cegła na sucho.Z zaprawą stabilniej.Bob icon_biggrin.gif


Bob zaprawa jest, zwykła (pytałam jaka, czy specjalna i miny mieli dziwne icon_wink.gif ).
Napisano
Cytat

To można budować bez zaprawy?


To zależy z czego budujesz? Jak robisz wędzarnie z blachy to bez zaprawy icon_lol.gif. Wtedy to chyba jakieś wkręty icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Bob zaprawa jest, zwykła (pytałam jaka, czy specjalna i miny mieli dziwne icon_wink.gif ).


Jeszcze bardziej się zdziwią jak zacznie pękać od temperatury .Mój pierwszy gril z kamienia polnego na zaprawie cementowej popękał po jednym rozpaleniu ognia.Bob icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Jeszcze bardziej się zdziwią jak zacznie pękać od temperatury .Mój pierwszy gril z kamienia polnego na zaprawie cementowej popękał po jednym rozpaleniu ognia.Bob icon_sad.gif


Wędzimy praktycznie co dwa miesiące( taki mały zapas icon_biggrin.gif ). Grillujemy obecnie prawie codziennie( mięsko do ziemniaczków zamiast) i wszystko się trzyma icon_biggrin.gif . Tak na marginesie kamień polny to tylko na zewnątrz dla ozdoby icon_wink.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Tak to po prawej. Tam wieszamy szyneczki a palenisko jest z boku za grillem icon_biggrin.gif Mam nadzieję że nie zagmatwałam opisu.



I na ile starcza taka szyneczka?
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Cegła szamotowa jest i tu i tu ale jaka zaprawa? icon_eek.gif Chyba tradycyjna ja się nie znam Wszystko pięknie działa to chyba jest OK icon_biggrin.gif



A ile osób może się pożywić "za jednom razom"? icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Tak to po prawej. Tam wieszamy szyneczki a palenisko jest z boku za grillem icon_biggrin.gif Mam nadzieję że nie zagmatwałam opisu.



Witam.

Interesuje mnie rozwiązanie tego wędzarnika.
Jakbyś mogła zamieścić jakieś zdjęcie z paleniskiem lub nawet szkic byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam. Triass.
Napisano
Cytat

Witam.

Interesuje mnie rozwiązanie tego wędzarnika.
Jakbyś mogła zamieścić jakieś zdjęcie z paleniskiem lub nawet szkic byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam. Triass.


Jak tylko kupię nowy sprzet to zamieszczę. Obecnie korzystam z komputera zaliczanego do antyków icon_sad.gif Ale może opis Ci pomoże. Palenisko idzie na całej długości. Rozpalamy z boku tam gdzie stoi butelka z sokiem (wiem że tego nie widać). Środek jest wymurowany z cegły szamotowej w środku wędzarni są jakieś bolce na które mąż kładze pręty i zawiesza na hakach wędliny i wiem tylko tyle icon_confused.gif
Napisano
Cytat

Jak tylko kupię nowy sprzet to zamieszczę. Obecnie korzystam z komputera zaliczanego do antyków icon_sad.gif Ale może opis Ci pomoże. Palenisko idzie na całej długości. Rozpalamy z boku tam gdzie stoi butelka z sokiem (wiem że tego nie widać). Środek jest wymurowany z cegły szamotowej w środku wędzarni są jakieś bolce na które mąż kładze pręty i zawiesza na hakach wędliny i wiem tylko tyle icon_confused.gif



W takim razie życzę szybkiego i dobrego zakupu. icon_smile.gif
Mam jeszcze takie pytanko. Jakie wymiary ma kanał i palenisko pod butelką? Jaką wysokość i długość ma cały grill i jakie wymiary ma otwór w kominie?
A pozatym dzięki za szybką odpowiedź icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Jak tylko kupię nowy sprzet to zamieszczę. Obecnie korzystam z komputera zaliczanego do antyków icon_sad.gif Ale może opis Ci pomoże. Palenisko idzie na całej długości. Rozpalamy z boku tam gdzie stoi butelka z sokiem (wiem że tego nie widać). Środek jest wymurowany z cegły szamotowej w środku wędzarni są jakieś bolce na które mąż kładze pręty i zawiesza na hakach wędliny i wiem tylko tyle icon_confused.gif



Ile czasu wędzisz mięsiwo? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

W takim razie życzę szybkiego i dobrego zakupu. icon_smile.gif
Mam jeszcze takie pytanko. Jakie wymiary ma kanał i palenisko pod butelką? Jaką wysokość i długość ma cały grill i jakie wymiary ma otwór w kominie?
A pozatym dzięki za szybką odpowiedź icon_smile.gif


Wymiary? Nie mam bladego pojęcia jakie icon_eek.gif Wysokoś tak na oko to chyba 2,5m coś. Skoro mąż ma 184 a grill jest znaczniw wyższy to chyba tyle. postaram się zmieżyć i dam odpowiedź.
Napisano
Cytat

Ile czasu wędzisz mięsiwo? icon_biggrin.gif


A to nie ja wędzę tylko małżonek icon_lol.gif Ja tylko konsumuję i chwalę lub nie icon_lol.gif Ale zawsze to trwa kilka godzin od rozpalenia i nagrzania wędzarni do gotowego wyrobu icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

A to nie ja wędzę tylko małżonek icon_lol.gif Ja tylko konsumuję i chwalę lub nie icon_lol.gif Ale zawsze to trwa kilka godzin od rozpalenia i nagrzania wędzarni do gotowego wyrobu icon_biggrin.gif


Cze.Co sąsiedzi sadzą o zapachach?Dym im nie przeszkadza?Pozdro icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Cze.Co sąsiedzi sadzą o zapachach?Dym im nie przeszkadza?Pozdro icon_biggrin.gif


A no nic. Grill jes ustawiony w takim miejscu że do sąsiadów daleko, a jak się pojawiaja to razem grillujemy icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

A to nie ja wędzę tylko małżonek icon_lol.gif Ja tylko konsumuję i chwalę lub nie icon_lol.gif Ale zawsze to trwa kilka godzin od rozpalenia i nagrzania wędzarni do gotowego wyrobu icon_biggrin.gif



A ja myślałam że to wymaga dni. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

A no nic. Grill jes ustawiony w takim miejscu że do sąsiadów daleko, a jak się pojawiaja to razem grillujemy icon_biggrin.gif


Cze.Widzę że preferujecie dietę mięsną icon_biggrin.gif .Nie łączyć z węglowodanami i 10 kg w miesiąc zleci. icon_biggrin.gif Pozdro
Napisano
Cytat

Cze.Widzę że preferujecie dietę mięsną icon_biggrin.gif .Nie łączyć z węglowodanami i 10 kg w miesiąc zleci. icon_biggrin.gif Pozdro


Mąż mówi że potwierdza zalety tej diety ale efekt jojo jest że ojoj. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Cze.Szaszłyki w gałązkach rozmarynu.Spróbować trzeba.Polecam.Pozdro icon_biggrin.gif


Mąż mówi że karkóweczkę z piąchy tłucze bo od tłuczka to za sucha jest. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Mąż mówi że karkóweczkę z piąchy tłucze bo od tłuczka to za sucha jest. icon_biggrin.gif


To chyba duży chłopczyk jest z taką piąstką?Podobno wędzenie na zimno daje lepsze smaki i trwałość? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Mąż mówi że karkóweczkę z piąchy tłucze bo od tłuczka to za sucha jest. icon_biggrin.gif


Ciekawe czy to podpada pod paragraf o przemocy domowej? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

To chyba duży chłopczyk jest z taką piąstką?Podobno wędzenie na zimno daje lepsze smaki i trwałość? icon_biggrin.gif


Jak się wędzi na zimno?
Napisano
Cytat

Cze.Szaszłyki w gałązkach rozmarynu.Spróbować trzeba.Polecam.Pozdro icon_biggrin.gif


Rozmaryn dodajesz do marynaty czy bezpośrednio kładziesz na szaszłyki?
A co do diety to nie stosuję żadnej icon_lol.gif Wiosną jest tyle pracy że szybciutko gubię zapas tłuszczyku po zimie icon_lol.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Standardowo, w gotowych zestawach drzwiowych, prześwit pod spodem (czyli odległość między dolną krawędzią skrzydła a podłogą) wynosi zwykle od 1 do 2 cm (10-20 mm). To umożliwia swobodne otwieranie drzwi.
    • Ja jednak wolałbym zrobić to z kostki brukowej i mieć to już  z głowy, zaoszczędziłbym, dając swoją robociznę. Materiał jest to koszt stosunkowo tani.   Koszt materiałów na taras z nasypem około 30 cm, o wymiarach 6,0 × 4,0 m, z krawężnikami betonowymi antracyt i kostką brukową Stylbruk, będzie zależał od kilku czynników, takich jak lokalne ceny materiałów, wybór konkretnego typu kostki i krawężników, a także ewentualne dodatkowe elementy. Oto szacunkowe koszty poszczególnych elementów:   Materiały na nasyp piasek około 15 do 30 zł/m³  Przy nasypie 30 cm pod powierzchnią, potrzebujesz około 7,2 m³ (6 m × 4 m × 0,3 m + schodek), co daje koszt około 360-720 zł.   Krawężniki betonowe antracyt: koszt ok.  15 do 25 zł za metr bieżący. Przy długości obwodu tarasu (2×6 + stopień = ok. 30 mb), to wydatek od 300 do 450 zł.   Kostka brukowa Stylbruk: ceny wahają się od 70 do 80 zł/m². Dla powierzchni 30 m² (6×4 m + schodek), koszt materiału to od 2100 do 2400 zł. Dodatkowe materiały: np. cement, piasek do wyrównania, folie, kity, mogą kosztować 200 do 300 złotych.   Podsumowanie szacunkowego kosztu materiałów: Element Szacunkowy koszt (zł) Nasyp 300 - 450 Krawężniki 360 - 450 Kostka brukowa 2100 - 2400 Dodatkowe materiały 200 - 300 Razem 2960 - 3600 zł   Pamiętaj, że są to orientacyjne kwoty, ze sklepu  Liroy Merlin, ceny mogą się różnić w zależności od lokalnych cen i wybranych materiałów.   
    • Witam, Temat stary jak świat ale może dowiem się czegoś nowego, tym bardziej, że jestem amatorem. Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania dla nowobudowanego domu o powierzchni 137m2, ocieplonego z ogrzewaniem podłogowym w projekcie i ku takiemu też się skłaniam. Dodam jedynie, że szukam rozwiązania jak najbardziej samoobsługowego. Póki co waham się między pompą ciepła a gazem przy czym na razie faworyzuję pompę. W miejscu budowania nie ma instalacji gazowej więc zostaje mi zbiornik na gaz. 1. Instalacja gazowa tańsza od pompy ciepła     Często słyszę, że instalacja gazowa jest znacznie tańsza od pompy ciepła i rozwiązanie z pompą zwróci się za 100 lat:     link     Wysłałem oferty do kilku firm a poniżej zestawienie dwóch:     Pompa ciepła:     - Daikin Altherma - 33 480 zł     - konsola do montażu - 648 zł     - montaż kotłowni - 13 500 zł     - dofinansowanie - 7 000 zł     Łącznie: 40 628 zł     Kocioł gazowy:     - Vitodens 100-W B1HF + 100 litrów - 11 098 zł (jedna z trzech opcji która została mi zaproponowana, ta jest tą średnią pod względem cenowym)     - prace ziemne - 1 700 zł     - butla własna - 14 944 zł     - instalacja wewnętrzna w budynku - 1630 zł     - dofinansowanie - 0 zł (chociaż gdzieś widziałem jakieś lokalne dofinansowanie 5 000 zł)     - dochodzą jeszcze jakieś  koszta kierownika budowy, wydania dokumentów, może coś jeszcze?     Łącznie: 30 074 zł     Generalnie różnica nieco ponad 10 000  zł na korzyść ogrzewania gazowego te "32 tysiące w kieszeni" to chyba nie w tym przypadku 2.  Prognozy cen      Zarówno gaz jak i prąd z roku na rok drożeją. Jednak ceny prądu nie rosną tak szybko jak ceny gazu. Poza tym biorąc pod uwagę, że Unia Europejska chce do 2040 roku zrezygnować całkowicie z korzystania z gazu na     korzyść energii ze źródeł odnawialnych można raczej się spodziewać, że ceny za prąd będą malały (coraz więcej prądu ze źródeł odnawialnych, zachęty poprzez dofinansowania do pomp czy innych źródeł odnawialnych i zniechęcanie do innych - ets) a ceny za gaz będą rosły. Dodatkowym czynnikiem wpływającym na koszty gazu będą zapewne opłaty związane z ETS. Jakieś ostrożne wyliczenia, które znalazłem w sieci mówią, że będzie to koszt około 500 złotych rocznie dla gospodarstwa.    Z powyższego wynika, że jestem raczej zwolennikiem pompy ciepła ale z drugiej strony podkreślam, że jestem amatorem i słabo znam realia stąd też ten mail aby ktoś ewentualnie mnie uświadomił o błędzie. Albo ktoś podpowie jakąś inną technologię, ogrzewanie podczerwienią?   Co o tym sądzicie?
    • Czyli to ma być taki "Miś" na miarę Twoich możliwości... Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Witam Kupilem panele Swiss Krono, napisane na nich jest ze to system angle-angle. Myslalem ze sa na zatrzask jednak chyba nie. Jak je ukladac, pytam dlatego ze bardzo ciezko sie je uklada juz od drugiego rzedu.    
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...