Skocz do zawartości

Dom na płycie

Recommended Posts

Napisano

Witam mam pytanie, geolog poinformował mnie ze muszę postawić dom na płycie lecz mam pytanie czy istnieje możliwość aby  poziom parteru domu było o 0,5m wyżej względem terenu ?? 

czy jest sposób aby podnieść poziom budynku który ma stanąć na płycie?? 

Napisano

Wybierasz humus, usuwasz niepewne fragmenty nawierzchni, potem układasz warstwy drobnego tłucznia, żwiru, pospółki, zagęszczając je dokładnie, a potem płyta - dokładnie według zaleceń projektanta, więc odpowiednia izolacja przeciwwodna, na chudziaku izolacja z płyt polistyrenu ekstrudowanego, warstwa betonu nośnego z ewentualną instalacją grzania podłogowego i z całą instalacją hydrauliczną i kanalizacyjną i już!

Cały ten układ będzie miał kilkadziesiąt centymetrów grubości, więc w zależności od grubości podkładu możesz wyjść na te swoje oczekiwane pół metra nad poziom gruntu...

• 4 tygodnie temu...
Napisano

Dokładnie tak jak napisał Uroboros. Mam jedynie uwagę co do "chudziaka" . Jeśli mamy badania gruntu, to w 90 % realizacji płyt fundamentowych nie jest wymagany chudziak jako podstawa płyty. Odpowiednio zagęszczona podbudowa ( najczęściej IS 0,98 ) i na tym XPS 300 . 

PATER przekrój płyta fundamentowa  finał z opisem logo.jpg

Płyta Fundamentowa  PATER-plyta.pl xps pasywna Wrocław Świdnica  Dolny Slask (110) log www.jpg

• 1 miesiąc temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...