Skocz do zawartości

Historia edycji

dedert

dedert

Sam się zastanawiam czy papa czy plastpapa (folia). Obawiam się o reakcję ze styropianem, jeśli taka papa termozgrzewalna wyjdzie poza mur, będzie miała styczność ze styropianem. Ale "ponoć" asfalt nie reaguje ze styropianem (smoła niby tak, a z tego kiedyś się robiło papy, zgadza się?), aczkolwiek nie chciałbym tego sprawdzać. U mnie jeszcze mam jeden dylemat. Mam budynek podpiwniczony i strop robiony był na kształtkach wieńcowych przez co krawędzie wyglądają tak:

b1de79888b997f82gen.jpg

Przed murowaniem ścian stropu, chcę na to dać izolację. Nie chce mi się tego już dłubać i wyrównywać więc zastanawiam się czy folia (plastpapa) nie poprzerywa się od nierówności. Czy może smarnąć to dysperbitem lub masą KMB? A może jednak lepiej jakaś 5mm papa termo? Na fundament kładłem papę termozgrzewalną Izobud 5mm i papa wydaje się solidna. Ale tylko jedną warstwę. W dodatku postraszono mnie w jednej hurtowni że na fundament nie daje się papy bo pod wpływem nacisku zostanie odciśnięta/wyciśnięta i nici z izolacji, ale wierzyć mi się w to nie chcę. 

dedert

dedert

Sam się zastanawiam czy papa czy plastpapa (folia). Obawiam się o reakcję ze styropianem, jeśli taka papa termozgrzewalna wyjdzie poza mur, będzie miała styczność ze styropianem. Ale "ponoć" asfalt nie reaguje ze styropianem (smoła niby tak, a z tego kiedyś się robiło papy, zgadza się?), aczkolwiek nie chciałbym tego sprawdzać. U mnie jeszcze mam jeden dylemat. Mam budynek podpiwniczony i strop robiony był na kształtkach wieńcowych przez co krawędzie wyglądają tak:

b1de79888b997f82gen.jpg

Nie chce mi się tego już dłubać więc zastanawiam się czy folia (plastpapa) nie poprzerywa się. Czy może smarnąć to dysperbitem lub masą KMB? A może jednak lepiej jakaś 5mm papa termo? Na fundament kładłem papę termozgrzewalną Izobud 5mm i papa wydaje się solidna. Ale tylko jedną warstwę. W dodatku postraszono mnie w jednej hurtowni że na fundament nie daje się papy bo pod wpływem nacisku zostanie odciśnięta/wyciśnięta i nici z izolacji, ale wierzyć mi się w to nie chcę. 

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...