Susanne Schulz Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij #1 Napisano 30 sierpnia 2018 Cześć! Mieszkam w 10 piętrowym bloku na 2 piętrze. Od paru dni zauważyłam, że wylewa mi sie spod kabiny prysznicowej woda. Wlewałam od strony brodzika prysznicowego sodę z octem i zalewałam po jakimś czasie wrzątkiem, ale niestety dalej dzieje się to samo. Po zaglądnięciu pod kabinę, zauważyłam, że woda wylewa się z kratki ku górze i zalewa kafelki... Załączam zdjęcia jak przedstawia się sytuacja pod kabiną. Czy mogę to naprawić sama, coś rozkręcić, wyciągnąć brud który zatyka odpływ (prawdopodobnie włosy)? Czy jedyne wyjście to hydraulik ? Bardzo proszę o rady. Link do komentarza
joks Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij #2 Napisano 30 sierpnia 2018 Trzeba wyciągnąć te szare kolanko z tej kratki , wyciągnąć tą wierzchnią kratowniczkę w której te kolanko siedziało , i wygrzebać trzeba brud z tej kratki .Ta kratka też jest pewnego rodzaju syfonem i po prostu nazbierało się tam nieczystośći ...Rękawiczki lateksowe i heja , nie jest to sympatyczne zajęcie . Link do komentarza
Susanne Schulz Napisano 30 sierpnia 2018 Autor Udostępnij #3 Napisano 30 sierpnia 2018 Tylko, że to szare kolanko jest przytwierdzone do tej klatki jakąś pomarańczową mazią, przez co uniemożliwia mi to wyciągnięcie jej... Link do komentarza
joks Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij #4 Napisano 30 sierpnia 2018 To wyciągni wszystko razem , powinno wyjśc Z całym tym okrągłym ustrojstwem Powinien wyjść z kratki ten okrągły element w którym tkwi te kolanko Link do komentarza
Susanne Schulz Napisano 30 sierpnia 2018 Autor Udostępnij #5 Napisano 30 sierpnia 2018 Ok, spróbuje. Dziękuje bardzo za odpowiedź! Link do komentarza
joks Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij #6 Napisano 30 sierpnia 2018 Podważ nożem , śrubokrętem ten pierścień w kratce powinien łatwo wyjść Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij #7 Napisano 30 sierpnia 2018 10 minut temu, Susanne Schulz napisał: Tylko, że to szare kolanko jest przytwierdzone do tej klatki jakąś pomarańczową mazią, przez co uniemożliwia mi to wyciągnięcie jej... Wydaje mi się, że ta maź to silikon taki sam jak obklejona noga od brodzika. Jeżeli ma konsystencje gumy to na bank że to silikon. Link do komentarza
Gość Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij #8 Napisano 30 sierpnia 2018 Jak stary jest ten 10 piętrowy blok? Czy remontowana była w nim kanalizacja? Czy sąsiedzi z piętra też mają takie problemy? Bo to może być sprawa przytkania starego pionu tłuszczem i innymi osadami (drugie piętro!) i niewykluczone jest, że będzie potrzebna "wizyta" ekipy hydraulików z administracji bloku ze "sprężyną" ręczną, albo nawet elektryczną... Sądząc po zachowanej kratce ściekowej to budynek z lat siedemdziesiątych, albo osiemdziesiątych ubiegłego wieku... A takie osady, jak mydło, włosy najlepiej likwiduje się - z zachowaniem wielkiej ostrożności - perhydrolem. Ale tylko w lokalu, bo pionu tak się nie udrożni - potrzebna byłaby chyba cysterna perhydrolu Link do komentarza
retrofood Napisano 24 marca 2019 Udostępnij #9 Napisano 24 marca 2019 Dnia 30.08.2018 o 17:55, uroboros napisał: A takie osady, jak mydło, włosy najlepiej likwiduje się - z zachowaniem wielkiej ostrożności - perhydrolem. Ale tylko w lokalu, bo pionu tak się nie udrożni - potrzebna byłaby chyba cysterna perhydrolu Nie widziałem tego wcześniej. A dlaczego nie spróbować najpierw zwyczajnym kretem? Mam w kabinie syfon poziomy, więc spadek rur jest minimalny, bo inaczej się nie dało. I przy jakimkolwiek spowolnieniu odpływu wody posypuję odpływ kretem. Po 15 minutach sytuacja wraca do normy. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się