Faktycznie trochę przesadziłem z mocą bo spojrzałem jeszcze raz na parametry pieców i podane jest 20 Kw. Dom będzie parterowy o powierzchni 100 m2 a ogrzewanie podłogowe z tym że w salonie, korytarzu i sypialniach będą położone panele na podłogę. Jedyny grzejnik znajdzie się w łazience na ręczniki. Czy taka moc pieca będzie odpowiednia czy za duża i nie warto przepłacać bo się tej mocy nie wykorzysta? System wentylacji mam zaplanowany grawitacyjny. Czyli według was takie rozwiązanie zastępujące komin jak bardziej sprawdza się? Czy w takim wypadku budowlańcy mają mi zainstalować rurę z tworzywa sztucznego jak do wentylacji wychodzący poza linię dachu a w tedy instalator pieca gazowego zainstaluje w środku tej rury system spalinowo-powietrzny? Czy tak by to miało wyglądać? Jeżeli tak to jaka jest wymagana średnica takiej rury wentylacyjne?
Historia edycji
Przykładowy piece który bym zainstalował to Junkers Cerapur Smart ZWB 28-3CE i faktycznie podałem wartości mocy za duże powinno być 20 Kw. Dom będzie parterowy o powierzchni 100 m2 a ogrzewanie podłogowe z tym że w salonie, korytarzu i sypialniach będą położone panele na podłogę. Jedyny grzejnik znajdzie się w łazience na ręczniki. Czy taka moc pieca będzie odpowiednia czy za duża i nie warto przepłacać bo się tej mocy nie wykorzysta? System wentylacji mam zaplanowany grawitacyjny. Czyli według was takie rozwiązanie zastępujące komin jak bardziej sprawdza się? Czy w takim wypadku budowlańcy mają mi zainstalować rurę z tworzywa sztucznego jak do wentylacji wychodzący poza linię dachu a w tedy instalator pieca gazowego zainstaluje w środku tej rury system spalinowo-powietrzny? Czy tak by to miało wyglądać? Jeżeli tak to jaka jest wymagana średnica takiej rury wentylacyjne?
Przykładowy piece który bym zainstalował to Junkers Cerapur Smart ZWB 28-3CE i faktycznie podałem wartości mocy za duże powinno być 20 Kw. Dom będzie parterowy o powierzchni 100 m2 a ogrzewanie podłogowe z tym że w salonie, korytarzu i sypialniach będą położone panele na podłogę. Jedyny grzejnik znajdzie się w łazience na ręczniki. Czy taka moc pieca będzie odpowiednia czy za duża i nie warto przepłacać bo się tej mocy nie wykorzysta? System wentylacji mam zaplanowany grawitacyjny.
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.