Skocz do zawartości

Historia edycji

bajbaga

bajbaga

Olek - jemu zaproponowano, do domu z kaloryferami, powietrzną pompę ciepła o mocy około 2 kW - to jest fakt.

Następny fakt:

6 godzin temu, Eksperci Viessmann napisał:

propozycja jest dla klientów chcących mieć poprawnie zamontowaną i właściwie uruchomioną PC by móc się potem długo cieszyć bezproblemowej i ekonomicznej pracy najwyższej klasy urządzenia.

To urządzenie najwyższej klasy ma moc:

A7/35 - 10,2 kW

A2/35 -   8,8 kW

A-7/35 - 5,23 kW

A np: -15/35  nie podali, ale obstawiam, że ma COP 1 czyli moc zainstalowanej sprężarki - jeśli zadziała.

Bez trudu znajdziesz w internecie powietrzne PCi w podobnej cenie z parametrami np:

A7/35 - 9 kW

A2/35  - 9 kW

A-7/35 - 9 kW

A np. -15/35 - 9 kW.

Te/takie parametry też bez wspomagania grzałką.

Takie parametry urządzenia najwyższej (jak zapewnia ekspert) klasy, były takimi około 5 lat temu.

Już nie chcę dobijać, ale współczesne powietrzne PCi bywają także wysokotemperaturowe (dedykowane do kaloryferów).

bajbaga

bajbaga

Olek - jemu zaproponowano, do domu z kaloryferami, powietrzną pompę ciepła o mocy około 2 kW - to jest fakt.

Następny fakt:

6 godzin temu, Eksperci Viessmann napisał:

propozycja jest dla klientów chcących mieć poprawnie zamontowaną i właściwie uruchomioną PC by móc się potem długo cieszyć bezproblemowej i ekonomicznej pracy najwyższej klasy urządzenia.

To urządzenie najwyższej klasy ma moc:

A7/35 - 10,2 kW

A2/35 -   8,8 kW

A-7/35 - 5,23 kW

A np: -15/35  nie podali, ale obstawiam, że ma COP 1 czyli moc zainstalowanej sprężarki - jeśli zadziała.

Bez trudu znajdziesz w internecie powietrzne PCi w podobnej cenie z parametrami np:

A7/35 - 9 kW

A2/35  - 9 kW

A-7/35 - 9 kW

A np. -15/35 - 9 kW.

Takie parametry urządzenia najwyższej (jak zapewnia ekspert) klasy, były takimi około 5 lat temu.

Już nie chcę dobijać, ale współczesne powietrzne PCi bywają także wysokotemperaturowe (dedykowane do kaloryferów).

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• I co, uważasz, że ten ktoś robi tylko u milionerów? Napisałem Ci to, co sam zastosowałem na wsi. Stary dom, byle co, więc jakieś fiu bździu by nawet ciulato wyglądało. I wstawiłem okna właśnie od Kacprzaka. Nie sam, oczywiście, bo ja sam już do niewielu rzeczy się nadaję (najwięcej do pyskowania). Spoko, one są odczyszczone, odpicowane i z drogi wyglądają zupełnie normalnie. a swoje, w mojej drewnianej chałupie robią. Nie wieje i jest o wiele cieplej. Palę tutaj wiaderko (zwyczajne, plastykowe wiaderko) drzewa rano i wiaderko wieczorem. Starcza na pokój sypialny, kuchnię i łazienkę. I mam cieplutko, 25 - 26 stopni. Więc nie marudź, tylko bierz się za mierzenie otworów, bo nie zawsze wszystkie wymiary są dostępne od ręki. I nie sądź, że robię sobie kpiny. Lepiej poównaj ceny okien nowych i tych z odzysku. Nie opłaca się zamawiać nowych. Szczególnie do starej chałupy.    PS. Ten lokal w Stalowej, który kupiliśmy, też miał okna z odzysku. I to właśnie mnie nakierowało na oszczędności. Poza tym nie zaśmiecam środowiska, wykorzystując istniejący wyrób, a nie złomując i kupując nowy. Bo najbardziej ekologiczne jest to, co już wytworzono i daje się mu drugie życie.    PS.2. Stare skrzydła okien do PSZOK-u można samochodem zawieźć, a skrzynkę się rżnie i spala przed grillem.  Skrzynkę, czyli ramę, okiennicę. Znaczy ramę okienną.
    • Komentarz dodany przez Alf: Miło powspominać te ceny. Obecnie oferenci zaproponowali 107 000 zł.
    • Dekarze sprawdzili się. Obróbki blacharskie nie przeciekają. Tylko raz, z powodu silnego wiatru i zacinającego deszczu, woda dostała się do kominka wentylacyjnego i w pokoju pojawił się zaciek. Od tamtej pory dach jest bezawaryjny - mówią Agnieszka i Tomek, Członkowie Klubu Budujących Dom, którzy dach układali w 2009 r. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/dachy-i-rynny/a/20814-dach-pokryty-blachodachowka-trafilismy-na-fachowych-dekarzy
    • Czyli tak naprawdę do końca nic nie wiadomo. Dzwoniłem do konstruktora i za 1.5 tygodnia dam znać co wyszło z konsultacji tej ściany 
    • Retro! Taż właśnie o tych trzyszybowych mam podobne zdanie, ale ja laik jestem, wolałam dopytać. I co ja zrobię z tymi zakupionymi używanymi oknami? Same se wstawię? Wywalę se stare okna, zamontuję nowe, tak? Sama se to zrobię, tak?  Czy może wezmę jakąś firmę i będę wysłuchiwać jakie g... kupiłam... Nie, takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Muszę mieć kogoś, kto mi zdemontuje i zutylizuje stare okna, zamontuje nowe i machnie szpalety.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...