Skocz do zawartości

Historia edycji

17 minut temu, animus napisał:

Różnice Tz-Tp mogą być takie same, w przedziałach różnych temperatur.

Zgadza się i przy zachowaniu takiego samego przepływu ilość oddanego ciepła będzie identyczna. Moim zdaniem właśnie to chciał wytłumaczyć Parkiet Komplex.

56 minut temu, Takiowaki napisał:

Mi to się wydaje, że różnica w temperaturze zasilania i powrotu zależy od ilości oddanego ciepła, a nie odwrotnie... Ale dopiero to rozpracowuję :D

Ta zależność jest odwracalna. Jak strony równania. Spójrz na mój poprzedni post, gdzie pisałem o sytuacji z różnym materiałem jako wykończeniem podłogi. Jeżeli nie zmienimy innych parametrów (przepływ, temperatura zasilania) przykrycie podłogi gorzej przewodzącym materiałem (parkiet, dywan) spowoduje, że do pomieszczenia trafi mniej ciepła, za to wzrośnie temperatura podkładu i zmniejszy się różnica pomiędzy temperaturą zasilania i powrotu.

PS. W instalacji możesz chcieć utrzymywać określoną różnicę Tz-Tp. Choćby po to, żeby pompa ciepła pracowała w optymalnych dla siebie warunkach. Można to zrobić zmieniając przepływ. Jego zmniejszenie spowoduje wzrost różnicy Tz-Tp ale i spadek mocy cieplnej oraz obniżenie średniej temperatury podłogi/grzejnika.

7 minut temu, animus napisał:

Różnice Tz-Tp mogą być takie same, w przedziałach różnych temperatur.

Zgadza się i przy zachowaniu takiego samego przepływu ilość oddanego ciepła będzie identyczna. Moim zdaniem właśnie to chciał wytłumaczyć Parkiet Komplex.

49 minut temu, Takiowaki napisał:

Mi to się wydaje, że różnica w temperaturze zasilania i powrotu zależy od ilości oddanego ciepła, a nie odwrotnie... Ale dopiero to rozpracowuję :D

Ta zależność jest odwracalna. Jak strony równania. Spójrz na mój poprzedni post, gdzie pisałem o sytuacji z różnym materiałem jako wykończeniem podłogi. Jeżeli nie zmienimy innych parametrów (przepływ, temperatura zasilania) przykrycie podłogi gorzej przewodzącym materiałem (parkiet, dywan) spowoduje, że do pomieszczenia trafi mniej ciepła, za to wzrośnie temperatura podkładu i zmniejszy się różnica pomiędzy temperaturą zasilania i powrotu.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...