Kilka prawd objawionych związanych z urządzeniem wentylacyjnym jakim są nawiewniki.
Nawiewniki prawidłowo wykonane i dopuszczone do stosowania w budownictwie, muszą spełniać następujące wymagania:
- przy maksymalnym otwarciu, ich wydajność nie może być mniejsza jak 20m3/h i nie większa jak 50m3/h (dla 1 sztuki),
- przy całkowitym zamknięciu, muszą "wpuszczać" od 20 d0 30% ich wydajności maksymalnej (dla 1 sztuki),
- sumaryczna maksymalna wydajność nawiewników, nie może być mniejsza niż obliczona minimalna ilość powietrza usuwanego z pomieszczeń "brudnych",
- minimalna ilość powietrza dopływającego, na jedną osobę (w sypialni) to 20m3/h,
- nawiewniki powinny mieć możliwość regulacji ręcznej przez użytkownika (nawet te automatyczne).
Ważne!
Aby nawiewnik spełnił swoje zadanie, należy zapewnić odpływ powietrza z pokoju poprzez "szczeliny wentylacyjne" w dolnych częściach np. drzwi - przy czym ta szczelina nie może mieć mniejszego przekroju niż 80cm2.
Jak sterowany nawiewnik ?
Duży wybór bo są nawiewniki:
- ręczne,
- automatyczne ciśnieniowe,
- automatyczne higrosterowane,
- automatyczne termiczne.
Jaki wybrać nawiewnik ?
W zasadzie, logika wskazuje, że w sypialniach powinny być higrosterowane, bo w nocy człowiek produkuje sporo pary wodnej.
Z drugiej strony, fizyka wskazuje, że najbardziej optymalnym byłby nawiewnik ciśnieniowy, bo zimą kominy wentylacyjne mają największy cug i wentylacja powoduje większe straty "grzewcze".
Racjonalizm wskazuje, że najlepszy sposób to instalacja higroskopijnych w sypialniach a w pozostałych pomieszczeniach ciśnieniowe.
II Ważne !
Jeśli w kuchni zainstalowano wyciąg, albo/i w łazience wentylator, to instalowanie nawiewników ciśnieniowych jest nieporozumieniem.
Ps. Adresowane tylko do tych co nie mają uprzedzeń co do "elity Forum" i mam nadzieję że ostatni "orkan" nie wywali w nicość także tego mojego wpisu.
Ps.2. Zapomniałem dopisać, a ważne - moim zdaniem, oczywiście.