2 godziny temu, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał:Wszystko zależy od czynszu. w mieszkaniu i kosztów ogrzewania domu. Czyli wszystko zależy generalnie od powierzchni do ogrzania. Poza tym czynsz musimy płacić a na węgiel czy gaz nie odkładamy co miesiąc a potem nadchodzi jesień, zima i kumulacja wydatków.
ja w kwestii porównania....
Cytatchciałem się pokusić o krótkie porównanie kosztów utrzymania mieszkania 55,7m2 i domu 135m2+piwnica75m2+garaż 50m2
mieszkanie(2+1)
Czynsz+CO(sieć)-400zł/m=4800zł/rok
internet(6Mb)-78,78/m=945,36zł/rok
woda+kanalizacja: 13m3/m=171,34/m=2056,08/rok
gaz(CWU+gotowanie)=200zł/2m=1200zł/rok
prąd - 250zł/2m=1500zł/rok
kabłowka - 60zł/m=720
SUMA=11221,44zł/rok
dom(3+2)
CO+CWU(wg podlicznika)=2000/rok (szacunkowe dane, bo nie mieszkam pełnego roku, od 1.11 do dzisiaj około 1650zł, więcej niż 2tys na pewno nie będzie)
internet(3Mb) - 55zł/m=660zł/rok
woda+kanalizacja:17m3/m=224,06zł/m=2688,72/rok
prąd(oświetlenie+gotowanie) - dane szacunkowe około 300zł/2m=1800zł/rok
kablówka - 40zł/m=480/rok
podatek - około 500zł/rok
SUMA=8328,72zł/rok
proszę spojrzeć na metraże i na koszta.....wymowne prawda??
to dane sprzed kilku lat
a wg stanu na dzień dzisiejszy, ta różnica byłaby jeszcze większa (na korzyść domu)
Internet - zmienił się z 3Mb na 50Mb za takie same pieniądze(załóżmy jednak, że w mieszkaniu też już jest światłowód), koszty prądu - tak na CO+CWU jak i na oświetlenie i gotowanie są niższe niż zakładane w wyliczeniach wyżej - przede wszystkim dzięki wprowadzeniu taryfy weekendowej G12w (wcześniej była dostępna tylko zwykła G12) - i zużyciu około 75% w taniej taryfie (bez żadnych wyrzeczeń) Czynsz+CO poszedł trochę do góry, podatek za dom też trochę, reszta zmiany kosmetyczne
coś mi nie tak wkleja, więc zmieniłem mój tekst na kursywę, żeby było czytelniej
tytułem uzupełnienia jeszcze dodam - bo jest też o tym w artykule - że jednak te mieszkanie o którym mowa w moim porównaniu jest prawie 4 razy tańsze niż ten dom. Zakładając, że działka byłaby taka minimalna(jest w rzeczywistości duża) - to wtedy można założyć że mieszkanie jest 3 razy tańsze niż dom.
To mieszkanie w wielkiej płycie - gdyby wziąść do porównania nowe budownictwo z tym konkretnym domem, to koszt dom-mieszkanie byłby podobny, koszt utrzymania byłyby prawdopodobnie dalej na korzyść domu(ale różnica byłaby mniejsza), natomiast dalej pozostaje kwestia różnicy w metrażu i oczywiście 2 miejsc garażowych
koszt domu wzięty z wyceny rzeczoznawcy, mieszkanie w wielkiej płycie wg aktualnych cen, tak samo koszt nowych, aktualnie budowanych mieszkań