Witam, przymierzam sie do budowy domu wypelnilem wniosek o WZ lecz nie wiem czy wpisac zabudowa zagrodowa czy jednorodzinna, aktualnie czekam na formalnosci notarialne, mam dostac darowizne dzialka 0,15 ha na ktorej chce budowac dom( gdzie byla zaczeta budowa domu jakos 30 lat temu , niestety do wyburzenia i planuje stawiac za tym domem nowy) ), i podobno jezeli nie jestem rolnikiem ogarnicza mnie zagospodarowanie terenu do 500m2 (dom utwardzenie drogi garaze altanki itp) czy to prawda? oraz wiekszy podatek roczny, po przekroczeniu 500m2 trzeba bedzie placic spora kwote (370tys zl od ha) za jakas czynnosc ( nie jestem pewien jak to sie nazywalo). Czy w takim wypadku jezeli mam tez mozliwosc przyjecia darowizny pow 1ha lub calosc majątku tj 4,5 ha lepiej tak zrobic i automatycznie stane sie rolnikiem i bede mogl budowac jako zagrodowa. Czy tez budowac jako dom jednorodzinny i te 500m2 na zagospodarowanie to nie prawda , w gminie powiedzieli ze pnb dostane bo jest tam zwarta zabudowa, zastanawiam sie w ktorym wypadku lepiej czy przyjac 0.15 ha czy pow 1ha i stac sie rolnikiem
Historia edycji
Witam, przymierzam sie do budowy domu, aktualnie czekam na formalnosci notarialne, mam dostac darowizne dzialka 0,15 ha na ktorej chce budowac dom( gdzie byla zaczeta budowa domu jakos 30 lat temu , niestety do wyburzenia i planuje stawiac za tym domem nowy) ), i podobno jezeli nie jestem rolnikiem ogarnicza mnie zagospodarowanie terenu do 500m2 (dom utwardzenie drogi garaze altanki itp) czy to prawda? oraz wiekszy podatek roczny, po przekroczeniu 500m2 trzeba bedzie placic spora kwote (370tys zl od ha) za jakas czynnosc ( nie jestem pewien jak to sie nazywalo). Czy w takim wypadku jezeli mam tez mozliwosc przyjecia darowizny pow 1ha lub calosc majątku tj 4,5 ha lepiej tak zrobic i automatycznie stane sie rolnikiem i bede mogl budowac jako zagrodowa. Czy tez budowac jako dom jednorodzinny i te 500m2 na zagospodarowanie to nie prawda , w gminie powiedzieli ze pnb dostane bo jest tam zwarta zabudowa, zastanawiam sie w ktorym wypadku lepiej czy przyjac 0.15 ha czy pow 1ha i stac sie rolnikiem
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.