cygnus23 Napisano 5 stycznia 2017 Udostępnij #1 Napisano 5 stycznia 2017 W trakcie budowy budynku wielorodzinnego z kondygnacją podziemną (garażem) i pięcioma kondygnacjami naziemnymi, po wykonaniu płyty fundamentowej wykonawca właśnie zalewa ściany nośne kondygnacji podziemnej. Temperatura wynosi -10 stopni i w ciągu doby będzie tylko niższa, około -15.. Nie są stosowane żadne maty ani podgrzewanie. Beton ma z pewnością dodatki na niską temperaturę, ale czytałem, ze pozwalają one na pracę do -5 stopni C. Ponieważ rozpatruję zakup mieszkania w tej inwestycji, proszę o opinię, jak taka niska temperatura wpłynie na jakość /wytrzymałość żelbetonowych ścian nośnych. Czy nie stanowi to zagrożenia dla całego budynku? Link do komentarza
tomo31 Napisano 9 stycznia 2017 Udostępnij #2 Napisano 9 stycznia 2017 Dnia 5.01.2017 o 21:14, cygnus23 napisał: W trakcie budowy budynku wielorodzinnego z kondygnacją podziemną (garażem) i pięcioma kondygnacjami naziemnymi, po wykonaniu płyty fundamentowej wykonawca właśnie zalewa ściany nośne kondygnacji podziemnej. Temperatura wynosi -10 stopni i w ciągu doby będzie tylko niższa, około -15.. Nie są stosowane żadne maty ani podgrzewanie. Beton ma z pewnością dodatki na niską temperaturę, ale czytałem, ze pozwalają one na pracę do -5 stopni C. Ponieważ rozpatruję zakup mieszkania w tej inwestycji, proszę o opinię, jak taka niska temperatura wpłynie na jakość /wytrzymałość żelbetonowych ścian nośnych. Czy nie stanowi to zagrożenia dla całego budynku? Mam to samo - deweloper wylewał stron przy temperaturze poniżej 0 C. Dodają co prawda dodatków przyspieszających wiązanie ale na mróz nic nie poradzisz. Może ktoś mądrzejszy z forumowiczów by nam podpowiedział ? Link do komentarza
emars Napisano 11 stycznia 2017 Udostępnij #3 Napisano 11 stycznia 2017 Dewelopera to w zasadzie nie obchodzi, bo i tak on nie będzie w tym mieszkał, ale mi osobiście by się to nie podobało. Link do komentarza
Sławomir Napisano 18 stycznia 2017 Udostępnij #4 Napisano 18 stycznia 2017 (edytowany) Wykonawca pewnie wie co robi a za prawidłowość procesu odpowiada kierownik budowy - raczej nie zaryzykuje kryminału w razie katastrofy budowlanej. Dodatki do betonu, ciepło hydratacji, szybkość wiązania pozwalają na betonowanie w niskich temperatur przy przestrzeganiu określonych wymogów technologicznych. Edytowano 18 stycznia 2017 przez Sławomir (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się