5 godzin temu, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał:Zawsze to powtarzam - zabawa jak w solarium tylko długośc fali inna
No tak - tylko że to diametralnie inne fale
Z WIKI cyt.: "Solarium – punkt usługowy udostępniający odpłatnie urządzenia do opalania się, za pomocą promieni UV. Solarium jest to urządzenie elektryczne, zbudowane z lamp UV (nisko bądź wysokociśnieniowych), które emitują dawkę promieniowania podobną do tej jaką wytwarza słońce (głównie UV-A i UV-B oraz światło widzialne)"
"Ultrafiolet, nadfiolet, promieniowanie ultrafioletowe, promieniowanie nadfioletowe (skrót UV) – promieniowanie elektromagnetyczne o długości fali od 10 nm do 400 nm"
dodam - promienie UW są szkodliwe dla zdrowia
a promienie podczerwone IR cyt. z WIKI:
"Podczerwień, promieniowanie podczerwone (IR, ang. InfraRed) – promieniowanie elektromagnetyczne o długości fal pomiędzy światłem widzialnym, a falami radiowymi. Oznacza to zakres od 780 nm do 1 mm."
nie są szkodliwe - od razu piszę z pewną wątpliwością, ale naprawdę przeszukałem internet i nie znalazłem żadnych zastrzeżeń zdrowotnych - na razie, bo nie wiadomo co znajdą w przyszłości.
Jednak przyznasz - promieniowanie podczerwone nie ma nic , albo prawie nic wspólnego z solarium i dodatkowo jest niewidzialne - to też ważne, że ta energia jest zamieniana w nawet 98% podobno w ciepło - ciekawostka, w dawnej żarówce w 85% (dane z artykułu w necie)
5 godzin temu, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał:zakładam, że w pomieszczeniu, gdzie ściany wyłożymy folią do pieczenia - efekt takiego promieniowanie IR bedzie szybciej odczuwalny.
No właśnie - to ciekawe - czy efekt i proces jest ten sam, co w piekarniku....???? czy temperatura ma tu znaczenie i długość fali? Czy folia odbije promienie, czy też pozwoli się nagrzać jeszcze lepiej ścianie (jak pieczeni w piekarniku)?