driver098 Napisano 25 sierpnia 2016 Udostępnij #1 Napisano 25 sierpnia 2016 Mam problem z wyborem gaśnicy do domu. W trakcie planowania pomyślałem żeby wziąć dwie. jedną do garażu na wszelki wypadek a drugą może do kuchni. No i trafiłem na kilka typów. Proszkowe, pianowe, mgłowe, śniegowe. Jak myślicie jaki rodzaj gaśnicy wybrać do moich zastosowań? Chodzi tylko o podstawową ochronę, pakiet minimum, że tak powiem. Link do komentarza
Buster Napisano 25 sierpnia 2016 Udostępnij #2 Napisano 25 sierpnia 2016 Cytat Mam problem z wyborem gaśnicy do domu. W trakcie planowania pomyślałem żeby wziąć dwie. jedną do garażu na wszelki wypadek a drugą może do kuchni. No i trafiłem na kilka typów. Proszkowe, pianowe, mgłowe, śniegowe. Jak myślicie jaki rodzaj gaśnicy wybrać do moich zastosowań? Chodzi tylko o podstawową ochronę, pakiet minimum, że tak powiem. Ty weź wezwij straż bo Ci się chałupa spali zanim wybierzesz gaśnicę Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 25 sierpnia 2016 Udostępnij #3 Napisano 25 sierpnia 2016 Do użytku "domowego" najlepsza będzie gaśnica proszkowa np. 4 kg, umożliwiająca gaszenia praktycznie wszystkich źródeł pożaru. 1 Link do komentarza
driver098 Napisano 26 sierpnia 2016 Autor Udostępnij #4 Napisano 26 sierpnia 2016 Cytat Do użytku "domowego" najlepsza będzie gaśnica proszkowa np. 4 kg, umożliwiająca gaszenia praktycznie wszystkich źródeł pożaru. A jakieś konkretne? Zastanawiam się czy są jakieś różnice między producentami. wiem, wiem ile można drążyć temat gaśnic :P Buster: Spoko, jeszcze sie nie zaczeło Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 sierpnia 2016 Udostępnij #5 Napisano 26 sierpnia 2016 Nie ma znaczenia producent, znaczenie ma cena, o ile jest ona istotna dla ciebie.Kup gaśnicę z manometrem, nie będziesz musiał przeprowadzać często legalizacji. Link do komentarza
latafker_12 Napisano 26 sierpnia 2016 Udostępnij #6 Napisano 26 sierpnia 2016 Cytat A jakieś konkretne? Zastanawiam się czy są jakieś różnice między producentami. wiem, wiem ile można drążyć temat gaśnic :P Buster: Spoko, jeszcze sie nie zaczeło nie wiem jakie są różnice, to i tak jest mocno umowne. dopóki kilku nie przetestujesz, to się nie dowiesz. a kto się zajmuje testami gaśnic? ja znam ogniochron, to zdaje się dość duża firma. i produkuje różne rodzaje gaśnic ale jak potrzebujesz zwykłej proszkowej to każda się nada. chociaż faktycznie taka z manometrem może być niezłym pomysłem, bo kluczowe jest ciśnienie. a co do pojemności to wystarczy 2, maks 4kg. jak jest większy pożar to i tak nie dasz rady zwykła gaśnicą. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 sierpnia 2016 Udostępnij #7 Napisano 26 sierpnia 2016 Wg mnie nie ma co testować, bo o ile gaśnica, gaśnicy jest równa to pożar pożarowi już nie.Można sobie zafundować linię gaśniczą halonową, najlepsza i bez destrukcyjna linia gaśnicza jaką do tej pory wymyślono. Link do komentarza
driver098 Napisano 26 sierpnia 2016 Autor Udostępnij #8 Napisano 26 sierpnia 2016 Cytat Wg mnie nie ma co testować, bo o ile gaśnica, gaśnicy jest równa to pożar pożarowi już nie.Można sobie zafundować linię gaśniczą halonową, najlepsza i bez destrukcyjna linia gaśnicza jaką do tej pory wymyślono. O, to mi się przyda - chodzi mi o to, że w garażu mam parę rzeczy, które koniecznie wolałbym zachować w dobrym stanie. W takim razie zagłebię się w temat gaśnic halonowych, wielkie dzięki! Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 sierpnia 2016 Udostępnij #9 Napisano 26 sierpnia 2016 Tylko cena takiej gaśnicy to spory wydatek, ale jeżeli masz wartościowe rzeczy to może i warto poświecić parę stówek. Link do komentarza
grzybol303 Napisano 29 sierpnia 2016 Udostępnij #10 Napisano 29 sierpnia 2016 żadna gaśnica nie zrobi więcej szkód niż pozar. ale jak chcesz coś innego to poczytaj o tych gaśnicach wodno-mgłowych one się nadają do urządzeń elektrycznych itp. ponoć nawet nie ma śladu po użyciu. Link do komentarza
BudowlaniecMAX Napisano 6 września 2016 Udostępnij #11 Napisano 6 września 2016 Do domu to może zamiast gaśnicy kupić lepiej koc do gaszenia. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 6 września 2016 Udostępnij #12 Napisano 6 września 2016 Nie do wszystkiego nada się koc, a na pewno nie gaszenia pożarów w domu. Link do komentarza
s.rogal Napisano 13 września 2016 Udostępnij #13 Napisano 13 września 2016 Zdecydowanie proszkowa. Najlepiej spisze się w gaszeniu różnych materiałów. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 13 września 2016 Udostępnij #14 Napisano 13 września 2016 (edytowany) Cytat Zdecydowanie proszkowa. Najlepiej spisze się w gaszeniu różnych materiałów. Czytałeś pytanie tematyczne i odpowiedź z postu #8? jemu nie chodzi aby wszystko zniszczyć przy gaszeniu pożaru.. Edytowano 13 września 2016 przez mhtyl (zobacz historię edycji) Link do komentarza
rrypalski Napisano 25 września 2016 Udostępnij #15 Napisano 25 września 2016 Gasnica proszkkowa, zresztą taką wskazują przepisy ppoż np. dla budynków używanych pod działolnność. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 25 września 2016 Udostępnij #16 Napisano 25 września 2016 Cytat Gasnica proszkkowa, zresztą taką wskazują przepisy ppoż np. dla budynków używanych pod działolnność. Może i wskazują ale nie nakazują. Link do komentarza
cubeq Napisano 18 października 2016 Udostępnij #17 Napisano 18 października 2016 a kto tu mówił o działalności? gość mówi o garażu przydomowym zdaje się. Cytat Wg mnie nie ma co testować, bo o ile gaśnica, gaśnicy jest równa to pożar pożarowi już nie.Można sobie zafundować linię gaśniczą halonową, najlepsza i bez destrukcyjna linia gaśnicza jaką do tej pory wymyślono. a przypadkiem gaśnice halonowe nie zostały wycofane ze sprzedaży? nie orientuje sie dokładnie ale jestem pewien że słyszałem o wycofaniu. Link do komentarza
driver098 Napisano 25 października 2016 Autor Udostępnij #18 Napisano 25 października 2016 dzięki wszystkim za pomoc i wypowiedzi, ale tak jak mówiłem potrzebuję czegoś co nie uszkodzi mi rzeczy. czekam na odpowiedź jakiegoś eksperta nt halonowych bo też sie spotkałem z tym że je wycofano. Link do komentarza
Rafiko Napisano 26 października 2016 Udostępnij #19 Napisano 26 października 2016 Faktycznie nie dostaniesz teraz halonowych w sprzedaży normalnej. Natomiast jeśli masz starą halonową która działa, to możesz jej używać jeśli dobrze kojarzę. Mimo to lepiej chyba mieć gaśnicą wodną-mgłową. Co prawda cena jest dośc wysoka jak na gaśnice w ogóle (jak porównasz ze zwykłą proszkową to już w ogóle) ale to coś za coś, prawda?Poza tym są też dostępne gaśnice na tzw czysty środek gaśniczy i są one odpowiednikami halonowych z podobną skutecznością. Link do komentarza
Gonzorro Napisano 27 października 2016 Udostępnij #20 Napisano 27 października 2016 Jak Ci zależy, to kupisz tę droższą gaśnicę. Nie do końca można przewidzieć czy uratujesz dzięki temu sprzęty, no ale moim zdaniem spróbować warto. Ogniochron ma wodne-mgłowe (ok. 300zł) ale czystych nie widziałem u nich. Za to na pewno dostaniesz je w "sklepie ppoz" tylko z tego co widzę to tam jakieś sześć stówek kosztuje i to nie jest najdrożej :O Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 27 października 2016 Udostępnij #21 Napisano 27 października 2016 Cytat Faktycznie nie dostaniesz teraz halonowych w sprzedaży normalnej. Natomiast jeśli masz starą halonową która działa, to możesz jej używać jeśli dobrze kojarzę. Można kupić halonową np TUByć może wycofali halonowe ale w tym roku we wrześniu miałem szkolenie z p-poż, prowadził je strażak i między innymi omawiał gaśnice halonowe jak i też linie gaśnicze oparte na halonie, nic nie wspominał o tym że je wycofano. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 27 października 2016 Udostępnij #22 Napisano 27 października 2016 Znalazłem opis gaśnicy halonowej która można obecnie kupić Cytat Gaśnica ze środkiem na FE-36 (zamiennik halonu 1211) nie powoduje szoku termicznego gaszonych urządzeń oraz nie pozostawia zanieczyszczeń. Gaz jest bezpieczny dla ludzi i przyjazny dla środowiska. być może chodzi o wycofane gaśnic halonowych z halonem 1211 a teraz tak naprawdę to one nie są halonowe tylko ze środkiem FE 36. Link do komentarza
cubeq Napisano 9 listopada 2016 Udostępnij #23 Napisano 9 listopada 2016 Też mi się tak właśnie wydawało. Czy to jest więc to samo co czysty środek gaśniczy? Czyli co, opis na stronie sklepu jest błędny? Skoro to zamiennik halonu, to chyba nie powinni pisać, że gaśnica jest "halonowa". Link do komentarza
piekarski Napisano 16 listopada 2016 Udostępnij #24 Napisano 16 listopada 2016 Cytat Też mi się tak właśnie wydawało. Czy to jest więc to samo co czysty środek gaśniczy? Czyli co, opis na stronie sklepu jest błędny? Skoro to zamiennik halonu, to chyba nie powinni pisać, że gaśnica jest "halonowa". Wiesz, wszystko byle sprzedać. A może to po prostu nazwa zwyczajowa? nie wyznaję się na pożarniczej nomenklaturze Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 listopada 2016 Udostępnij #25 Napisano 16 listopada 2016 Cytat Wiesz, wszystko byle sprzedać. A może to po prostu nazwa zwyczajowa? nie wyznaję się na pożarniczej nomenklaturze Być może jak nazwałeś "nazwa zwyczajowa" tak samo jak ze szlifierka kątową wszyscy potocznie nazywają ją boszką mimo że różni producenci produkują te szlifierki. Link do komentarza
Buster Napisano 16 listopada 2016 Udostępnij #26 Napisano 16 listopada 2016 Cytat Być może jak nazwałeś "nazwa zwyczajowa" tak samo jak ze szlifierka kątową wszyscy potocznie nazywają ją boszką mimo że różni producenci produkują te szlifierki. przecinarka kątowa,popularnie zwana szlifierką kątową u mnie funkcjonuje jako duży flex i mały flexik Link do komentarza
vices89 Napisano 3 grudnia 2016 Udostępnij #27 Napisano 3 grudnia 2016 Do kuchni polecałabym gaśnicę płynową, gdzie środkiem gaśniczym jest płyn ABF - gaśnice płynowe mają największą skuteczność gaśniczą w gaszeniu palących się tłuszczy i olejów (np. rozgrzanego oleju na patelni). Link do komentarza
labron-james Napisano 19 lutego 2017 Udostępnij #28 Napisano 19 lutego 2017 Dnia 9.11.2016 o 16:03, cubeq napisał: Też mi się tak właśnie wydawało. Czy to jest więc to samo co czysty środek gaśniczy? Czyli co, opis na stronie sklepu jest błędny? Skoro to zamiennik halonu, to chyba nie powinni pisać, że gaśnica jest "halonowa". Myślę że to na dłuższą mete nie ma żadnego znaczenia. Nazwa to nazwa, a działanie i skuteczność zdaje się podobna, więc czemu by tego nie nazwać halonową? Link do komentarza
cubeq Napisano 20 lutego 2017 Udostępnij #29 Napisano 20 lutego 2017 Dnia 3.12.2016 o 11:40, vices89 napisał: Do kuchni polecałabym gaśnicę płynową, gdzie środkiem gaśniczym jest płyn ABF - gaśnice płynowe mają największą skuteczność gaśniczą w gaszeniu palących się tłuszczy i olejów (np. rozgrzanego oleju na patelni). Faktycznie te gaśnice są bardzo skuteczne w zetknięciu z olejem na przykład, więc do kuchni akurat. Mowa o tych nie? Z taką miałem do czynienia i widziałem ją że tak powiem w akcji. http://www.ogniochron.eu/offer,34,42,gwg-2x-abf Tyle że nigdy nie wiem, czy w końcu to są pianowe czy płynowe. Mam wrażenie że ta nazwa jest stosowana zamiennie, a chyba nie powinna. W każdym razie producent pisze że płynowa. To tak samo jak z tymi halonowymi Tylko że tam jest jedna nazwa dla dwóch rodzajów gaśnic, a tu na odwrót Link do komentarza
Rafiko Napisano 14 marca 2017 Udostępnij #30 Napisano 14 marca 2017 Koniec końców to ma takie samo znaczenie jak w przypadku halonu i środka FE-36, czyli żadne, raczej kosmetyczne. Ja się też zastanawiałem ostatnio jaki rodzaj gaśnicy wziąc do garażu ale doszedłem do wniosku że nie ma sensu inwestować setek w jakieś super gaśnice, skoro zwykły proszek tez gasi. A priorytetem jest ugaszenie płomieni a nie to ile zostanie po tym bałaganu. Link do komentarza
nowobilski Napisano 17 marca 2017 Udostępnij #31 Napisano 17 marca 2017 Standard - 4kg będzie najodpowiedniejsza. Link do komentarza
Rafiko Napisano 24 marca 2017 Udostępnij #32 Napisano 24 marca 2017 Słyszałem też że nie ma co przesadzać z wagą, bo później niewygodnie się obsługuje gasnicę. Sześciokilowa to już chyba przesada nie? Zostanę albo przy 4kg (sprawdze jeszcze gdzie taką można dostać) albo przy 2kg Link do komentarza
lesnik_pl Napisano 13 kwietnia 2017 Udostępnij #33 Napisano 13 kwietnia 2017 W jakich cenach powinna być gąsnica 2kg? Bo szukałem i rozstrzał jest niesamowity - 60zł za proszkową ogniochron to dobra cena? Link do komentarza
Rafiko Napisano 18 kwietnia 2017 Udostępnij #34 Napisano 18 kwietnia 2017 Dnia 13.04.2017 o 11:03, lesnik_pl napisał: W jakich cenach powinna być gąsnica 2kg? Bo szukałem i rozstrzał jest niesamowity - 60zł za proszkową ogniochron to dobra cena? Jak szukałem gaśnicy do siebie to wiziałem pianowe 2kg za ok. 130 a proszkowe za jakieś 53, więc podobnie. Zresztą mam to gdzies w historii: http://www.hydronetka.pl/gasnica-proszkowa-2kg-gp-2x-abc.html i ta: https://www.gasnicedomowe.pl/gasnice_do_kuchni/gasnica_domowa_2_czerwona.html Link do komentarza
SkyWalker Napisano 24 kwietnia 2017 Udostępnij #35 Napisano 24 kwietnia 2017 W sumie to warto taką gaśnicę mieć w domu. Link do komentarza
lesnik_pl Napisano 18 maja 2017 Udostępnij #36 Napisano 18 maja 2017 Wziąłem tą zwykłą gaśnicę domową proszkową. Tamta za 60 była już niedostepna niestety. Ale wazne że gaśnica już stoi i sprawia, że czujemy się bezpieczniej w domu Trochę było mi "łyso" bez żadnej gasnicy w domu. Link do komentarza
krystek91 Napisano 19 maja 2017 Udostępnij #37 Napisano 19 maja 2017 A miałes kiedyś okazję gasić nawet niewielki pożar ? Jak cos w kuchni nie polecam gasić wodą gorącego oleju, zrobi sie jeszcze większy ogień. Szkoda ż enikt nie uczy jak używać gasnic Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 19 maja 2017 Udostępnij #38 Napisano 19 maja 2017 28 minut temu, krystek91 napisał: Szkoda ż enikt nie uczy jak używać gasnic Wystarczy dla zwykłego użytkownika jak przeczyta instrukcję, na każdej gaśnicy jest. Link do komentarza
liport93 Napisano 23 maja 2017 Udostępnij #39 Napisano 23 maja 2017 Niektórzy potrafią całe życie bez gaśnicy przeżyć, ale szczerze mówiąc zastanawiam się jak można być tak nieodpowiedzialnym. Pożar w bloku jest bardzo groźny, a poza tym rodzina, dzieci, na samym końcu majątek - a da się to uchronić marnym kosztem. Link do komentarza
Patryk Sieczka Napisano 8 lutego 2020 Udostępnij #40 Napisano 8 lutego 2020 https://www.youtube.com/watch?v=TqCZtkCqzrQ W tym filmie jest przedstawiony czas działania standardowej gaśnicy 1kg. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 lutego 2020 Udostępnij #41 Napisano 8 lutego 2020 6 minut temu, Patryk Sieczka napisał: W tym filmie jest przedstawiony czas działania standardowej gaśnicy 1kg. I co z tego wynika?Jakiś cud czy co? Link do komentarza
No On Napisano 16 grudnia 2020 Udostępnij #42 Napisano 16 grudnia 2020 Jeśli najważniejsze to ugasić i uratować dobytek to gaśnica proszkowa 6kg ABC o skuteczności 55A, co to jest skuteczność można przeczytać tutaj: https://gasnicowy.pl/jaki-silnik-ma-gasnica-co-to-skutecznosc-gasnicza/ Jeśli nie chcemy sprzątać jak po gaśnicy proszkowej, o mniejszej skuteczności gaśniczej, ale też ugasić, to do domu polecam gaśnice płynowe 6kg ABF, która gasi również tłuszcze: https://gasnicowy.pl/rodzaje-gasnic-i-ich-zastosowanie/ Polecam tylko i wyłącznie gaśnice 6kg, ponieważ kupując 1,2,4kg może się okazać podczas gaszenia że zabrakło środka gaśniczego, a wtedy... klops. Gasnicowy.pl Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się