Skocz do zawartości

Jak można uszczelnić piwnicę w nowym domu?

Recommended Posts

Jeszcze nie mieszkam, a już mam problem z wodą w piwnicy. Budynek jest częściowo podpiwniczony ok. 1 m poniżej poziomu terenu, a wody gruntowe (badania geologiczne) są na głębokości poniżej 3 m. Izolację ścian i podłogi zrobiono z grubej folii i zdaniem wykonawcy nic nie powinno przeciekać. Jednak po roztopach na betonie surowej podłogi pojawiły się niewielkie kałuże, a cały podkład jest wilgotny. Jak teraz można uszczelnić piwnicę?

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/stan-surowy/fundamenty-i-piwnice/porady/21721-jak-mozna-uszczelnic-piwnice-w-nowym-domu

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Jak się sąsiadowi nie będzie "palcem pokazywać" szczegółów, w tym wymiarów, to nawet nie pomyśli on o tym, że coś jest NIE TAK...
    • To nie maja byc oficjalnie pomieszczenia uzytkowe tylko nieuzytkowe. Wiec oficjalnie moze byc jako strych, pomieszczenia pomocnicze np. A jak ktos chce to przecież moze sobie nawet spac na strychu i nikt nie zabroni 😉 Swoja drogą to na stronie wykonawcy całorocznych domow modulowych są projekty gdzie wysokość sufitow nawet na parterze jest tylko 2 m wysokosci a antresola 1,7m. Wiec nie rozumiem, czy wtedy mozna tam mieszkac tylko rekreacyjnie czy w ogóle.. 🤔 
    • W praktyce trudno powiedzieć czy ktoś się tym zainteresuje, czy nie. Albo czy jakiś "życzliwy" sąsiad nie doniesie. W każdym razie, zrobienie pomieszczeń użytkowych na poddaszu, które nie spełnia określonych wymagań jest sprzeczne z prawem budowlanym.  Antresole to jeszcze  nieco inna sprawa. Ponadto wymagana wysokość antresoli to (zgodnie z tymi samymi przepisami) również 2,2 m. No i antresole zalicza się do powierzchni użytkowej.
    • Rozumiem ale chyba nikt mi nie zabroni zrobic tam dwoch pokoi , które moga byc jako nieuzytkowe w dokumentach?  O to mi właśnie chodzi zeby pokoje nie liczyly sie do powierzchni użytkowej. A to czy tam bede spała czy nie to przecież moja sprawa.. niskie sufity nie byly by dla mnie przeszkodą, antresole bywają jeszcze nizsze. 
    • 2,15 m ma być wysokością maksymalną na takim poddaszu? Jeżeli tak, to te pomieszczenia nie będą zgodnie z prawem mogły być w ogóle uznane za pomieszczenia przeznaczone na pobyt ludzi. Czyli nie zrobimy tam legalnie pomieszczeń użytkowych. W przypadku stropów pochyłych wymagane jest  minimum 2,2 m i jest to wysokość średnia, liczona od wysokości 1,9 m. Tego zaś nie da się tu uzyskać.  Te wymagania zawarte są wprost w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (WT), w paragrafie § 72. 1
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...