Skocz do zawartości

zabudowa siedliskowa

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich zorientowanych, mam kilka pytań odnośnie zabudowy siedliskowej.
Mam zamiar kupić działkę, którą obecnie dzierżawię, jest to działka na terenie wiejskim na której znajduje się staw o pow, 2,25 ha, trochę pastwiska i zarośnięty chwastami obszar o pow.około 1500 m2 klasy III b, który znajduje się przy drodze gminnej, także jest dostęp do drogi i mediów więc z uzbrojeniem nie powinno być problemów . Gmina nie posiada miejscowego planu zagospodarowania terenu, w sąsiedztwie znajdują się siedliska rolnicze ( gospodarstwa)
Ja osobiście posiadam wykształcenie rolnicze i mam możliwość odziedziczenia ziemi -1ha, także według przepisów jestem rolnikiem.
1.Czy mam szanse na wybudowanie tam domu?? (w stawie hoduję ryby, także jako budowę służącą produkcji rolnej mam zamiar wybudować tzw. płuczkę, magazyn do ryb o wym. 1,5 m. głębokości / 7 m dł / 4 m. szer. czyli niby spełniam wymogi zabudowy siedliskowej
2. Co to jest tzw. " dobre sąsiedztwo "czy chodzi tu o dostęp do mediów i zabudowę w sąsiedztwie
3. Czy muszę wykazać się stażem w gospodarstwie rolnym, jak tak, to w jaki sposób??
Napisano
ad.1. - tak
ad.2. - jeśli w odległości 3 x front działki (nie mniej jak 50m) znajdują się zabudowania, to jest to dobre sąsiedztwo ale jak gospodarstwo rolne nie jest mniejsze niż średnie w tej gminie, dobre sąsiedztwo nie jest wymagane. Zawsze wymagane dostęp do drogi publicznej + zagwarantowane (umową) dostawy mediów (prąd, woda, itp.).
ad.3. - wymagany jest 5 letni staż lub 5 letnie posiadanie areału rolniczego (dzierżawa jest posiadaniem), wymagane zaświadczenie wystawione przez wójta.
Napisano
Cza było napisać, że angielskim poleciałeś icon_biggrin.gif
Napisano
Myślisz, że przez te pół roku powiększył staw icon_rolleyes.gif ?
Nie, chyba nie icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

"Jak nie, jak tak" i to 5 lat icon_lol.gif - w danej gminie (uznaniowo sąsiadującej)

nie wiem o czym/kim mowa, ale ja tu jestem pierwszy raz z uwagi na fakt, że nie mogłem uzyskać nigdzie 100% odp na ten temat, ale chyba ktoś ma tu podobny problem, z chęcią nawiązałbym z tą osobą kontakt.
Napisano
Cytat

A zacytowałeś moją wypowiedź - bo ?

Ps. Chyba jednak tutaj otrzymałeś 100% odpowiedzi na swoje pytania ?

dokładnie, wiem już od czego mam zacząć i ,że są szanse na budowę. DZIĘKI WSZYSTKIM, KTÓRZY UDZIELILI DOBREJ RADY..

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Cześć! Robimy studencki projekt IoT „Inteligentna fotowoltaika” – system, który inteligentnie zwiększa autokonsumpcję energii z PV (bez magazynu), integruje różne urządzenia i pozwala łatwo ustawiać priorytety ich działania. Szukamy realnych potrzeb i opinii użytkowników PV, dlatego jeśli tylko macie czas to zachęcam do podzielenia się swoimi przemyśleniami/doświadczeniami w tej kwestii! Poniżej podrzucam sugestie pytań (oczywiście, nie trzeba odpowiadać na wszystkie, ale może któreś Was zainspiruje). Będziemy również wdzięczni za własne opinie, nie zahaczające o pytania poniżej   Sugestie pytań: Macie PV? Jaka moc i od kiedy? Jak teraz zarządzacie zużyciem (ręcznie / harmonogram / aplikacja / Home Assistant)? Największy problem z autokonsumpcją u Was to…? Jakie urządzenia warto automatycznie włączać przy nadwyżce (bojler, klima, EV, pralka/suszarka, inne)? Macie EV/ładowarkę? Jak ładujecie (godziny, moc, ograniczenia)? Jaka taryfa (G11/G12/G12w/dynamiczna) i czy wpływa na użycie? Wolelibyście sterowanie lokalne (bez chmury) czy chmurowe (zdalny dostęp)? Jakie priorytety urządzeń ustawilibyście i dlaczego? Jakie dane/wykresy są kluczowe (dzienne/tygodniowe, prognoza, alerty)? Jakie powiadomienia byłyby przydatne (SMS/push/e-mail i kiedy)? Jaka złożoność konfiguracji jest OK? (plug&play / proste reguły / zaawansowane scenariusze) Orientacyjny budżet na takie rozwiązanie? Chęć testów wczesnej wersji i feedback? (tak/nie, kontakt)   Z góry dzięki za każdą wskazówkę i pomysły!  
    • W lokalach mieszkalnych – wentylacja mechaniczna wywiewna zbiorcza Brookvent BTP-EC lub Harman Sensovent Roof kratki stałego przepływu Brookvent lub podobne, praca ciągła, W lokalach mieszkalnych i usługowych nawiewniki okienne lokalizacja według wymagań projektowych. Jeszcze ustalę jak z tym podłączeniem okapu, czy istnieje. Może przeprowadzić jak ten żółty też. I tam wentylator, żeby czasem trochę przyspieszyć wymianę powietrza.  
    • I wieczorkiem nad brzegiem morza zagra cos morskiego…..w ulewie hahaha Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    • bobiczek - i tym razem zabierze z sobą normalną, zdrową, czarną (murzyńską) 🎸 gitarę.
    • Pianka była przy ramie, tylko została trochę wydłubana w głąb ten 1cm by można było zaaplikować akryl albo silikon właśnie. Poprzednio jeszcze tynk był na niej to w ogóle pękało i nie miało sensu, stąd wydłubanie pod aplikacje. Tak więc ostatecznie silikon, czy akryl? Bo czasu nie cofne i taśmy już chyba się nie zamontuje przynajmniej od wewnątrz? Gdzieniegdzie tam w trzech miejscach 1,5cm szczelinka, ale powinno pokryć? No i z taśmami to chyba drozszy ciepły montaż? Jako tako sa w pomieszczeniu te 22-24 stopnie tylko przy styku z murem czuć lekki chłód, dlatego po zamknięciu tej szczeliny powinno zniknąć? 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...