Skocz do zawartości

Jakie pomieszczenia wlicza się do powierzchni użytkowej domu jednorodzinnego ?

Recommended Posts

Napisano
Witam serdecznie

Mam pewne wątpliwości co do powierzchni użytkowej. Czy ktoś może mi pomóc ? Chodzi mi o to, jakie pomieszczenia wlicza się do powierzchni użytkowej w domku jendorodzinnym ?

Pozdrawiam

Mariola M
Napisano
Pojęcie powierzchni użytkowej nie jest dokładnie zdefiniowane i w rożnych aktach prawnych jest ona różnie określana. W potocznym znaczeniu do powierzchni użytkowej zalicza się pomieszczenia mieszkalne oraz pomocnicze (np. kuchnia, łazienka) o wysokości powyżej 1,9 m, jednak zależnie od tego jaki jest cel jej określenia może być ona wyznaczana na innych zasadach.
  • 9 miesiące temu...
Napisano
Spotkałam sie nawet z tym, że ten sam projekt domu opisany był różnie ; Kupiliśmy 1 projekt gdzie powierzchnia użytkowa była 120m2 a na drugim takim samym projekcie powierzchnia użytkowa wynosiła 102m2!!!!!! Skąd taka różnica?
Napisano
Czytałem, że wyliczanie powierzchni użytkowej jest dużym problemem, zwłaszcza dla osób budujących domy o powierzchni użytkowej powyżej 300 m2. Od stycznia wchodzi dla tych domów 22 proc. podatek VAT. Czyli jak pisała redakcja nie ma jednobrzmiących przepisów na temat wyliczania tej powierzchni.
Napisano
Moim zdaniem do powierzchni użytkowej powinny się wliczać pomieszczenia wszystkie oprócz gospodarczego, kotłowni itp. Wszystkie inne o wysokości powyżej 1,9m powinny być wliczane. Ale to moje zdanie

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...